BestMusic.ro » Marilyn Manson » Biografie Marilyn Manson

Biografie Marilyn Manson

Marilyn Manson

Urat sau iubit, auto-proclamatul `Antichrist Superstar`, Marilyn Manson se numara cu siguranta printre cei mai faimosi si controversati artisti ai anilor `90.

Laudat de fani drept un luptator pentru libertatea de exprimare si atacat de dusmani ca fiind o copie palida a lui Alice Cooper, Manson face parte din randul rockerilor `shock`, ce au atins primele pozitii ale topurilor avand in spate o cultura presarata de sex, droguri si Satanism.

Desi indelung atacat de critici, genul lui a fost primit cu bratele deschise de adolescenti, e adevarat – cu sprijinul unei promovari inteligente. Manson e, in felul lui, un anti-erou clasic.

Marilyn Manson (pe numele sau adevarat Brian Warner) s-a nascut in Canton, Ohio, la 5 ianuarie 1969. La varsta de 18 ani s-a stabilit in Tampa Bay, Florida unde a lucrat ca jurnalist.

In 1989, se imprieteneste cu chitaristul Scott Mitchell, cu care se hotaraste sa infiinteze o formatie. Mitchell isi va lua numele de Daisy Berkowitz, iar Warner cel de Marilyn Manson.

Cu contributia basistului Gidget Gein si a claparului Madonna Wayne-Gacy, grupul – numit Marilyn Manson si Spooky Kids, a inceput sa lanseze casete si sa cante in mici concerte, influentele gotice neintarziind sa apara in efectele speciale din spectacole si in machiaj.

Cu un sunet inclinat din ce in ce mai mult spre partea hard, in 1992 trupa era deja una dintre cele mai populare din Florida de Sud.

In anul urmator, Trent Reznor de la Nine Inch Nail le-a oferit un contract cu casa sa de discuri Nothing Records, precum si sansa de a canta in deschiderea concertelor NIN. Ambele oferte au fost acceptate, primul LP – `Portrait of An American Family` aparand in vara lui 1994.

Cu noul basisit Twiggy Ramirez in locul lui Gein, notorietatea grupului a crescut vizibil, mai ales ca in timpul reprezentatiei din Salt Lake City, Manson a rupt pe scena o carte mormona.

Fondatorul Bisericii lui Satan, Anton Lavey, l-a declarat `Reverend`. In timp ce unii acuzau comportamentul lui Manson ca fiind o manipulare crasa a audientei, tinerii, in special cei proveniti din cultura sub-urbana, au inceput sa aiba o admiratie din ce in ce mai mare pentru rocker.

La putin timp dupa lansarea single-ului `Sweet Dreams (Are Made of This)`, Berkowitz va parasi grupul, fiind inlocuit de chitaristul Zim Zum.

In 1996 apare LP-ul `Antichrist Superstar` - debutand direct pe locul 3 in topurile pop. Pe masura cresterii popularitatii sale, concertele lui Manson au fost atacate tot mai virulent de grupurile politice de dreapta, dar si de lideri religiosi.

Receptivitatea media pentru Manson a adus si mai acerb in discutie sinceritatea scopurilor sale revolutionare – de la aparitia pe coperta Rolling Stone Magazine pana la o autobiografie cu vanzari record, criticii au ajuns sa se intrebe daca Manson si-a vandut sufletul diavolului sau si-a vandut pur si simplu sufletul.

`Holy Wood (In the Shadows of the Valley of Death)` a fost lansat la sfarsitul lui 2000. In timpul turneului de promovare ce i-a urmat, Manson a fost acuzat de comportament deviant sexual ofensator, dupa ce a insultat un agent de ordine din Michigan prin semne cu o vadita tenta sexuala.

In decembrie 2001 apare `Tainted Love`pe soundtrack-ul filmului `Not Another Teen Movie`. In mai 2003, discul `The Golden Age of Grotesque` stationeza pe prima pozitie.

La inceputul lunii februarie 2007, apare stirea unui concert Marilyn Manson in Romania, aproape concomitent cu promisiunea unui nou album in primavara aceluiasi an - `Eat Me, Drink Me`.

Comentarii Marilyn Manson