BestMusic.ro » Mark Knopfler » Biografie Mark Knopfler

Biografie Mark Knopfler

Mark Knopfler

Mark Freuder Knopfler s-a nascut pe 12 august 1949 si este vocalistul si chitaristul formatiei Dire Straits, pe care a fondat-o in 1977. Dupa lansarea ultimului album Dire Straits, in 1991, Knopfler continua sa inregistreze si sa lanseze materiale ca artist solo.

In 1995, dupa despartirea oficiala a trupei Dire Straits, artistul decide sa se concentreze pe muzica de film, insa continua sa lucreze si la proiectele solo.

In anul 1996 lanseaza primul album solo, Golden Heart, iar in 1997 inregistreaza coloana sonora pentru filmul Wag the Dog. Knopfler a mai lucrat si la muzica pentru filmele Metroland si Shot at Glory.

In anul 1997 se lanseaza un album de hituri Dire Straits, Sultan of Swing: The Very Best Of Dire Straits, acest lucru facandu-l pe Knopfler sa mai intarzie lansarea celui de-al doilea album solo cu trei ani. Astfel, abia in anul 2000 se lanseaza Sailing To Philadelphia, disc urmat in anul 2002 de The Ragpicker’s Dream.

In 2004 artistul inregistreaza un nou succes cu albumul Shangri-La. Pentru promovarea acestui album organizeaza un turneu mondial impresionant, ajungand pana si in India unde este foarte bine primit.

In anul 2006 apare albumul All The Roadrunning, un proiect realizat impreuna cu Emmylou Harris, cantareata de muzica country. Acest album ocupa primele pozitii in topuri din Europa si SUA.

Toamna anului 2007 ne aduce un nou material solo al lui Mark Knopfler, Kill To Get Crimson.

Stiati ca...

  • Artistul ocupa locul 27 in top-ul "100 Greatest Guitarist of All Times", top realizat de revista Rolling Stone?
  • Exista o specie de dinozauri ce a fost denumita dupa numele artistului? Este vorba de Masiakasaurus Knopfler? Se pare ca paleontologii care au descoperit aceasta specie ascultau muzica lui Mark in timpul sapaturilor.
  • Artistul canta la chitara cu mana dreapta, desi este stangaci?
  • Mark Knopfler este deja faimos pentru faptul ca obisnuieste sa bea ceai in timp ce isi sustine concertele live? Chitaristul sau, Richard Bennet, a preluat si el acest obicei, iar in anul 2005 in timp ce sustineau un concert la Teatrul Queen Elizabeth au inlocuit ceaiul cu whiskey-ul, acest gest facand parte din incercarea de a naste un nou ritual, "ritualul ultimului concert din turneu".
  • In 1993 a fost numit Doctor of Music de catre Newcastle University, iar pe 11 iulie 2007 Mark Knopfler a fost numit Doctor of Music de catre Sunderland University?
  • Artistul are o colectie impresionanta de peste 70 de chitari?
  • Artistul canta la chitara fara pana? Acest stil de a canta la chitara este caracteristic pentru chitarile acustice, insa Mark Knopfler canta astfel la o chitara electrica.