BestMusic.ro » Mondial » Biografie Mondial

Biografie Mondial

Mondial

Mondial a fost o formatie romaneasca de muzica rock, infiintata in 1966 la Bucuresti. Sa numarat printre primele grupuri din tara care fac trecerea de la muzica beat la directii mai elaborate ale rock-ului (psihedelic, hard rock, chiar progresiv intr-o etapa mai tarzie).

Mondial a existat pana la finele anilor 70. De-a lungul timpului, schimbarile de componenta au fost numeroase. Una dintre componentele de succes ale trupei a fost:  Radu Stoica – voce, Gabriel Dragan – voce, Gabriel Litvin – chitara, Dragos Vasiliu - chitara, Mircea Dragan – clape, Filip Merca – bas, Florin Dumitru tobe.

Formatia Mondial a traversat doua etape distincte de creatie, succesul fiind atins la putin timp dupa infiintare; dupa cativa ani de succes rasunator in tara, cand se editeaza un numar de discuri si in strainatate (1967-1971), a urmat o perioada de penumbra instalata treptat, din 1972 pana in 1979, stilul diversificandu-se catre noi directii, iar componenta formatiei devenind tot mai instabila.

In memoria publicului au ramas cel mai bine intiparite piesele din prima perioada: Romanta fara ecou (cunoscuta si prin primul ei vers, „Iubire, bibelou de portelan”), Primavara, Atit de frageda s.a