BestMusic.ro » Mostly Other People Do the Killing » Biografie Mostly Other People Do the Killing

Biografie Mostly Other People Do the Killing

Mostly Other People Do the Killing

 Mostly Other People Do the Killing este un cvartet de jazz din New York care-i include pe trompetistul Peter Evans, saxofonistul Jon Irabagon, basistul Moppa Elliott si bateristul Kevin Shea. Grupul s-a format in anul 2003 si a inregistrat 5 albume la casa Hot Cup, cele mai cunoscute fiind "Shamokin!!!" si "This Is Our Moosic", iar ultimele din 2013, "Red Hot" si "Slippery Rock".

Trompetistul Peter Evans canta in ultimii ani cu 2 triouri excelente, cu Mary Halvorson si Weasel Walter, si al doilea cu Tim Dahl si Mike Pride, are propriile sale formatii, un cvartet si un cvintet , dar bineinteles il gasim in nenumarate colaborari. Pe una dintre ele am putut s-o admiram la ultima editie a festivalului A l”Arme la Berlin, alaturi de Johannes Bauer, Louis Rastig si mai vechiul nostru prieten, bateristul Paal Nilssen Love. Evans este considerat unul dintre cei mai novatori muzicieni actuali, fiind prezent in mai toate topurile « Musician of the Year » intocmite de publicatiile de specialitate din ultimii ani.

Cu o mare putere de expresie si capacitate de improvizatie si cu un imens bagaj de cunostinte capatata de la profesorii sai, printre care ii enumeram doar pe Dave Liebman, Roscoe Mitchell sau Greg Osby, saxofonistul Jon Irabagon a castigat in 2008 Thelonious Monk Competition, o competitie care pune mare accent atat pe traditie cat si pe inovatie. Recent el si-a lansat propria casa de discuri, Irabagast Records. Irabagon continua sa cante cu legendarul baterist Barry Altschul in duo sau trio cu basistul Mark Hellias, iar recent a devenit parte din cvintetul trompetistului si compozitorului Dave Douglas. Anul trecut ne-a surprins cu un disc extraordinar inregistrat la casa Not Two, Absolut Zero, alaturi de sectia ritmica a trioului portughez Red Trio, Hernani Faustino si Gabriel Ferrandini, poate unul dintre cele mai bune albume din 2013.

Leaderul formatiei, basistul si compozitorul Moppa Elliott isi petrece cea mai mare parte din timp predand studentilor sai la St. Mary's High School. Pe langa acest lucru, produce albume pentru propria casa de discuri Hot Cup, conduce MOPDTK si canta alaturi de alte grupuri din New York ca Wildlife Control, Alice sau Jon Lundbom and Big V Chord. A aparut de cateva ori in topurile criticii DownBeat la categoria "Rising Star Composer".

Bateristul Kevin Shea revine la atelierele JADD dupa 4 ani de la spectaculoasa sa aparitie alaturi de Matt Mottel in duo-ul TALIBAM!, formatie cu care a inregistrat recent albumul Polyp impreuna cu Weasel Walter. Un baterist cu o tehnica unica si un stil greu de caracterizat, Shea a fost numit recent "Best Drummer" in topul celor de la The Village Voice.