BestMusic.ro » Muzica » Colinde

Muzica Colinde

Selecteaza genul de muzica de mai jos si asculta piesele:

Blues Colinde Country Dance Electro Evenimente Folk Hiphop Indie Jazz Latino Muzica Ambientala Muzica Clasica Muzica Copii Muzica Indiana Muzica Lautareasca Muzica Orientala Muzica Petrecere Muzica Populara Muzica Religioasa Pop Pop/Rock Reggae Rock Romante Soul/R&B Soundtrack World Music

Despre Colinde

Colindele sunt cantece traditionale romanesti. Elementul de baza este cel mitologic. Colindele sunt, la baza, urari magice, croite pe tipar popular, respectand un format care garanteaza perpetuarea incarcaturii spirituale a cantecului propriu zis. Mai simplu spus, sunt vehiculele cu care calatoreau fortele oculte folosite pentru o varietate de actiuni (impletirea / alungarea vrajilor, urarile de bine, de fertilitate, alungarea spiritelor etc). Istoric, colindele sunt strans legate de perioada recoltei (sfarsitul/inceputul de an). Cum spuneam, colindele sunt ramasite arhaice, care poarta mai departe primele credinte, din fondul total pagan, non crestin.  În vremurile precrestine, ritualul era zgomotos, dura mai multe zile, iar festivitatile cuprindeau ofrande vegetale si animaliere, mese comune, dansuri si reprezentatii dramatice.

In plan tehnic, colindul este un cantec de tip epico-liric, avand în general între 20 si 60 de versuri. Este acompaniat de instrumente arhaice si de costumatie specifica fiecarui tip de colind, tocmai pentru ca este vorba de un ritual. Colindul nu este, la baza, o simpla urare de Craciun.  Se spune in grup, iar fiecare participant are o sarcina bine trasata; exista un sef de colindatori, iar cantecele sunt interpretate prin cantarea la unison, ori in doua grupe, antifonic. Uneori, ceata se acompaniaza cu instrumente (fluier, cimpoi sau doba mica). Ritualurile care implica fiinte animaliere („Capra”, „Ursul”) se caracterizeaza prin existenta anumitor roluri: animalul (un flacau costumat, care face zgomote caracteristice si danseaza), si un „mos” sau doi.

Tematic, colindele pot atinge numeroase aspecte ale vietii. Plecatul la vanatoare, la petit, la arat, colind pentru fata mare etc. Sunt elemente care privesc viata cotidiana a comunitatii arhaice, care apeleaza la supranatural pentru ajutor, iar apelul se face printr-o formula bine pusa la punct – colindul, cu toate regulile lui. 

In timp, si mai ales o data cu pierderea sarbatorilor si credintelor originare, pagane, colindele au ramas simple elemente de festivitate. Raroeri intelese, sunt astazi decorul pentru cu totul alta sarbatoare, care le-a acaparat – Craciunul, de exemplu. Noua insemnatate, sau mai bine spus, pierderea celei originare este cauzata de crestinism, care din Evul Mediu acapareaza viata in toate aspectele ei. In plan tehnic, colindele primesc elemente lingvistice noi (anumite personaje cheie sunt inlocuite cu cele similare lor, din crestinism) sau interpretari noi, mai ales la refren. Pierderea identitatii si imprumuturile culturale se vad si in colinde. Tot mai rar realizate correct, tind sa capete un nou aspect identitar, dupa cel dat de crestinism. In plan ideologic si mitologic, ele nu vor mai avea insa nicio relevanta pentru fondul originar, de la care au plecat.
 

Asculta Colinde

Page 1 of 20

Prev123Next