Indie desemna, initial, artistul autoprodus, sau produsul independent, autofinantat, nesprijinit de vreun label. Termenul era folosit in arta, in general, de la muzica, la film, expozitii, piese etc.
Baza subculturii indie este nonconformismul. Initiativele de gen apar in anii ’80, in Marea Britanie si se manifesta prin contrast violent cu cultura existenta – punk-ul tarziu, pop dance, glam, metal, disco, in muzica. Muzica se coaguleaza in jurul unor scene improvizate locale, si are o arie de raspnadire extrem de limitata, in prima faza.
Debutul curentului muzical indie este atribuit miscarii muzicale C-86 – nume ce vine de la o caseta audio distribuita de revista New Musical Express in 1986. Caseta continea trupe necunoscute, care abordau un gen nou de muzica.
In Marea Britanie, genul respectiv prinde repede, iar in anii ’90 este unul dintre curentele muzicale exportate puternic de englezi. Deseori confundat cu new wave, post punk sau britt, in general, indie propune, in mare, trupe cu un stil lejer, pop rock, sau pop dance, aparent pozitiv si deloc greu digerabil muzical; versurile sunt insa de mare impact social, tratand in special probleme de neadaptare a tinerilor la normele cotidiene, pe un ton sumbru (Morrisey si The Smiths) cu un puternic caracter anticorporate.
Impins la varf de public, stilul prinde si este tot mai folosit de trupele britanice, ulterior si de americani. Produse de marile label-uri, trupele pastreaza totusi numele de ‘indie’. Chiar daca se dilueaza puternic caracterul initial (cel al artistului anticorporate, autoprodus). O data cu aparitia super trupelor Blur, Suede sau Pulp, indie si brit pop se suprapun total, iar indie-ul original ramane doar la nivel de inspiratie pentru noii artisti, care, insa, se legitimeaza mai departe de la acelasi curent.
In anii 2000 putem spune ca indie este vazut drept cel mai favorizat curent muzical, gasind numerosi adepti in cadrul elitelor culturale vizibile (publicitari, cineasti, fotografi). Indie se suprapune total cu britt – pop, cele mai de succes trupe ale perioadei abordand stilul croit intre perioada Joy Division si Oasis. The Strokes, Franz Ferdinand sau The Killers, super trupe produse de principalele case de discuri nu au nimic in comun cu indie-ul original, dar intregul curent muzical britanic este numit mai departe indie.
Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Termeni si conditii |
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor | Bilete Concert Coldplay pe Arena Nationala din Bucuresti
© copyright 2001 - 2022 BestMusic.ro