BestMusic.ro » Muzica » Jazz

Muzica Jazz

Selecteaza genul de muzica de mai jos si asculta piesele:

Blues Colinde Country Dance Electro Evenimente Folk Hiphop Indie Jazz Latino Muzica Ambientala Muzica Clasica Muzica Copii Muzica Indiana Muzica Lautareasca Muzica Orientala Muzica Petrecere Muzica Populara Muzica Religioasa Pop Pop/Rock Reggae Rock Romante Soul/R&B Soundtrack World Music

Despre Muzica Jazz - muzica online

Jazz desemneaza un stil de muzica aparut in debutul secolului XX, in urma fuziunii elementelor de ‘muzica neagra’ - blues, ragtime – combinate cu muzica europeana. Jazz-ul este printre cele mai culte muzici usoare, iar influentele sale se resimt pana in muzica clasica (George Gershwin, cu Rapsody in Blue, Béla Bartók, cu compozitia Contrasts, scrisa pentru Benny Goodman, Igor Stravinsky cu Ebony Concerto compus pentru "Woody Herman's Jazz-Band" etc).

Exista diverse explicatii privind etimologia termenului jazz – fie expresia "chasse-beau", o figura de dans din statul american Louisiana, fie numele unei prostituate din New Orleans – Jézabel, care in jargonul local desemna rapiditatea, energia, dar si erotismul.

Tehnic, este probabil cel mai dificil stil, ca exprimare. Si asta pentru ca jazz-ul a cunoscut modificari enorme in cei 100 de ani de istorie. In al doilea rand, jazz-ul nu a avut o dezvoltare unitara – exista stilurile ragtime, Dixieland, New Orleans etc.

Unitar ramane accentul pe expresivitate, si mai putin pe frumusetea sunetului. Sunetele instrumentelor sunt vii, evolueaza aparent individual in piesa, uneori parand ca dezvolta armonii false fata de restul ansamblului. De baza, in jazz, este improvizatia. De altfel, la inceput, jazz-ul se canta fara note, iar interpretii improvizau teme sau armonii, fiecare in stilul su reconoscibil.

Jazz-ul este, mai mult ca alte stiluri, un adevarat mod de afirmare a personalitatii muzicianului. Instrumentele cel mai des intalnite sunt pian, chitara, contrabas, trompeta, saxofon, tobe.
Ritmul este in general sincopat, iar ca fapt interesant, era tinut initial de trombon, ulterior de percutionist.

Principala zone de dezvoltare a muzicii a fost sudul SUA, unde instrumentisti de culoare experimentau individual / in formatie. Climatul a fost unul propice mix-ului de stiluri, in condtiile in care influentele britanice se intalneau cu cele africane, franceze si latine. La fel, diversele formatii compuneau diferit ca abordare a genului, in functie de origine si background etnic. Primul muzician recunoscut ca jazz-ist este BUDDY BOLDEN (1877-1931).

Un pas important in dezvoltarea stilului a fost Primul Razboi Mondial, moment in care jazz-ul se muta din sudul SUA catre zona industriala si infractionala a nordului. Centrul Jazz-ului devine Chicago, loc unde se dezvolta mai departe, diferit de locul de origine. 
Este perioada in care se afirma Louis Satchmo Armstrong, Jack Teagarden sau Eddie Condon.

In anii ’30 apar noi figuri in cadrul jazz-ului. Se constituie o noua elita muzicala care isi are sediul la New York. Aici canta Benny Goodman, Ella Fitzgerald, Duke Ellington, care duc mai departe jazz-ul. Interesant la stil este ca, fiind atat de permisiv ca si constructie, capata practic amprenta muzicianului care il abordeaza. Chiar daca acesta merge pe teme ‘populare’, felul de interpretare este unic si strict personal. In plus, marii jazz-isti care incep sa se afirme acum dezvolta idei cu adevarat revolutionare.
Concomitant cu efervescenta din NY, continua povestea Jazz-ului si in sud, in noi centre – de exemplu Count Basie in Kansas, dar si in afara SUA.

Revolutionari sunt anii’40, cand tot mai multi muzicieni din orchestrele de jazz incep sa se elibereze de cadrul conservator al orchestrei si de stilul swing. Reuniti in grupuri mici, dau frau liber virtuozitatii, pe ritmuri foarte alerte. Este aparitia stilului "Bebop", cel care va scoate si mai mult in fata virtuosi - Thelonius Monk, Charlie Bird Parker si Dizzy Gillespie.

Pana in prezent, jazz-ul s-a metamorfozat si dezvoltat in continuu, in functie de personalitatea care il interepeteaza. Pe masura ce exista o tendita de reintoarcere la formele originare ale stilului, muzicieni ca Miles Davis, Herbie Hancock si Chick Corea duc inovatia mai departe, mergand pe mana fusion-ului, initiativa ce combina elemente ale stilurilor contemporane cu virtuozitatea si libertatea jazz-ului.
 

Asculta Muzica Jazz

Page 2 of 10

Prev1234Next