BestMusic.ro » Muzica » Muzica clasica

Muzica clasica

Selecteaza genul de muzica de mai jos si asculta piesele:

Blues Colinde Country Dance Electro Evenimente Folk Hiphop Indie Jazz Latino Muzica Ambientala Muzica Clasica Muzica Copii Muzica Indiana Muzica Lautareasca Muzica Orientala Muzica Petrecere Muzica Populara Muzica Religioasa Pop Pop/Rock Reggae Rock Romante Soul/R&B Soundtrack World Music

Despre Muzica clasica - muzica online

Muzica clasica, culta, savanta, este forma cea mai complexa si mai inalta a dezvoltarii ideilor in plan muzical si progresiilor notelor, cunoscuta de om. Este expunerea  practica a teoriei muzicale, pe care o dezvolta pe masura ce se dezvolta chiar ea. Se intalneste, in forme specifice, pe tot globul si este cumulul creatilor care au si dezvoltat muzica, in ansamblul ei.

Compozitorii de muzica clasica au in comun o temeinica cultura muzicala – insusirea / dezvoltarea limbajului muzical – inovatia adusa acestuia, dar in limitele care permit conservarea si unicitatea acestei forme de exprimare. Operele clasice pot fi interpretate si astazi, la 3 secole de la crearea lor, tocmai pentru ca fac apel la identitatea umana, dincolo de stil sau moda.

Operele de muzica clasica sunt ample, au diverse parti si dezvolta o poveste care se spune prin sunetele instrumentelor muzicale. Rareori repetitive, partile care compun o opera muzicala sunt extrem de complexe (partituri de zeci de pagini, si, de cele mai multe ori, grupuri mari de instrumente). Muzica clasica urmeaza indeaproape dezvoltarea culturala a umanitatii, fiecare perioada a acesteia ilustrandu-se si in compozitiile muzicale.

Prima muzica culta este cea religioasa – inca din antichitate – cand se afla in opozitie cu forma vulgara, cea intalnita la popor, unde cate un ‘muzicant’ reda forme limitate si repetitive ale muzicii. Desprinderea muzicii de religie si laicizarea ei se face dupa Evul Mediu, in timpul Renasterii (incepand cu sec  XIV). Apare aici muzica vocala polifonica (interpretarea pe mai multe voci), compozitiile se dezvolta si se adreseaza unor grupuri mari de instrumentisti.

Renasterii ii urmeaza Barocul/Preclasicismul (1600-1750), extrem de apreciat si astazi. Apar instrumente noi - chitara baroc, clavecin, hurdy gurdy, lauta, vioara baroc si viola da gamba. Este perioada lui Johann Sebastian Bach, Antonio Vivaldi, Georg Friedrich Handel, care fac muzica fluida, usoara, muzica pozitiva care zboara catre ascultator.

Nu acelasi lucru se poate spune despre perioada urmatoare - Clasicismul (1750-1827). Muzica Regelui Soare al Frantei expune rigiditatea si fastul de la Curtea Regala franceza, exponentul culturii clasicismului. Este o perioada in care se lucreaza mult la teoria muzicala. Se stabilesc norme pe care operele trebuie sa le indeplineasca (de exemplu, simfoniile trebuiau sa contina 4 parti, în care prima parte este mereu allegro, a doua intotdeauna lenta, a treia in ritm de 3 patrimi, iar ultima din nou allegro, iar sonatele aveau urmatoarea compozitie: repede-lent-repede, fiecare parte avand forma de lied). Compozitorii de varf ai perioadei clasiciste sunt Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart.

Clasicismului ii urmeaza Romantismul, care este un preambul al efervescentei si mixturii stilurilor din debutul secolului XX, perioada marii ‘desacralizari muzicale’, perioada in care jazz-ul si blues-ul au deschis calea catre muzica usoara, care se exprima in diverse stiluri.

Astazi, muzica clasica a cedat intaietatea diverselor stiluri de muzica ‘vulgara’ (usoara), schitata, redusa la minimum necesar  (pop, rock, dance, hip hop etc), care insa pun in aplicare teoria cu care muzica clasica s-a dezvoltat si imprumuta mici  teme sau initiative (amplu dezvoltate in operele muzicii clasice), fie ca este vorba de teme muzicale, idei compozitionale, beat-uri etc. Trebuie tinut cont si de faptul ca anumite stiluri si, mai ales, fuziuni de stiluri de astazi, sunt extrem de complexe si merita studiate ca adevarate initiative demne de pus langa muzica clasica, asta daca cea din urma nu doreste sa cada in desuetudine si uitare.

Asculta Muzica clasica

Page 1 of 56

Prev123Next