Muzica Pop

Selecteaza genul de muzica de mai jos si asculta piesele:

Blues Colinde Country Dance Electro Evenimente Folk Hiphop Indie Jazz Latino Muzica Ambientala Muzica Clasica Muzica Copii Muzica Indiana Muzica Lautareasca Muzica Orientala Muzica Petrecere Muzica Populara Muzica Religioasa Pop Pop/Rock Reggae Rock Romante Soul/R&B Soundtrack World Music

Despre Muzica Pop - muzica online

Stil muzical ce desemneaza mai curand o abordare a muzicii, al carui nume deriva de la “popular”. Pop-ul se refera la muzica cea mai accesibila unui public cat mai larg si a carui educatie muzicala nu este una ridicata.

Ca gen muzical, pop-ul este un conglomerat de stiluri prelucrate in asa fel incat sa se subsume ideii care sta la baza conceptului pop: melodii fredonabile, simple ca structura, repetitive, predictibile, majoritar pozitive ca acorduri, cu un mesaj in mare parte dedicate laturii sentimentale. Ca teorie muzicala, o piesa pop poate include elemente specifice oricarui alt stil bine definit (rock, hip hop, reggae, dance, R&B, soul, funk, country). Ca principal exponent al playlisturilor radiourilor, pop-ul este unul dintre cele mai mediatizate stiluri. Vedetele pop sunt de prim rang in toata scena muzicala, iar notorietatea lor este extrem de mare, partial datorita mediatizarii agesive de care se bucura, partial gratie stilului muzical si pieselor usor accesibile.

Nu sunt rare cazurile in care pop-ul este privit negativ, iar termenul poate fi asemuit ‘sell-out’-ului. Asta pentru ca artistii care sunt semnati de casele mari de productie vor fi mereu atrasi de posibilitatea obtinerii unui public si mai mare, iar asta se face prin ‘relaxarea’ stilului abordat, catre latura pop, pastrand doar unele elemente cu care au plecat la drum, si renuntand la cele care, chiar daca au valoare muzicala, nu au priza la public (vezi exemplul Holograf, Maroon 5, U2, care dupa primele albume au schimbat mult compozitiile, renuntand la elementele care ‘deranjau’ publicul sau priveau doar un public nisa).

Teoretic, orice artist poate fi “acuzat” / incadrat la stilul pop, daca pleaca la drum cu un stil si il schimba pe parcurs doar ca sa fie mai aproape de topuri. La fel, trupele cu un stil mai agresiv, pot acuza de acelasi “pacat” artistii care canta mai soft decat ei (de exemplu, fanii Pantera vad AC/DC ca pe o trupa pop rock, iar acestia, la randul lor, vad Bon Jovi ca pe una de pop). Nu putem, deci, prinde fenomenul pop intr-un cadru fix.
Unanim acceptat ca pop sunt artistii care frizeaza mai curand cu stiluri crescute pe dance, latino, R&B (Madonna, Shakira, Rihanna, Britney Spears, Michael Jackson etc).

Dincolo de sensurile semantiec sau rautatile din industria muzicala, de-a lungul timpului, cultura pop a fost formata din artisti talentati, cu mare priza la public. Inca din anii 50, putem stabili primele vedete pop (prin stilul accesibil si extrem de popular) - Bing Crosby, Frank Sinatra, Dean Martin, Bobby Darin, sau Peggy Lee.
Ca in cazul altor genuri muzicale, de-a lungul anilor 60/70, o serie de nume mari aleg calea catre bani si faina, dar o fac aducant piese tot mai bune, calitativ, publicului larg. De la Fats Domino si Elvis Presley la Bob Dylan si Stevie Wonder, pop-ul, in ansamblu, se imbogateste cu idei si noi moduri de abordare.

In anii 80, ideile dance/electric domina topurile, si, deci si pop-ul. Michael Jackson, Whitney Houston, Phil Collins, Eurythmics, George Michael, New Kids on the Block  paveaza calea pop-ului dance/latino al anilor 90 (Enrique Iglesias, , Ricky Martin, Shakira).

In prezent, pop-ul inglobeaza toate stilurile si tentativele din trecut, dar a apelat puternic la hip-hop si R&B. S-au impus artisti ca Nelly, Eminem, 50 Cent, Ludacris, Ciara, Beyonce, Justin Timberlake, Gwen Stefani sau Britney Spears. Cum pop-ul reprezinta suprafata oricarui stil, exista mai departe si un mare public pentru trupele pop-rock (Bon Jovi, U2, Sting, Good Charlotte, Scorpions).

 

Asculta Muzica Pop

Page 1 of 158

Prev123Next