BestMusic.ro » Nicolae Glib » Biografie Nicolae Glib

Biografie Nicolae Glib

Nicolae Glib

Nicolae Glib este un cantaret de muzica populara din Republica Moldova.

Interpretul Nicolae Glib s-a nascut pe data de 10 mai 1949 in localitatea Balti.

Nicolae si-a inceput carierea de artist la patru ani. Tatal sau avea un aparat de radio "Iskra", cu baterii (in acei ani, electricitatea inca nu ajunsese la Pepeni), care era tinut mereu pe o singura unda - cea a postului de Radio Bucuresti.

In fata aparatului, dansa sub tactul saltaret al muzicii populare.

In anii adolescentei, se indragosteste lulea de cantecul popular moldovenesc, ascultandu-l, in fiecare zi, pe cantaretul Nicolae Sulac. La el a facut prima scoala de cantec popular.

Studiaza la Scoala medie de muzica "St.Neaga" (1967-1971) si la Institutul de Arte "G.Musicescu" (1975-1980) din Chisinau cu Alexandru Movila (dirijat cor).

In anii 1969-1972, Nicolae Glib a fost solist in orchestra Ansamblului de dansuri populare "Joc" al Filarmonicii din Chisinau.

In perioada  1972-1985 a fost solist in orchestra de muzica populara "Folclor" a Radioteleviziunii din Chisinau, iar apoi a cantat si in  Orchestra de muzica populara "lautarii" a Filarmonicii.

Pe scena profesionista a pasit, pentru prima data, in cadrul orchestrei Ansamblului de dansuri si muzica populara "Joc", dirijata pe atunci de Vladimir Rotaru, apoi de Vasile Goia.

A avut noroc de dirijori, care, chiar daca "nu au pus umarul, nu au pus nici piciorul".

Ca un bun gospodar, si-a ingrijit de repertoriu ca de propriul ogor. Este, poate, cea mai de pret zestre pe care o are in afara de inconfundabila-i voce cu care l-a inzestrat Dumnezeu.

Cei mai rodnici i-au fost anii de activitate in Orchestra "Folclor" (1972-1985), unde, fiind obligat sa inregistreze pentru fondul Radioteleviziunii, a muncit pana la epuizare, in fonoteca RadioTV a lasat sute de cantece, pe care astazi le asculta o lume intreaga.

Tot la "Folclor", a aparut minunatul duet Nicolae Giib - Valentina Cojocaru, care a dat viata unor cantece, ce s-au mentinut in topul preferintelor ani de zile.

In 1978, i se acorda titlul de Artist emerit, iar in 1989, pe cand activa cu "Lautarii" lui Nicolae Botgros - cel de Artist al Poporului, in ultimii ani, colaboreaza cu Orchestra de muzica populara "Mugurel", dar nu refuza niciodata invitatia de a canta si cu alte formatii.

A cantat in ansamblu cu: Valentina Cojocaru, Dumitru Blajinu, Ignat Bratu, Constantin Baranovschi, Leonid Mosanu, Serghei Cretu, Sergiu Cuciuc, Nicolae Botgros, Vladimir Sirbu, Dumitru Gheorghita, Ion Carai, Boris Rudenco etc.

A inregistrat la Radio Chisinau cantece populare: Moldovean ca mine nu-i, Draga mi-i vara la oi, Foaie verde rug de mure, Cresti padure si te-ndeasa, Basmaluta etc.

Filmografie: Duete vocale, "Telefilm-Chisinau" (1982); Canta Nicolae Glib, "telefilm-Chisinau" 1980.

sursa: music.md

Adelina Dobrin 

Comentarii Nicolae Glib