BestMusic.ro » Niculina Stoican » Biografie Niculina Stoican

Biografie Niculina Stoican

Niculina Stoican

Niculina Stoican, indragita interpreta de muzica populara, s-a nascut pe 9 decembrie 1970, in comuna Balta din judetul Mehedinti.

Niculina a urmat primii ani de scoala la Drobeta Turnu-Severin, iar liceul si facultatea de Etnomuzicologie si Folclor in Bucuresti, la clasa profesoarei Marioara Murarescu.

Fiica Angelicai Stoican s-a facut remarcata inca din timpul scolii, cand participa la spectacole.

Incepand  cu  anul  1996  este  angajata  a  Ansamblului  Artistic Profesionist  `Doina Gorjului`  din  Targu-Jiu, unde  are  o  bogata activitate artistica,  participand  la  numeroase spectacole atat in tara cat si in strainatate.

Cele mai importante premii castigate de Niculina Stoican:

  • Castigatoare a festivalului `Mostenitorii` organizat  de  Televiziunea  Romana  si Marioara  Murarescu
  • Laureata a festivalului "Maria Tanase".
  • Laureata a festivalului "Maria Lataretu".
  • aureata a primei editii a festivalului de
  • folclor "Mamaia-2001"

Niculina Stoican s-a casatorit la 20 de ani, iar la 23 l-a nascut pe Vlad.

Timp de trei ani, Niculina Stoican a locuit in Grecia, unde a lucrat ca baby-sitter, insa dorul de tara si de cantul popular au convins-o sa se intoarca in Romania.

Dintre artistii de muzica populara, Niculina Stoican o admira pe Nicoleta Voica, pentru ceea ce a facut pentru muzica populara pentru generatia ei.

Cat despre sine, Niculina Stoican spune ca este o femeie excentrica, cocheta, careia ii plac lucrurile scumpe si de calitate.

Indiferent de bijuteriile pe care alege sa le poarte, Niculina nu renunta niciodata la talismanul ei norocos, pe care l-a primit de la mama intr-un moment cand i-a fost foarte greu in viata.

Niculina Stoican a fost implicata in mai multe scandaluri de inselaciune, in care numele principal era cel al omului de afaceri Genica Boerica, despre care presa a scris ca ar fi fost amantul ei.

In noimebrie 2004, sotul Niculinei Stoican, Vasile Stanescu, a fost retinut pentru inselaciune la Legea TVA-ului si complicitate la spalare de bani. In acelasi caz era implicat si Genica Boerica.

Interpreta de muzica populara Niculina Stoican (fiica celebrei Angelica Stoican), impreuna cu sotul ei, au mai dat o alta lovitura - care poarta tot `amprenta` lui Genica Boerica - prin care bugetul de stat a fost prejudiciat cu doua miliarde de lei, dupa ce o cladire din Tirgu Jiu a fost `plimbata` printr-un lant de sase firme, scria Gazeta de Sud in 2004. Inselaciunea s-a petrecut intre 2001-2003.

In ultimii ani, Niculina Stoican a imbinat cariera de cantareata cu cea de prezentatoare TV. Pe langa cantarile de la festivaluri sau din diferite emisiuni, Niculina Stoican a inceput sa prezinte diverse emisiuni.

Printre albumele lansate de Niculina Stoican se numara `De-as fi ca luna pe cer`, `De atata vreme`, `Lina, lina, Niculina` (impreuna cu Petrica Mitu-Stoian), `Mandrulita de la Gorj` (impreuna cu Petrica Mitu-Stoian), `De-as trai cum zice lumea`, `Am crescut, Doamne, baiat`, `Sa petrecem cu Niculina Stoican` (volumele I si II).

L.G.
 

Comentarii Niculina Stoican