BestMusic.ro » Paul McCartney » Biografie Paul McCartney

Biografie Paul McCartney

Paul McCartney

Paul McCartney, compozitor, chitarist si cantaret britanic, s-a nascut la data de 18 iunie 1942, in Liverpool, Marea Britanie.In perioada 1960-1970 a facut parte din The Beatles, una dintre cele mai mari trupe din toate timpurile.

Alaturi de colegul sau de trupa, John Lennon, a compusa cateva dintre cele mai valoroase piese The Beatles: "Love Me Do", "Yesterday", "With A Little Help From my Friends", "From me to You"

Dupa destramarea trupei The Beatles (1970), Paul McCartney si-a continuat cariera muzicala. A lansat albume solo si a intemeiat, alaturi de sotia sa, Linda McCartney, trupe Wings.

Alaturi de Wings, Paul McCartney a lansat piese de succes precum ""Live and Let Die" (tema muzicala principala unui film din seria "James Bond"), "Band on the Run", "Silly Love Songs", "Mull of Kintyre","Coming Up".

Paul McCartney a intrat in Cartea Recordurilor ca "cel mai de succes muzician si compozitor din istoria muzicii", cu 60 de discuri de aur si vanzari de 100 de milioane de single-uri in Marea Britanie.

Paul McCartney a imprimat o serie de colaborari cu nume sonore din lumea muzicii: Stevie Wonder ("Ebony and Ivory"), Michael Jackson ("Say, Say, Say", "The Girl is Mine"), Johnny Cash ("New Moon over Jamaica"), George Michael ("Heal the Pain"), Tony Bennett (""The Very Thought of You"). In 2001, a compus ""Vanilla Sky" piesa care da titlul filmului omonim, cu Tom Cruise si Penelope Cruz in rolurile principale.

Paul McCartney a fost pasionat si de muzica electronica, lansand doua albume sub numele The Fireman, alaturi de Youth, unul dintre membrii trupei Killing Joke.

Paul McCartney s-a implicat si in industria filmului. A produs, a scris scenariul si a compus muzica scurtmetrajului de animatie "Rupert and the Frog Song" (1981). Trei ani mai tarziu a aparut in filmul "Give My Regards to Broad Street".

In 1997, Paul McCartney a fost numit cavaler al Coroanei Britanice, iar in 1999 a fost inclus in Rock and Roll Hall of Fame, ca artist solo.

Paul McCartney este una dintre cele mai bogate persoane din Marea Britanie, cu o avere estimata in 2010 la circa 475 de milioane de lire sterline.

Comentarii Paul McCartney