BestMusic.ro » Petrica Matu Stoian » Biografie Petrica Matu Stoian

Biografie Petrica Matu Stoian

Petrica Matu Stoian

Petrica Mitu Stoian, indragit interpret de muzica populara, s-a nascut pe data de 18 septembrie 1960, in Izverna - Plaiul Closanilor, Mehedinti. Nepot al renumitei interprete de muzica populara, Domnica Trop, el isi doreste sa fie pastrator al folclorului autentic mehedintean.

Dupa ce si-a facut debutul la cunoscuta emisiune Tezaur Folcloric, fiind descoperit de nu mai putin renumita Marioara Murarescu, Mitu Stoian a participat la numeroase festivaluri de folclor si a luat numeroase premii.

Din anul 1995, Petrica Mitu Stoian este angajat al Ansamblului Artistic Profesionist ,,Doina Gorjului din Targu Jiu.

Cantecele sale sunt adresate omului de rand, sunt cantece de veselie si de instrainare, traditii de nunta sau de inmormantare, si doine, care ii sunt cele mai dragi.

Tot in 1995, Petrica Mitu Stoian a imprimat primul sau disc Electrecord, `Astept sa rasara luna`.

Albumele lui Petrica Mitu Stoian, peste zece la numar, contin cantece de veseliem traditii de nunta (`Insoara-l nu-l mai lasa`), ritualuri de inmormantare (`Hora de pomana`) si doine.

Fiu al Izvernei,crescut in locurile si printre vechii oameni ai acestei parti a tarii,m-am dezvoltat in atmosfera de cultura a locurilor cu limba,datinile,legendele si aspiratiile care au intrat in sufletul meu ca o putere care subjuga.

Incet…Incet…Ochiul meu s-a imbibat de forme ,culori si lumini,urechea de sunete.Asa s-a nascut cantecul meu…din substanta impresiilor emanate de la apele,de la pamantul,de la cerul Izvernei,el devenind o taina mai puternica decat insasi viata,extragand ceea ce este socotit ca esential din realitatea cotidiana:”marile sentimente“ sau “destine” ale insului uman care personalizate,actioneaza parca din afara omului si ii determina existenta
, scrie Petrica Mitu Stoian pe siteul sau.