BestMusic.ro » Placebo » Biografie Placebo

Biografie Placebo

Placebo

Formatia compusa din Brian Molko (nascut pe 10 decembrie 1972, Luxemburg; vocal/chitara), Stefan Olsdal (nascut pe 31 martie 1974 in Gotteborg; bass) si Robert Schultzberg (nascut in Elvetia; tobe) isi are originile in intalnirea dintre Molko si Olsdal, care s-au cunoscut in Luxemburg la varsta de 8 ani. In 1994, cand s-au reintalnit din nou, de aceasta data in statia de metrou South Kensington din Londra, cei doi au hotarat sa celebreze acest eveniment oarecum ciudat punand bazele unei trupe.

Molko urmase colegiul de arta dramatica, dar era hotarat sa se implice in muzica. Sunetul trupei evolueaza incet de la art-rock la punk/new-wave, tranzitie ajutata si de recrutatea lui Schultzberg la baterie. Acesta mai cantase pana atunci intr-o trupa elvetiana alaturi de Olsdal, venind la Londra pentru a studia percutie. La sfarsitul lui 1995 debuteaza cu single-lul „Bruise Pristine”, la casa de productie Fierce Panda. Acest cantec va porni un adevarat razboi in ceea ce priveste castigarea exclusivitatii asupra trupei, din partea marilor case de productie.

Lansat la Deceptive Records in luna februarie 1996, cel de-al doilea single, „Come Home”, surprinde trupa in ascensiune. Placebo canta cu ocazia petrecerii organizate in cinstea celei de-a 50-a aniversari a lui David Bowie, din 1997. Albumul lor de debut este bine primit de critica, trupa fiind propulsata insa de succesul britanic al slagarului „Nancy Boy”, clasat pe locul 4 in topul britanic.
Schultzberg este inlocuit de catre bateristul britanic Steve Hewitt (fost la Liverpool Breed) inainte de a se incepe inregistrarile la cel de-al doilea album al trupei. „Pure Morning” (locul 4 in topul britanic) si „You Don’t Care About Us” (locul 5 in topul britanic) pregatesc aparitia lui „Without You I’m Nothing”. De asemenea membrii trupei isi fac aparitiile episodice in filmul omagial glam rock al lui Todd HaynesVelvet Goldmine”. Trupa isi continua colaborarea ocazionala cu Bowie, in 1999 interpretand impreuna o impresionanta varianta a piesei celor de la T.Rex20th Century Boy”, cu ocazia premiilor britanice pentru muzica din luna februarie.

In luna iulie 2000 apar primele semne ale unui material nou, odata cu „Taste In Men”, care spune totul despre cel de-al treilea album al trupei: „Black Market Music”. In 2003 este lansat cel de-al patrulea album Placebo, „Sleeping With Ghosts”, care desi suna altfel nu ii sperie pe fanii de cursa lunga ai trupei, strangand noi admiratori.