Album Queen Innuendo

Queen Innuendo
Lansat pe: 02 Mai 1991
Casa de discuri: Hollywood Records
Asculta muzica: Hard Rock   Rock  
Voteaza acest album:
  • Rate
4.00 /  5 din 3 voturi

Mai e ceva de spus despre Queen? Despre personalitatea coplesitoare care a fost Freddy Mercury? Probabil ca nu. Insa pe lumea aceasta se gasesc intotdeauna oameni care deabia descopera muzica. Si multi altii ignoranti din lipsa de timp, cultura, sau mijloace de informare. Pentru toti acestia, merita sa vorbim, pentru a nu stiu cata oara, despre Queen.

"Innuendo" este un album emblematic. Este ultima creatie a lui Freddy Mercury, inainte ca SIDA sa il rapuna. Este, in acelasi timp, o lectie de maretie si de profunzime artistica. Pentru ca Freddy a ales cel mai simplu si mai natural mod de a-si incheia viata: asa cum a trait-o, cantand. Si totul cu o discretie extraordinara, fara a face parada de boala sa sau de gravitatea ei. Nu a existat, nici un moment, ceva de genul "uitati-va la mine, creez in suferinta"; intotdeauna, a fost "creez, asculta si spune-mi daca iti place". Si cum sa nu iti placa o capodopera ca "Innuendo"?

Incepand de la piesa-titlu si pana la finalul "Show must go on", acest album respira aerul unei libertati bine intelese, a libertatii de a crea, a libertatii unui rock melodic ce s-a hranit din vise si fantasme transcrise in cantece ce s-au dorit, toate, bijuterii ale unei singure coroane.

Queen a vorbit despre politica, despre bucuria de a trai, despre cea de a canta, despre singuratate, despre orice, insa a facut-o intr-un mod unic, prin care a dat de inteles ca niciodata nu trebuie sa renuntam la speranta, la cautarea fericirii si la doza de nebunie ce te face sa mergi cu un pas mai departe.

Freddy Mercury este, el insusi, un exemplu in acest sens, iar "Show must go on" este testamentul unui artist pentru care doza de nebunie a costat prea scump.

Muzical vorbind, "Innuendo" se invarte in acelasi registru al rock-ului clasic, cu influentele specifice Queen: opera, vodevil, jazz, si sa nu uitam celebrul pasaj spaniol de pe piesa-titlu, un pasaj care arata ca imaginatia Queen nu avea limite.

"I'm going slightly mad" e o mostra de umor tipic a la Freddy, cu un text ce vorbeste despre imperfectiunea fiintei umane, despre vesnicele ei nemultumiri pe un ton amuzat si glumet. "Headlong" e un hard rock clasic ce curge simplu si direct, cu mici adaugiri de twist si rock'n'roll.

"I can't live with you" merge pe aceeasi linie, insa observi, ca intotdeauna, abordarea particulara a Queen: Mercury & co. adauga mai multe voci, umplu spatiu lasat liber de ritm, creeaza un sentiment de grandios ce uneori coboara in pompos, alteori urca in spectaculos. Totul este "show", insa nu e umflat, in exces, ci este plin, puternic, regal.

"Don't try so hard" te sfatuieste sa nu iei totul in tragic pentru fiecare problema ce ti se iveste in cale; sa nu urmezi cu disperare calea ce ti se arata de catre altii, sa faci un pas in spate si sa vezi privirea de ansamblu..."Ride the wild wind" e exact ceea ce declara in titlu: o calatorie pe spinarea unui vant salbatic, cu un ritm sustinut si energic, cu voci ce puncteaza pauzele dintre strofe, cu solo de chitara si cu vocea lui Freddy deasupra a tot si a toate, o regina a sunetului.

"All God's people" e un mesaj deopotriva politic, social si religios: "All prime ministers and majesty around the world/ open your eyes, look, touch and feel/ rule with your heart/ live with your conscience/ and love/ we're all God's people".

"These are the days of our lives" este o melodie de o rara sensibilitate; a smuls si va smulge lacrimi multora...E un alt testament al lui Freddy, unul mai intim. Piesa va fi intotdeauna legata de clipul ei, ultima aparitie a lui Freddy, cu mesajul sau final catre cei care l-au pretuit si admirat: "Those days are all gone now but one thing's still true/ when I look and I find/ I still love you"..."Delilah", "Bijou" si "The hitman" sunt piese frumoase, placute, insa nu se ridica la inaltimea celorlalte.

Albumul se inchide cu "Show must go on", o declaratie ce nu mai are nevoie de cuvinte...Long live Freddy! Forever!

cronica de Mihnea Blidariu

 

Piese album

Albume Queen