BestMusic.ro » Radiohead » Biografie Radiohead

Biografie Radiohead

Radiohead

Radiohead a fost una dintre putinele formatii care cantau rock alternativ in anii 90 si care urmau calea faimosilor U2.

Trupa si-a impus stilul prin linia melodica grava, ce sugereaza sentimentul de tristete si nervozitate. Versurile solistului Thom Yorke au fost aduse la viata de acordurile celor trei chitare; linia melodica este inspirata din muzica lui My Bloody Valentine, Pink Floyd, R.E.M. si Pixies.

A trecut ceva timp pana cand Radiohead si-a definitivat stilul. Albumul din 1993, „Pablo Honey”, a promovat o piesa de mare succes - „Creep” - si a conferit fanilor rock alternativ pur.

Multi critici erau nedumeriti in ceea ce priveste genul de muzica abordat insa albumul urmator, „The Bends”, aparut in Marea Britanie in 1995, a lamurit lumea intreaga. Dovedind o exuberanta de invidiat si o ambitie fara limite, Radiohead a lansat „OK Computer”, o colectie de melodii progresiv si electronice, ajunse pe locurile de top.

Thom Yorke (solist, chitarist), Ed O’Brien (chitarist, solist), Jonny Greenwood (chitarist), Colin Greenwood (basist) si Phil Selway (tobosar) au infiintat Radiohead in timpul anilor de studentie la Universitatea Oxford. Initial numita On a Friday, formatia a urmat o cariera muzicala la inceputul anilor 90, lansand EP-ul „Drill” in 1992.

La scurt timp, baietii au semnat un contract pentru EMI si melodia „Creep”, o fuziune de sunete Nirvana si R.E.M., a intrat pe primul loc in top. Desi presa britanica a ignorat aparitia formatiei, fanii au apreciat talentul lor ascultand „Anyone Can Play the Guitar” si „Pop is Dead”.

„Pablo Honey” a intrat pe piata in 1993. Dupa turneul din Europa, formatia a ramas surprinsa de succesul muzicii ei in America: melodiile erau difuzate la radio si videoclipurile rulate pe posturi TV. In vara aceluiasi an a plecat in turneu prin lume.

Radiohead nu s-a oprit aici ci a intrat in studio pentru a inregistra urmatorul album „The Bends” impreuna cu producatorul John Leckie. Dupa lansarea din 1995, grupul a demonstrat o evolutie pozitiva a muzicii lor prin maturizarea si profunzimea sunetului.
 
Recenziile pozitive nu au determinat insa cresterea vanzarilor, radiourile au refuzat difuzarea pieselor si MTV si-a manifestat reticenta. Trupa a continuat sa sustina concerte alaturi de R.E.M. La sfarsitul anului, Radiohead a intrat din nou in atentia fanilor datorita turneelor constante si a videoclipului senzational „Just”. In 1996, albumul a fost relansat si a intrat in top 10.
 
In prima jumatate a anului 1996, Radiohead a continuat sa organizeze concerte, inregistrand concomitent cel de-al treilea album „OK Computer”. Un grup de fani devotati si critica pozitiva au contribuit la popularitatea trupei prin aprecierile cu privire la secventele rock, post-punk, electronice si la versurile ingenioase.

Asteptarile in ceea ce priveste al patrulea album au fost ridicate, exercitand o tensiune si mai mare asupra cantaretilor. Performanta lor continua sa se imbunatateasca pe masura acumularii experientei. Piesele realizate in anul 2000 au aparut pe internet la cerinta avida a fanilor si au oferit sunete electronice pure.
 
Din moment ce albumul nu a fost lansat efectiv si formatia a renuntat la turnee, criticii i-au acuzat pe baieti de atitudinea reticenta si lipsa de respect. In iunie 2001, Radiohead a lansat un album intitulat „Amnesiac” si inregistrat in timpul sesiunii Kid A.
 
Surprinzator, „Amnesic” ajuns pe primul loc in Marea Britanie si pe locul doi in SUA si s-a vandut in 25.000 de exemplare. Melodiile „Pyramid Song” si „Knives Out” au inconjurat intreaga planeta. Pe cand planificau o a treia piesa, ideea s-a transformat intr-un mini-album live pe care l-au si lansat in noiembrie 2001. Piesele erau selectionate din diferite concerte, cea mai cunoscuta fiind „True Love Waits”.