Album Radiohead In Rainbows

Radiohead In Rainbows
Lansat pe: 10 Octombrie 2007
Casa de discuri: unknown label
Asculta muzica: Rock  
Voteaza acest album:
  • Rate
0 /  5 din 0 voturi

Iata o trupa care e hotarata sa reinventeze nu doar muzica contemporana, in sine, ci si modalitatile de achizitionare a materialelor inregistrate si, de ce nu, intreaga industrie muzicala.

Radiohead a lansat acest album pe Internet precizand ca el costa atat cat considera fiecare ascultator ca merita sa coste. Faptul ca cei mai multi au ales sa-l descarce gratis constituie, in sine, un paradox: daca mergem pe ideea ca, daca iti place albumul, dai mai mult pe el, daca il iei gratis inseamna ca nu-ti place.

Si, totusi, majoritatea l-au luat gratis tocmai pentru ca le place sau au fost, cel putin, curiosi. Morala experimentului Radiohead sta, insa, in alta parte: ne gandim, mereu, la placerea personala pe care ne-o induce muzica ce-o ascultam, si ne gandim prea putin la cei care stau in spatele acestei muzici.

Cantecele par a fi privite ca un dar comun primit de cine stie unde, ca aerul si apa; libera lor circulatie este privita ca un fenomen normal, fara a se tine seama de dorinta si opinia celor care le-au creat. Cum ar fi daca intr-o zi Dumnezeu ar cere drepturi de autor pentru apa si aer?...

Revenind la albumul de fata, Radiohead isi continua explorarea si calatoria muzicala care a dus-o, deja, pe teritorii neabordate de nici un alt muzician. In 10 piese, Thom Yorke si compania imbina, magistral, simplitatea armonica cu ritmurile compuse, fac din voce un instrument ce se alatura, natural, celorlalte, se misca, firesc, intre dinamici agresive si ritmuri lente. Ca de obicei, vocea lui Thom Yorke e vehiculul ce ne transporta dintr-o stare in alta, chiar si atunci cand se retrage in linii muzicale indescifrabile, ca text.

Melancolia muzicii Radiohead, regasita pana si in pasajele cele mai ritmate, e melancolia de neon a marilor orase, acel sentiment de parasire pe care il ai, inconjurat de mii de blocuri in care mii de semeni isi duc existenta. Ascultand "In Rainbows", te cuprinde tristetea lucida a noptilor luminate de marile panouri publicitare, amintire constanta a superficialitatii acestui secol.

Despre fiecare piesa in parte e inutil de vorbit – ca si in materialele precedente, coeziunea muzicala duce la un intreg indivizibil, ca un singur track ce parcurge diferite emotii si sentimente legate, intre ele, prin elemente unice si, cumva, secrete...

Auditie placuta!

cronica de Mihnea Blidariu

 

Piese album

Albume Radiohead