BestMusic.ro » Ray Charles » Biografie Ray Charles

Biografie Ray Charles

Ray Charles

Pentru multi anul nasterii genului soul este 1959 cand casa de discuri Atlantic Records a lansat discul single I’ve Got a Woman interpretat de Ray Charles – un star in ascensiune pe atunci.

Amestecand blues cu gospel intr-un stil de neconceput pana atunci, introducand conotatii sexuale si spirituale, dure dar si tandre, acest nou curent muzical a socat lumea.
A fost un proces de cataliza intr-o perioada de mare efervescenta a culturii muzicale americane.

Ray Charles a fost nu numai un pianist unic dar si un compozitor exceptional. O alta latura absolut surprinzatoare a lui a fost cea de om de afaceri foate abil. El a preluat controlul carierei sale si a obtinut anumite conditii contractuale fara precedent in lumea muzicala.

A deschis drumul si altor muzicieni care au putut beneficia de avantaje materiale importante in relatia cu casele de discuri.
.
Ray Charles s-a nascut pe 23 septembrie 1930 in Albany, Georgia. Era o perioada de recesiune. Numele sau intreg a fost Ray Charles Robinson si el s-a indragostit de muzica de la o varsta foarte frageda. Inca de atunci aborda atat imnurile cantate in Biserica Baptista cat si blues-ul cantat de muzicieni locali.

Inainte de a implini 5 ani a inceput sa cante la pian.

A fost martor la inecul fratelui sau mai mic pentru care se va autoinvinovati. La scurt timp o combinatie de glaucom si de consecinta a faptului ca a asistat la moartea fratelui va determina inceputul orbirii.

La 7 ani era complet orb iar mama lui, o femeie dura dar devotata avea sa-l invete sa se descurce utilizand auzul si fascinatia sa pentru sunete.

Nu a utilizat niciodata un baston sau un alt ajutor ci si-a croit drumul sau abordand intr-un mod unic viata ca o persoana fara vedere.

Cu speranta asigurarii unei existente mai bune pentru Ray, mama sa l-a trimis la 250 km distanta de casa la o scoala pentru nevazatori unde a invatat sa citeasca si partituri in limbajul Braille. Aici a studiat mai multe instrumente si s-a apropiat de jazz, swing, gospel, blues si country.

O alta tragedie avea sa-l loveasca. In timp ce era la scoala mama sa a murit lasandu-l singur pe lume. Cum dorinta ei a fost ca Ray sa stea pe propriile picioare, adolescentul incepe sa cante in cluburi si localuri cu o formatie country & western numita The Florida Playboys.

Nu era usor pentru un tanar nevazator dar Ray s-a maturizat rapid. In 1948, la 17 ani a luat autobuzul si a strabatut tara pana la Seattle unde a inceput sa cante in stilul Nat King Cole si James Brown.

Si-a facut rapid un nume si in 1949 a inregistrat primul single pentru casa de discuri Swingtime Records. Patronul casei, Lauderdale l-a pus in legatura cu formatia lui Lowell Fulsom.

Ray avea o viata singuratica – statea mult in camera sa de hotel si din aceasta perioada dateaza si descoperirea sa – heroina.

Saltul decisiv in cariera sa s-a produs in 1950 cand a semnat un contarct cu Atlantic Records dupa ce Ahmet Ertegun l-a descoperit. In aceasta perioada a inceput sa amestece gospel- ul cu blues. Rezultatul, desi contestat la inceput a cucerit si electrizat publicul si radiourile l-au raspandit rapid.

In acea perioada exista expresia „ muzica neagra’”care era, evident cea cantata de cei de culoare, dar muzica lui Ray Charles a trecut aceste bariere rasiale si a fost imbratisata si de albi.

A renuntat la numele de familie Robinson deoarece exista un boxer celebru Ray Robinson si in anul 1956 a lansat I’ve Got a Woman – o melodie mai mult blues.

Aceasta a fost urmata de o serie de mare succes printre care What’d I Say, Down in My Own Tears, Unchain My Heart si Hit the Road Jack.

In jurul varstei de 20 de ani, Ray era denumit de cei din domeniu „ geniul”.

In 1959 a schimbat casa de discuri desi era foarte atasat de Ertegun si de Wexler – de la Atlantic Records si a semnat un contract cu ABC Paramount. Negocierea a fost in favoarea lui Ray care a obtinut cele mai bune conditii pe care un artist le castigase pana atunci.

Din aceasta perioada dateaza si schimbarea stilului sau muzical la 180 de grade si orientarea sa catre country & western.

Audienta sa a crescut in aceasta perioada din care dateaza melodii ca Georgia on My Mind, I Can’t Stop Loving You, Born to Lose, Busted.

In acest moment toti credeau ca Ray a atins apogeul carierei sale dar el a mers si mai sus.

Din 1960 a devenit militant pentru drepturi civile. Martor al tratamentului inferior la care erau supusi artistii de culoare, Ray Charles a fost primul artist renumit care a refuzat sa cante in cluburi segregationiste – atitudine care l-a facut sa piarda sume importante de bani si a determinat statul Georgia sa-l renege.

In 1977 Georgia ca stat si-a cerut scuze fata de Ray Charles si a adoptat melodia Georgia on My Mind ca imnul statului.

In anii 60 viata lui Ray Charles era un haos – casnicia era in criza datorita infidelitatilor sale repetate. Apoi in 1965 a fost arestat in aeroportul din Boston pentru detinere de heroina. Recunoscandu-si dependenta de heroina cariera sa era in pericol. Se droga de foarte multi ani dar intre muzica si drog a ales muzica.

A facut o cura de dezintoxicare dupa care nu s-a mai atins niciodata de droguri.

Cariera sa a continuat cu turnee – circa 200 de zile pe an area in turnee pana cand boala de ficat l-a determinat sa incetineasca ritmul.

In anii 70 a lansat o noua versiune a melodiei America the Beautiful care a subliniat inca o data stigmatul luptei si a sacrificiului care l-a marcat pe Ray Charles.

In 2004, regizorul Taylor Hackford realizeaza filmul biografic `Ray`, marele artist fiind interpretat pe Jamie Foxx, actor care a si castigat de altfel un premiu Academy Award pentru acest rol.

De-a lungul carierei Ray a castigat 12 premii Grammy iar in 1988 premiul Grammy pentru intreaga cariera.

Cele 76 de single lansate au fost in topul celor mai vandute si in total a inregistrat peste 70 de albume.

Numele sau este prezent in Hall of Fame al Rock- ului, Blues-ului cat si in al NAACP Image. A primit in cariera sa si Medalia nationala a artelor.

Nu si-a uitat niciodata radacinile si nici obstacolele pe care a trebuit sa le depaseasca de aceea a donat peste 25 de milioane de dolari pentru acte de caritate destinate negrilor, educatiei si artelor.


A murit pe 10 iunie 2004 la varsta de 73 de ani.