BestMusic.ro » Red Hot Chili Peppers » Biografie Red Hot Chili Peppers

Biografie Red Hot Chili Peppers

Red Hot Chili Peppers

Red Hot Chili Peppers sunt o formatie rock din California formata in Los Angeles 1983. Desi au avut parte de numeroase schimbari in componenta si probleme personale, Red Hot Chili Peppers au creat un sunet unic - o combinatie de funk, punk, rap, rock psychedelic, heavy metal si, in ultimu timp, pop rock. Cei de la Red Hot Chili Peppers au avut un succes continuu din momentul in care `Blood Sugar Sex Magik` a fost lansat in 1991.

In ultimii 23 de ani, au produs noua albume de studio care s-au vandut in aproape 50 de milioane de copii in toata lumea.

Red Hot Chili Peppers (initial numiti `Tony Flow and the Miraculously Majestic Masters of Mayhem`) s-a format cand Michael `Flea` Balzary, Jack Irons, Anthony Kiedis si Hillel Slovak au cantat in anul 1983 la Fairfax High School.

Irons si Slovak erau dedicati formatiei lor initiale, de aceea sesiunile de inregistrari au fost facute cu chitaristul Jack Sherman si bateristul Cliff Martinez. Primul lor album nu a fost un succes comercial. Nici turneul nu a fost mai stralucit, a avut loc o bataie care a dus la plecarea lui Sherman din trupa si la intoarcerea lu Slovak.

George Clinton a fost angajat pentru a produce cel de-al doilea album in anul 1985 numit `Freaky Styley`. Imediat dupa lansarea albumului Martinez pleaca permitandu-i bateristului original Jack Irons sa revina in trupa la inceputul anului 1986. Albumul s-a bucurat de o oarecare popularitate in randul adolescentilor, dar posturile de radio i-au dat putina importanta.

Primul lor album care a intrat in Top 200 a fost `The Uplift Mofo Party Plan` in anul 1987. Acesta a fost singurul material inregistrat si cantat de formatia initiala care debutase la Fairfax High School. Pe 27 Iunie 1988, la revenirea din turneu, Hillel Slovak a fost gasit mort - luase o supradoza de heroina. Prima data cand s-a auzit ca unul din membrii RHCP a murit, toata lumea a crezut ca este vorba despre Anthony Kiedis. Dupa acest eveniment Jack Irons paraseste formatia spunand ca nu vrea sa ia parte la moartea prietenilor sai.

Pentru un timp D.H Peligro - bateristul de la Dead Kennedys - si chitaristul P-Funk au cantat in concerte cu ce mai ramasese din trupa. Pana la aparitia unui nou album ei au fost inlocuiti cu Chad Smith si John Frusciante.

Noul disc, `Mother’s Milk`, lansat in august 1989, a ajuns pe locul 52 in topuri, aceasta fiind cea mai buna performanta a echipei pana atunci.

In 1991 producatorul Rick Rubin de la studiourile Warner Bros. a fost angajat pentru a produce cel de-al cincilea album Red Hot Chili Peppers: `Blood Sugar Sex Magik`. Acesta continea single-ul `Give It Away` gratie caruia `Blood Sugar Sex Magik`a avut un succes enorm la public (7 milioane de copii vandute).

Succesul si drogurile l-au coplesit pe Frusciante, care a parasit formatia brusc in mai 1992 . El va fi inlocuit in 1993 de fostul chitarist de la Jane’s Addiction, Dave Navarro. A aparut prima data cu trupa in 1994 la Woodstock, si, un an mai tarziu pe coperta discul `One Hot Minute`. Acesta avea un sunet asemanator cu albumele trecute dar partea hard rock era mai evidenta.

`Californication` a aparut in 1999 iar pe el se gasesc 3 hituri ale rock-ului modern: `Scar Tissue`, `Otherside` si `Californication`.

Trupa a plecat intr-un un turneu care a durat aproape 2 ani. Cele mai mari concerte au fost cel din Moscova (in jur de 200.000 de spectatori) si cel de la Woodstock. Dupa o pauza in care membrii trupei si-au rezolvat problemele personale, ei au revenit in 2001 cu `By The Way`. `Can’t Stop`, `The Zephyr Song` si `By The Way` ajung hituri.

In 2004 au lansat primul lor album live `Live in Hyde Park` inregistrat in timpul concertului din Londra.

In anul 2006 trupa a terminat cel de-al 9 –lea material de studio `Stadium Arcadium`. Desi 38 de cantece au fost create pentru a fi lansate in 3 mini-albume, s-a ales varianta discului dublu, cu 28 de piese. `Stadium Arcadium` a fost primul lor debut pe locul 1 in clasamente.

Red Hot Chili Peppers a reusit sa depaseasca toate obstacolele de care membrii formatiei s-au impiedicat. Ei continua sa fie o trupa de succes care aparent nu poate fi oprita de nimeni si nimic.