BestMusic.ro » Rela Ciulei » Biografie Rela Ciulei

Biografie Rela Ciulei

Rela Ciulei

Rela Ciulei, acum in varsta de 70 de ani, este printre putinii lautari traditionali, care pastreaza cu sfintenie cantecele din strabuni. S-a nascut si a crescut la Telesti, intr-o familie de muzicanti, tatal sau, Ionita Tambu, fiind unul dintre cei mai importanti lautari traditionali de pe aceste meleaguri. „Muzica lautareasca este viata mea! Talentul vine de la tatal meu, cel mai vestit muzicant din Telesti. Tatal meu ma urca sus pe masa sa ma vada lumea cum cant. Pot sa spun ca am crescut in muzica si asta m-a facut ceea ce sunt. Tot tatal meu a fost omul care mi-a pus chitara in mana, a simtit ca am in sange iubirea pentru muzica lautareasca. Chitara este aceeasi la care cant si acum. Mi-a adus-o tata cand s-a intors din razboi. Este o chitara deosebita pentru ca are doar patru coarde, iar cu ea se poate realiza un acord autentic din batrani“, a povestit Rela Ciulei.

Primul premiu obtinut de Rela a fost la varsta de 12 ani, la un festival al lautarilor din Targu Jiu unde a cantat o melodie veche de 60 de ani intitulata „Facui o prostie si vreau sa o mai fac”. Primul instrument la care a cantat a fost chitara.

Rela Ciulei face parte din anul 2005 din  Taraful Traditional „Rapsozii Gorjului” al Scolii Populare de Arta. Instrumente la care se canta sunt specifice judetului Gorj precum vioara, braciul, chitara sau contrabasul si abordeaza un repertoriu de mare frumusete si autenticitate intr-o formula de acompaniament iarasi strict specifica Gorjului, anume a folosirii in exclusivitate a tonalitatilor majore. Primul mare succes al tarafului a fost participarea la prima editie a Festivalului National de Interpretare „Lautarul” ce s-a desfasurat, anul trecut, la Dragasani, in judetul Valcea. Aici, rapsozii au fost distinsi cu Marele Premiu, iar Rela Ciulei a obtinut Premiul I la sectiunea solisti vocali. Au urmat si alte succese, dar si numeroase aparitii la posturile nationale de televiziune.