BestMusic.ro » Rihanna » Biografie Rihanna

Biografie Rihanna

Rihanna

 

Robyn Rihanna Fenty (nascuta pe 20 februarie 1988 in Saint Michael) este o cantareata, muziciana, textiera si dansatoare din Barbados.Cunoscuta sub numele de Rihanna, ea a debutat in anul 2005 prin intermediul discului single „Pon de Replay” care a ocupat pozitia secunda in clasamentul Billboard Hot 100.Ulterior piesa a fost inclusa pe primul album al interpretei, intitulat Music of the Sun, care a fost lansat in vara aceluiasi an. Discul contine o mixtura intre stilurile pop, reggae si dancehall, evidentiata prin intermediul unor influente preluate din muzica caraibiana. In primavara anului 2006 incepea promovarea unui nou album de studio, A Girl Like Me, care avea sa devina un succes comercial, fiind vandute peste un milion de exemplare numai in S.U.A.. In prima parte a anului 2007 a fost lansat discul Good Girl Gone Bad, ce include compozitii de succes precum „Umbrella”, „Don't Stop the Music” sau „Disturbia”. Spre deosebire de inregistrarile sale precedente, albumul Good Girl Gone Bad contine un stil muzical preponderent dance, in defavoarea genului dancehall-reggae abordat in trecut.

La inceputul anului 2009 interpreta a fost implicata intr-un scandal mediatic de proportii, in momentul in care iubitul sau, cantaretul Chris Brown, a comis acte de violenta domestica asupra sa. Ulterior, la finele aceluiasi an, incepea comercializarea unui nou album de studio, Rated R, care include slagarele „Russian Roulette” si „Hard”.

Rihanna a inceput sa cante la varsta de sapte ani, avandu-le ca surse de inspiratie pe Alicia Keys si Beyonce Knowles.Rihanna a urmat cursurile Scolii Memoriale Charles F. Broome in gimnaziu, iar mai tarziu Scoala Combermere, unde a format un grup muzical alaturi de doua dintre colegele sale. In adolescenta ea s-a inrolat intr-un program militar, care organiza antrenamente alaturi de militarii din Barbados, cantareata Shontelle fiindu-i instructor.

In anul 2003 formatia Rihannei a fost prezentata producatorului american Evan Rogers, care se afla intr-o vacanta in Barbados.Ulterios, Rogers afirma ca „in momentul in care Rihanna a intrat in camera, celelalte doua cantarete nici nu mai contau. La varsta de saisprezece ani Rihanna s-a mutat in S.U.A. impreuna cu mama sa, iar Carl Sturken a ajutat-o pe interpreta sa inregistreze primul sau album demonstrativ, care continea o preluare a slagarului „For the Love of You”, de Whitney Houston. Inregistrarile discului au durat aproape un an, avand in vedere ca Rihanna era inca studenta si nu putea lucra decat in vacante. Pe parcursul anului 2004 discul demonstrativ a ajuns la presedintele casei de discuri Def Jam, Jay-Z, care i-a propus interpretei un contract de management.

Dupa ce a semnat contractul cu Def Jam, Rihanna a inceput sa inregistreze diverse cantece pentru albumul sau de debut, a carui productie a durat trei luni.Discul contine compozitii de Evan Rogers, Carl Sturken, Stargate si Trackmasters.Primul disc single al interpretei, intitulat „Pon de Replay”, a fost lansat pe 22 august, 2005, iar la scurt timp a devenit un hit in S.U.A., castigand pozitia secunda in ierarhia Billboard Hot 100. De asemenea piesa a castigat popularitate si la nivel international, obtinand pozitii inalte in clasamentele de specialitate.

Primul album de studio al Rihannei, Music of the Sun, a fost lansat in august 2005 in S.U.A., prin intermediul casei Def Jam. Discul a debutat pe treapta a zecea in clasamentul Billboard 200, fiind comercializat in 69,000 de exemplare in saptamana lansarii. Ulterior Music of the Sun a primit discul de aur in S.U.A., fapt care denota 500,000 de exemplare vandute, iar pe plan international discul a fost comercializat in peste 2,5 milioane de copii.

Avand origini caraibiene, muzica Rihannei a fost introdusa in categoria raggae sau soca, iar albumul Music of the Sun a primit recenzii mixte. Revista americana Rolling Stone critica albumul, numindu-l „lipsit de ingeniozitate, dar un disc care contine muzica R&B «marcata» de sarmul caraibian al Rihannei. Recenzorul Sal Cinquemani remarca mixtura de muzica dancehall si R&B prezenta pe albumul interpretei si aseamana piesa „Pon de Replay”, din punct de vedere al ritmului, cu unul dintre slagarele lui Beyoncé Knowles, „Baby Boy”. Cel de-al doilea disc single promovat, „If It's Lovin' that You Want”, nu s-a bucurat de succesul predecesorului sau, Pon de Replay, insa a obtinut pozitia cu numarul treizeci si sase in S.U.A. si un onorabil loc unsprezece in ierarhia UK Singles Chart. In Australia, Irlanda si Noua Zeelanda discul s-a bucurat de succes, obtinand pozitii inalte in clasamentele de specialitate. Cel de-al treilea cantec promovat de pe albumul Music of the Sun, intitulat „Let Me”, a fost lansat doar in Japonia, unde a castigat pozitia cu numarul opt in clasamente.

In septembrie 2005, la doar o luna dupa lansarea albumului sau de debut, Rihanna incepea inregistrarile pentru cel de-al doilea disc. Acesta contine compozitii ale producatorilor Evan Rogers si Carl Sturken, Stargate, J. R. Rotem si Ne-Yo, cantaret care avea un contract cu Def Jam. In timp ce inregistrarile pentru cel de-al doilea disc continuau, Rihanna deschidea concertele cantaretei Gwen Stefani, care promova primul sau album solo, Love. Angel. Music. Baby.. La inceputul lunii februarie, 2007, Rihanna lansa un nou disc single, intitulat „SOS”, care avea sa castige prima pozitie in clasamentul Billboard Hot 100.

Cel de-al doilea album al Rihannei, A Girl Like Me, a fost lansat in aprilie 2006, la mai putin de opt luni de la debutul interpretei. Discul a castigat pozitia a cincea in ierarhia Billboard 200, fiind comercializat in peste 115,000 de exemplare in saptamana lansarii. Albumul a a castigat popularitate si la nivel international, obtinand pozitii inalte in clasamentele de specialitate, iar in S.U.A. a primit discul de platina, semnificand peste un milion de exemplare comercializate.

Albumul A Girl Like Me a primit recenzii mixte,editorii revistei Rolling Stone remarcand evolutia Rihannei, insa exprimandu-si nemultumirea fata de lipsa de inventivitate a discului, din punct de vedere muzical. Criticii au apreciat fuziunea dintre stilurile dancehall, hip hop si R&B, iar baladele au fost aclamate pentru maturitatea versurilor.

Cel de-al doilea cantec promovat de pe albumul A Girl Like Me, intitulat „Unfaitful”, a devenit un hit la nivel international, castigand pozitii foarte bune in clasamentele de specialitate din Canada, Franta si Elvetia.

Cel de-al treilea single, „We Ride”, nu s-a bucurat de succesul scontat, castigand popularitate doar in unele regiuni ale Europei. Cel de-al patrulea si ultimul cantec promovat, „Break It Off” (o colaborare cu Sean Paul), a castigat notorietate in clasamentele din America de Nord si a devenit un hit minor in Romania. Odata cu lansarea albumului A Girl Like Me Rihanna a pornit in turneul Rock Tha Block si a concertat in Regatul Unit impreuna cu formatia Pussycat Dolls din noiembrie, 2006 pana in februarie 2007.


Cel de-al treilea album de studio al Rihannei, intitulat Good Girl Gone Bad, a fost lansat in iunie 2007, iar printre colaboratorii interpretei se numara Ne-Yo, Jay-Z si Maroon 5. Interpreta a adoptat o imagine mult mai senzuala si provocativa, iar versurile pieselor sale reflecta acest lucru. Printre producatorii discului se afla Carl Sturken si Evan Rogers, echipa Stargate, dar si Christopher Stewart, persoane care aveau sa produca compozitii dansante.

Intr-un interviu Rihanna declara: „Imi doresc sa ii fac pe oameni sa danseze, dar sa fie sentimentali, in acelasi timp [...] Un cantaret simte altfel fiecare album, iar eu, in acest moment imi doresc sa inregistrez foarte multe cantece dansante.” Albumul a castigat prima pozitie in clasamentele de specialitate din Regatul Unit, Canada, Japonia, Brazilia, Rusia si Irlanda si a obtinut treapta secunda in Statele Unite si Australia. Discul a primit recenzii favorabile, iar spre deosebire de inregistrarile sale precedente, albumul Good Girl Gone Bad contine un stil muzical apropiat de dance, in defavoarea genului dancehall-reggae abordat in trecut.De pe acest disc au fost promovate opt cantece — toate au obtinut pozitii bune in Billboard Hot 100 — incluzand slagarul mondial „Umbrella”, o colaborare cu Jay-Z. De asemenea, piesa a ocupat prima pozitie in clasamentul UK Singles Chart pentru zece saptamani consecutive, fiind unul dintre cele mai longevive slagare din istoria clasamentului. „Umbrella” a fost inclusa in ierarhia celor mai bune cantece ale anului 2007, intocmita de revista Rolling Stone, ocupand locul al treilea. Celelalte cantece promovate, „Shut Up and Drive”, „Don't Stop the Music” si „Hate That I Love You” au obtinut succes in clasamente, ajutand albumul Good Girl Gone Bad sa ramana in clasamentele de specialitate pentru mai multe saptamani consecutive.

„Umbrella” este un cantec R&B cu influente hip-hop si din muzica pop. Piesa este cel mai cunoscut disc single al materialului Good Girl Gone Bad.

Versiunea de lux a celui de-al treilea album, intitulata Good Girl Gone Bad: Reloaded, a fost lansata in iunie 2008. Rihanna a promovat trei cantece de pe aceasta versiune: „Take a Bow” — care a devenit un slagar international — „If I Never See Your Face Again”, un duet cu formatia Maroon 5 si „Disturbia”, piesa care a castigat prima pozitie in S.U.A.. Concomitent, Rihanna a inregistrat impreuna cu rapper-ul T.I. un duet, intitulat „Live Your Life”, care a obtinut succes major in America de Nord, devenind cel de-al cincilea slagar care castiga prima pozitie in ierarhia Billboard Hot 100, dupa „SOS”, „Umbrella”, „Take a Bow” si „Disturbia”. Datorita acestor reusite Rihanna detine, impreuna cu Beyoncé Knowles, recordul pentru cele mai multe cantece lansate de o cantareata care au ocupat locul intai in clasamentul Billboard. Good Girl Gone Bad a fost comercializat in peste doua milioane de exemplare in S.U.A. si a primit doua discuri de platina, fiind cel mai bine vandut album al interpretei, pana in prezent.


Rihanna a primit patru nominalizari la gala premiilor MTV Video Music Awards 2007, castigand trofeul la categoriile „Cantecul monstru al anului” si „Videoclipul anului”. Ulterior Rihanna a obtinut primul sau premiu Grammy, la categoria „Cea mai buna colaborare in stil rap”. Pentru a promova albumul Good Girl Gone Bad, Rihanna a pornit primul sau turneu international, The Good Girl Gone Bad Tour, la 12 septembrie, 2007. De asemenea, interpreta a participat la seria de concerte Glow in the Dark, la care au participat cativa cantareti de culoare, precum Kanye West si Lupe Fiasco. La gala premiilor American Music Award Rihanna a obtinut doua premii, la categoria „Cea mai buna cantareata pop/rock”, respectiv „Cea mai buna cantareata soul/R&B”.

La data de 8 februarie 2009 recitalul Rihannei de la premiile Grammy a fost anulat. Ulterior, presa din S.U.A. a speculat faptul ca Rihanna ar fi avut un conflict cu interpretul Chris Brown, cu care era implicata intr-o relatie amoroasa. 

In aceeasi seara, Brown a fost condus la Departamentul de politie din Los Angeles, fiind investigat pentru acte de violenta domestica asupra unei persoane de sex feminin neindentificate. In relatarea institutiei nu se oferea numele persoanei insa se specifica faptul ca „erau prezente rani vizibile”. In ciuda acestor lucruri, numeroase publicatii, precum Los Angeles Times, CNN sau MSNBC, au sustinut faptul ca victima era chiar Rihanna La scurt timp de la declansarea scandalului mediatic, numeroase posturi de radio si companii si-au reziliat contractele de publicitate incheiate cu Brown. De asemenea, Chris Brown nu s-a mai afisat in public si a renuntat la interpretarea ce ar fi trebuit sa o sustina pe scena premiilor Grammy 2009, unde a fost inlocuit de un duet realizat de Justin Timberlake si Al Green.

Ulterior, Brown a oferit o declaratie oficiala cerandu-si iertare pentru cele intamplate. Pe data de 5 martie 2009, Brown a fost pus sub acuzare pentru cele intamplate, urmatorul termen al procesului fiind stabilit pentru 6 aprilie 2009. La scurt timp el s-a declarat vinovat, fiind condamnat la sase luni de serviciu in folosul comunitatii. Un alt aspect important al verdictului a fost acela ce stipula faptul ca lui Brown ii este interzis sa se mai apropie de Rihanna.

Rihanna, nascuta pe 20 februarie 1988 in zodia pesti, a avut parte in week-end de o pterecere aniversara surpriza, pregatita de iubitul ei Matt Kemp. Jucatorul de baseball a organizat sambata un party, cu ocazia zilei de nastere a cantaretei. Rihanna a fost `socata` de gestul lui Matt Kemp, ea crezand initial ca urma sa se intalneasca doar cu un grup restrans de prieteni, potrivit unei persoane prezente la eveniment. Locul desfasurarii petrecerii a fost decorat cu multe flori, iar in piscina erau aprinse torte, potrivit aceleeasi surse. Invitatii au fost serviti cu fursecuri, dar si diverse tipuri de aperitive pregatite de un bucatar jamaican. Au fost prezente la petrecere circa 40 de persoane, intre care prieteni ai cantaretei, dar si amici ai lui Matt Kemp.Printre surprizele pregatite de jucatorul de baseball pentru Rihanna cu ocazia zilei de nastere s-au mai numarat un colier cu diamant si un tort pe care erau desenate cateva dintre tatuajele artistei.


In primavara anului 2009 Rihanna a colaborat cu Jay-Z si Kanye West, rezultand piesa „Run This Town”, care a castigat prima pozitie in clasamentul UK Singles Chart. La scurt timp Rihanna si-a schimbat infatisarea, adoptand o frizura si un aspect intunecat, fapt surprins intr-unul dintre pictorialele revistei Vogue Italia. Ulterior, pentru a promova cantecul „Run This Town”, interpreta a avut un recital impreuna cu Jay-Z si West la cateva emisiuni din S.U.A, dar si in arena Madison Square Garden din New York.

„Russian Roulette” este un cantec pop cu influente preluate din muzica soft rock. Piesa este cel mai cunoscut disc single al materialului Rated R.

Pe parcursul anului 2009 Rihanna a colaborat cu diferiti interpreti si producatori, pentru a lansa cel de-al patrulea album de studio din cariera sa. Printre colaboratorii sai se numara Akon, Ne-Yo, Justin Timberlake si Slash. Discul a fost lansat la nivel international pe 23 noiembrie 2009 si poarta numele Rated R, iar primul cantec promovat, „Russian Roulette” a avut lansarea in luna octombrie.

Pentru a-si promova noile materiale discografice, interpreta a avut o aparitie in emisiunea The X Factor la finele lunii noiembrie si a sustinut un concert in Londra, sponsorizat de Nokia. Cel de-al doilea disc single, „Hard”, este o colaborare cu rapper-ul Young Jeezy. Piesa a devenit un hit in America de Nord, fapt care a determinat-o pe Rihanna sa porneasca un nou turneu mondial de promovare. Albumul Rated R a primit recenzii favorabile din partea criticilor si a ocupat pozitii inalte in clasamentele de specialitate din intreaga lume.