BestMusic.ro » Robert Plant » Biografie Robert Plant

Biografie Robert Plant

Robert Plant

In 1966, Plant a plecat de acasa, a intrerupt colegiul, si-a abandonat serviciul si a trecut la profesionism. In 1967, a inregistrat pentru CBS, a infiintat Band of Joy, impreuna cu John Bonham si a stabilit doua parteneriate de lucru, primul cu Terry Reid; cei doi au devenit prieteni, cantand impreuna in circuitul de muzica progresiva al mijlocului anilor ’60; al doilea, ca interpret la muzicuta si co-vocalist in diferite proiecte ale lui Alexis Korner, care-l aveau la pian pe Steve Miller, in deschidere cantand o trupa cunoscuta sub numele de Free.

La inceputul anului 1968, visul sau psihedelic a ramas fara carbuni, Bonham parasind Band of Joy pentru a merge in turneu cu Tim Rose, Plant ramanand sa lucreze in continuare cu Korner.

Terry Reid l-a recomandat pe Plant lui Jimmy Page pentru o noua formula Yardbirds, el refuzand colaborarea in favoarea unei cariere solo. Plant l-a recomandat pe Bonham si, impreuna cu John Paul Jones, partenerul ocazional al lui Page, au creat si… creat…

De la moartea lui Bonham, in 1980, Plant a inregistrat multe proiecte solo si a colaborat cu un spectru larg de … El si Jimmy Page au reinodat parteneriatul de cursa lunga in 1995, pentru patru ani si au creat proiectul No Quarter – un melanj de rock si muzica traditionala, nord africana – egipteana.

Atractia si afectiunea lui Plant fata de muzica din Maroc, fata de toate zonele Terrei si mai departe de aceasta, impreuna cu aplecarea catre indo-rock-ul psihedelic de pe coasta de vest a Amercii, au condus la o noua coliziune de stiluri si culori – Strange Sensation.

Primul lor album – Dreamland, a primit mari laude din partea criticii muzicale, precum si doua nominalizari la Grammy, in ianuarie 2003.

In ultima perioada, Plant a inregistrat cu Afro Celt Sound System, alaturi de Skin Tyson si Justin Adams, a calatorit in Sahara de sud, la nord de Timbuktu, in Mali pentru participa la a doua editie a Festivalului Desertului, o adunare de muzicieni africani – saharieni, printre care Oumou Sangare, Ali Farka Toure, Tinariwen si Tidawt. Acest proiect s-a concretizat, in cele din urma, intr-o compilatie CD publicata de Harmonia Mundi.

2003 a marcat publicarea marii retrospective a lui Plant – Sixty Six to Timbuktu, care include si o selectie de piese solo de la prima sa aparitie in Mali.

In octombrie 2004, Plant a readus in activitate label-ul sau – Es Paranza. Albumul Robert Plant and Strange Sensation ‘Mighty Rearranger’ cuprinde 12 cantece noi, originale si a fost publicat in mai 2005, fiind urmat de un turneu de un an de zile.

La sfarsitul lui 2005, Mighty Rearranger a primit doua nominalizari la Grammy.

La una dintre escalele turneului, la sfarsitul lui mai 2006, Robert a primit prestigiosul premiu Polar Music, alaturi de ceilalti membri Led Zeppelin. Premiul, acordat formatiei Led Zeppelin, a fost oferit de catre Majestatea Sa, Regele Cark XVI Gustaf al Suediei, in prezenta altor demnitari de rang inalt.

In 2007, Robert si trupa pornesc o noua aventura, cu concerte in intreaga Europa si nu numai.