BestMusic.ro » Ryan Adams » Biografie Ryan Adams

Biografie Ryan Adams

Ryan Adams

Amestecul dintre talentul sau de a compune si de a canta cu duritatea unui rocker de garaj fac din Ryan Adams unul dintre putinii artisti care au pornit de la zero ajungand la maximul succes comercial.

Ryan Adams s-a nascut la Jacksonville in anul 1974. Desi genul muzical preferat de familia sa era country-ul, in adolescenta Adams s-a aratat profund interesat de punk-rock si a inceput sa cante la chitara electrica. La varsta de 15 ani, acesta a inceput sa scrie cantece iar un an mai tarziu a pus bazele unei formatii numita Patty Duke Syndrome.

Patty Duke Syndrome a devenit celebra in Jacksonville, iar cand Adams a implinit 19 ani formatia si-a mutat sediul intr-un oras mai mare, Raleigh, in speranta de a evolua. Totusi Adams devenise nerabdator sa produca ceva mai melodic care sa ii ofere o baza pentru melodiile country cu influente pop. In 1994 Adams a parasit Patty Duke Syndrome si a format un alt grup alaturi de chitaristul Phil Wandscher si de violinistul Caitlin Cary - Whiskeytown. Formatia a devenit completa odata cu cooptarea basistului Steve Grothman si a tobosarului Eric "Skillet" Gilmore. In aceasta formula Whiskeytown (denumire ce desemna verbul a se imbata in dialect local) si-a lansat primul album, Faithless Street. Albumul a castigat aprecierea criticilor si a presei. Adesea s-a afirmat ca Whiskytown  avea sa reprezinte pentru alt-country ceea ce a reprezentat Nirvana pentru Grunge.

Pana sa ajunga sa cante sub egida unei companii mari de discuri - Geffen-distributed imprint Outpost Records - formatia a trecut prin mari probleme de ordin personal si in vara anului 1997, cand albumul formatiei Stranger's Almanac a fost gata de lansara, Adams si Wandscher ramasesera singurii membrii oficiali ai formatiei. La scurt timp dupa lansare Cary s-a reintors.

Intrucat concertele formatiei se terminau de cele mai multe ori cu adevarate dezastre, albumul Stranger's Almanac nu a atins niciodata succesul comercial asteptat. In anul 1999, formatia a inregistrat cel de-al treilea si de fapt ultimul album Pneumonia.

Dupa destramarea formtiei Adams nu a asteptat sa se lanseze pe cont propriu, iar dupa cateva turnee de unul singur a scos un album intr-un studio din Nashville ajutat de scriitorii de versuri   Gillian Welch si David Rawlings. Albumul, cu numele Heartbreaker, a fost lansat de casa de discuri Bloodshot Records in 2000m la acea vreme inca noua pe piata. Albumul a primit critici favorabile si a inregistrat vanzari satisfacatoare, fiind ulterior publicat cu ajutorul lui Elton John, la casa de discuri Universal's .

Dintodeauna recunoscut drept un compozitor prolific Adams a scris si a inregistrat material pentru patru albume. Adams a optat pentru o colectie de 13 melodii careia i-a pus numele Demolition, lansata in anul 2002, cu care artistul a castigat discul de aur.

Comentarii Ryan Adams