BestMusic.ro » Sara Montiel » Biografie Sara Montiel

Biografie Sara Montiel

Sara Montiel

Sara Montiel (de asemenea, Sarita Montiel sau Saritisima) sa nascut la data de 10 martie 1928  in Campo de Criptana din regiunea New Castiliei in 1928 ca Maria Antonia Abad (numele complet Maria Antonia Alejandra Vicenta Elpidia Isidora Abad Fernandez).

Montiel a inceput ca actrita a jucat in 16 filme in limba spaniola, primul ei succes international a fost rolul de printesa islamica in 1948 in filmul "Locura de Amor". Mai tarziu, ea a cucerit Mexicul jucand intr-o duzina de filme in mai putin de cinci ani. Hollywood a venit pe neasteptate si dupa ce ea a fost introdusa in lumea cinefililor din SUA joaca in filmul "Vera Cruz" (1954) co-jucat cu Gary Cooper si Burt Lancaster regizat de Robert Aldrich. Ei ia fost oferit un contract standard de sapte ani cu Columbia Pictures, dar a refuzat repede, frica de politici typecasting ale Hollywood-lui pentru hispanici. In schimb ea sa lansat la Warner Bros cu Mario Lanza si Joan Fontaine, in "Serenade" (1956) regizat de Anthony Mann si la RKO in Samuel Fuller lui "Fugi de sageata" (1957), alaturi de Rod Steiger si Charles Bronson.

In acelasi an sa casatorit cu Anthony Mann, dar a revenit pentru scurt timp in Spania pentru a juca intr-un film cu buget redus muzical "El cuple Ultimo", ca o favoare a producator-regizor Juan de Orduna care a ajutat-o in cariera in primele zile. In film ea a fost prima femeie care a afisat un clivaj scazut  intr-un moment cand si o rochie decoltata nu era acceptata.Albumul cu acelasi titlu a fost cenzurat. Acest film a facut-o in mod neasteptat numarul unu actrita-cantareata a acelui an in Europa si America Latina si ea a acceptat un contract de mai multe milioane de dolari pentru a juca in mai mai multe filme si a scoate  inregistrari in Europa.Au urmat  cincisprezece filme de succesul : Cuple, inclusiv "Violetera La" (1958), "Mi Ultimo tango" (1960), "Noches de Casablanca" (un tribut adus 1963 de la Hollywood "Casablanca"), "Esa mujer" (1969) si " Varietati "(1971). Filmele ei "El cuple Ultimo" si "La violetera" au adus cele mai mari venituri brute inregistrate vreodata pentru filmele realizate in industria filmului spaniol vorbind de anii '50 si '60.

Comentarii Sara Montiel