BestMusic.ro » Scorpions » Biografie Scorpions

Biografie Scorpions

Scorpions

Scorpions este cel mai vechi grup rock german, istoria sa datand din 1965 atunci cand scolarii Rudolf Schenker (chit), Karl-Heinz Vollmer (chit), Achim Kirchhoff (bass) si Wolfgang Dziony (bat/voc) au format un grup beat pe care l-au numit din prima Scorpions. Managerul trupei, Ulrich Dieckmann a aranjat trupei numeroase aparitii live in deschidere la formatii cunoscute la acea data precum Easybeats, Searchers si Rattles.

In 1967, prin venirea solistului vocal Werner Hoyer - Scorpions a devenit un sextet. Insa, dupa doar 6 luni trupa s-a desfintat, deoarece Vollmer a fost obligat sa plece in armata. In toamna lui 1968 Schenker impreuna cu Dziony, Ulrich Worobiec, Lothar Heimberg si Bernd Heigner pune din nou bazele Scorpions. La cumpana dintre anul ‘69 si ‘70, solistul vocal Hegner paraseste grupul si aproape un an muzicienii au lucrat la primele compozitii proprii. Scorpions participa la un festival rock dedicat amatorilor – de fapt la un concurs rock, unde se claseaza pe locul III. Worobiec pleaca si el lasandu-i locul lui Michael Schenker – fratele lui Rudolf, care cantase pana atunci in grupul Enervates, dar la varsta de 12 ani avusese si o trupa numita Cry. Michael l-a adus in grup pe un oarecare Klaus Meine care cantase cu trupa numita Copernicus. Incepand cu 1971, Scorpions se ocupa doar de compozitii proprii si semneaza un contract cu casa de discuri Metronome, care la inceputul lui ‘72 ii scoate pe piata albumul de debut Lonesome Crow. Restul anului este rezervat concertelor, iar cvintetul a sustinut in total 136 de show-uri. Printre acestea Scorpions a cantat in deschidere la Atomic Rooster si Uriah Heep.

In 1973, Scorpions concepe muzica pentru un film anti-droguri – Das Kalte Paradies si sustine alte numeroase concerte si turnee cantand alaturi de multe titulaturi precum Chicken Shack sau UFO. Intalnirea cu UFO nu a fost deloc benefica, deoarece acest grup britanic a apelat la Michael Schenker pentru a-l inlocui pe Bernie Mardsen. Dupa o perioada de proba, Michael este angajat definitiv la UFO, iar Scorpions era aproape sa se destrame. Dar, Rudolf si Meine au reusit sa mentina linia de plutire prin aducerea talentatului chitarist Uli Roth, basistului Francis Buchholz si a bateristului Jürgen Rosentahl. In primavara lui ‘74 Scorpions canta impreuna cu solistul vocal american Mama Lion intr-un show alaturi si de Edgar Broughton Band si Dr. Hook. Noua formula a trupei, net superioara in comparatie cu cea de dinainte are efect si al doilea disc al trupei – Fly To The Rainbow aparut in 1974 este un mare pas in fata. Dupa editarea acestui album, Scorpions efectueaza primul sau turneu in Franta si Belgia in deschidere la Sweet, ocazie cu care primeste 250 de marci pentru fiecare aparitie. Inca de atunci s-a afirmat ca Scorpions este cel mai valoros grup heavy al Germaniei si piesele de pe Fly To The Rainbow stau marturie.

Pe albumul In Trance scos in 1975, Scorpions mentine calitatea pieselor si sonoritatiile hard rock ies si mai mult in evidenta. Incepand cu acest disc mass media a avut numai cuvinte frumoase la adresa grupului si In Trance a fost cel mai vandut album in Japonia al noii case de discuri a trupei – RCA. In octombrie 1975, pentru doua saptamani, Scorpions efectueaza un turneu in Anglia avandu-l la tobe pe belgianul Rudy Lenners. Al doilea turneu britanic s-a efectuat in aprilie 1976, an in care grupul a avut 30 de date de concert, iar dupa aceea Scorpions a continuat turneu prin Germania in deschidere la Kiss. Aparitia urmatorului album Virgin Killer, in 1976 a cauzat multe discutii legate de coperta albumului pe care era prezentata o fata de zece ani dezbracata. Cum cenzura era in vigoare si in acea vreme, pentru a putea fi pus in vanzare, Elvetia a cerut o modificare a copertei, in timp ce americanii au conditionat punerea lui in vanzare in America cu o alta coperta. Albumul a picat foarte bine si Scorpions a fost votat drept cel mai iubit si popular grup german in 1976 de catre ziarul Musiker. Virgin Killer avea subiecte legate de protectia mediului inconjurator si de stoparea inarmarii nucleare, totul pus pe sonoritati hard rock. Printre cele mai bune compozitii incluse pe acest disc sunt Pictured Life si Virgin Killer.

In ianuarie 1977, Scorpions se reintoarce in Anglia pentru o serie de concerte. Apoi, in timp ce se lucra la noul album – Taken By Force – bateristul Rudy Lenners se imbolnaveste si este inlocuit cu cel care avea sa fie cel mai longeviv baterist al trupei : Hermann Rarebell (pe numele sau adevarat Hermann Erbel). Rarebell lucrase ca muzician de studio in Anglia si formase in 1972 impreuna cu solistul vocal de la Randy Pie – Peter French si cu doi fosti muzicieni de la Steppenwolf – grupul Talk.

Taken By Force a fost foarte bine primit si s-a vandut din nou in numar mare pe piata japoneza. In aprilie 1978 peste 120.000 de oameni au asistat la cele cinci concerte sustinute de grup in Japonia. Inregistrarile acestor show-uri au constituit in cele din urma materialul pentru albumul live Tokyo Tapes.

In vara lui ‘78 Uli Roth paraseste grupul pentru a pune bazele propriei trupe hard rock – Electric Sun. Scorpions da un anunt in revista Melody Maker pentru a gasi un inlocuitor si din cei peste 140 de chitaristi prezenti la selectie a fost ales Matthias Jabs, fost in grupul Lady.

In timp ce Scorpions lucra in studioul lui Dieter Dierks la albumul Lovedrive, Michael Schenker si-a anuntat retragerea din UFO si disponibilitatea pentru a reveni la Scorpions. Declaratia sa a fost luata in calcul: "ca un german ma simt mai bine intr-o trupa germana" si astfel participa la trei piese de pe Lovedrive, album ce a aparut in 1979 si care s-a clasat pe locul 24 in Anglia si 11 in Germania. Dupa editarea discului, trupa porneste intr-un turneu german, dar dupa al treisprezecelea concert, Michael Schenker are unele probleme medicale si e nevoit sa renunte. In locul sau a fost adus din nou Mathias Jabs. Astfel de probleme a mai avut Michael si dupa aceea cu ocazia unor turnee in Anglia si Franta alaturi de Scorpions. Cu toate aceste permutari, Scorpions a fost desemnat de revista Melody Maker unul dintre cele mai bune grupuri heavy pe anul 1979, iar albumul Lovedrive a fost considerat si el printre primele 5 productii de gen pe ‘79. Lovedrive a fost primul album al trupei cu o tenta pronuntata de elemente heavy metal. Piesele de rezistenta sunt Another Piece Of Meat, Always Somewhere , Can’t Get Enough si Holiday, ocazie cu care debuteaza si perioada de aur in materie de balade rock.

Urmeaza cateva show-uri in Germania si un alt turneu japonez. Pentru cele 250.000 de exemplare vandute din Virgin Killer, Scorpions primeste discul de aur. Cum in Michael Schenker nu se mai putea pune baza, Scorpions apeleaza doar la serviciile lui Matthias Jabs in timp ce Michael Schenker formeaza Michael Schenker Group.

Dupa o scurta escala in Filipine, Scorpions da o raita in America, unde impresioneaza pe multa lume si concerteaza alaturi de nume faimoase precum AC/DC, Thin Lizzy sau Aerosmith. Impreuna cu aceste titulaturi a avut apogeul la concertul din Cleveland cantand in fata a peste 70.000 de oameni. In urma acestor prestatii live deosebite, Scorpions este desemnat cap de afis la celebrul festival Reading din vara lui ‘79 (mai exact – pe 25 august). Pe 1 septembrie la Nürenberg – Scorpions are o alta aparitie excelenta cu toata concurenta deosebita a grupurilor AC/DC, The Who sau Cheap Trick, de exemplu. La finele anului 1979, grupul concerteaza in America alaturi de Sammy Hagar si Rainbow.

Pe discul Animal Magnetism, aparut in 1980 si clasat pe locul 23 in Anglia si 12 in Germania, se gaseste o simbioza perfecta intre melodie si sonoritatile heavy. Melody Maker ii catalogheaza drept regii heavy metal-ului german si albumul este un alt succes rasunator.

Concertele planuite pentru 1981 au fost anulate deoarece Klaus Meine a fost nevoit sa se opereze la gat, avand unele probleme cu coardele vocale. In acest timp Hermann Rarebell a realizat un album solo numit Nip In The Bud cu multe influente Led Zeppelin.

Marea lovitura este data in 1982, prin album Blackout (locul 10 in Anglia, America si Germania). Un album tipic heavy metal, una dintre cele mai bune productii din istoria genului. Din acest moment, Scorpions devine recunoscut la nivel mondial. Primul turneu mondial al trupei debuteaza 1 martie 1982 cu un concert test la Kauntiz (Germania). Dupa treceri prin Luxemburg, Franta, Italia, Spania si Anglia, Scorpions se reintoarce in Germania unde – dupa 16 concerte – pleaca in America. Acolo grupul entuziasmeaza publicul din Los Angeles (peste 70.000 de spectatori) si San Francisco (peste 80.000 de spectatori). Intre timp, Blackout se vinde intr-un milion de exemplare si primeste discul de platina. Scorpions a fost desemnat primul grup german care a avut succes in America. Turneul mondial cu 150 de date de concert, la care au asistat peste un milion de spectatori, se incheie in Japonia si Thailanda. Compozitiile de baza pe disc sunt Blackout, Cant’t Live Without You, No One Like You, Now si Dynamite.

Faptul ca Scorpions era un grup de referinta in materie de aparitii live a dus la o crestere a popularitatii. « Noi aducem multa forta si energie pozitiva pe scena » avea sa declare Klaus Meine. Cu tot succesul pe scena, aceasta activitate avea sa se fie mult diminuata in 1983, cand Scorpions a avut foarte putine concerte. Totul s-a datorat problemelor pe care Rarebell le-a avut in urma consumului exagerat de droguri. Dar, in acel an Scorpions a sustinut cel mai important concert al carierei sale la Heavy Metal Festival din San Bernandino (SUA), unde nemtii au cantat in fata a 300.000 de spectatori.

Albumul Love At First Sting a aparut in 1984 si a atins locul 18 in Anglia, 6 in America si 6 in Germania. Combinatia aproape perfecta intre melodie si sonoritatile grele au dus la vanzarea acestui disc in 6 milioane de exemplare. Cu aceasta ocazie, Scorpions a realizat si primele sale hit-uri in format single : Rock You Like A Hurricane si deja celebra balada Still Loving You. La finele aceluiasi an este editat si materialul Gold Ballads (locul 25 in Germania), iar turneul mondial din 1984 a atras la cele 203 concerte date peste doua milioane de spectatori. Love At First Sting este un album cuminte si creat pentru o categorie de public mai larga, fara a fi lipsit insa de esenta sau de rock-ul energic.

In prima parte a anului 1985, activitatea grupului a fost aproape inexistenta. Herman Rarebell scoate al doilea sau disc solo – Herman Ze German & Friends, iar in iunie este editat World Wide Live cu clasare pe locul 10 in Anglia si 4 in Germania. Acest album live contine piese inregistrate in concertele sustinute in 1984 si la inceputul lui ‘85 la Paris, San Diego, Los Angeles si Köln. Nu dupa multa vreme, acest album live a fost placat cu platina in America si cu aur in Germania.

Dupa o pauza de aproape un an in materie de show-uri, Scorpions revine in forta in 1986 si pe parcursul intregului an se efectueaza multe turnee, punctul culminant fiind aparitia la Monsters Of Rock. Anul 1987 este rezervat conceperii unui nou disc – Savage Amusament care intra pana pe locul 5 in America, 18 in Anglia si 4 in Germania. Acest disc este o continuare fireasca a lui Love At First Sting si datorita productiei asigurata de acelasi Dieter Dierks, cel care a ajutat enorm la crearea sound-ului cu care Scorpions a devenit celebru. Dieter Dierks era considerat in acea perioada unul dintre cei mai importanti producatori hard & heavy din lume, el fiind si descoperitorul trupei Accept. Pentru realizarea lui Savage Amusement, Dierks a invitat-o pe solista vocala canadiana Lee Aron. Turneul mondial a debutat in aprilie ‘88 cu zece aparitii in orasul Leningrad si totul a decurs la modul obisnuit – adica perfect.

In 1989 Scorpions se desparte de producatorul Dieter Dierks si editeaza Best Of Rocker’s And Ballads pe care a fost inclusa si o piesa noua, de fapt un coversion celebru The Who: Can’t Explain, care este prezentata live la festivalul tinut la Moscova alaturi de Bon Jovi, Ozzy, Skid Row etc. Ajutati de producatorul Keith Olsen (Aerosmith, Foreigner), Scorpions realizeaza albumul Crazy World, ultimul pe care sonoritatiile hard rock mai adevarate vor mai iesi in evidenta. Chiar daca nu s-a venit cu nimic original, albumul a constituit o surpriza placuta. Crazy World s-a casat pe locul intai in Germania si s-a evidentiat printr-o piesa difuzata intens in acea perioada - Wind Of Change, care era un fel de imn dedicat schimbarii politice din europa de est.

Incepand cu 1992, lucrurile incep sa se precipite si astfel, longevivul basist Francis Bucholz paraseste trupa. Pe deasupra, Francis era si cel care se ocupa de finantele trupei, dar s-a descoperit ca el facuse cateva tranzactii cam neoficiale cu banii trupei si reusise sa scoata in afara Germaniei peste 4 milioane de marci. In 1993, grupul inregistreaza piesa Wind Of Change in varianta rusa si doneaza toate drepturile asupra acestei piese statului rus ca un mic ajutor financiar. Tot in acel an apare albumul Face The Heat, ocazie cu care este prezentat noul basist Ralf Rickermann (fost la Beyond The Blind), insa discul trece neobservat chiar daca producatorul discului a fost celebrul Bruce Fairbain (Bon Jovi). In 93 Scorpions concerteaza si in Romania (stadionul Dinamo).

Fidelul public Scorpions a inceput sa fie nemultumit de directia luata si nici urmatorul album Pure Instinct scos in 1996 nu a reusit sa-i multumeasca pe fani. Total neinspirat, albumul este un mare esec si doar piesele Wild Child si You And I pot fi considerate cat de cat interesante. Odata cu acest disc Hermann Rarebell paraseste grupul si in locul lui este adus un baterist de studio Curt Cress, cu care se inregistreaza Pure Instinct, iar in concerte este folosit cunoscutul James Kottak, care a trecut si prin Dokken. Vreo doi ani nu s-a auzit mai deloc de Scorpions, iar atunci cand s-a auzit adica in 1999, majoritatea au ramas uimiti de nivelul penibil la care s-a ajuns. Si toti se refera la ultimul disc al trupei – Eye II Eye, unul care parca nici nu e conceput de nemti, iar muzica este aproape zero. Majoritatea revistelor de specialitate nu au notat albumul cu mai mult de 6, iar publicul l-a ignorat pur si simplu.

Ca sa mai spele din pacate, Scorpions a editat pe 14 mai 2001 un material numit Acoustica. Este vorba despre un album inregistrat in concert, la Lisabona (Portugalia), si contine pe langa piesele de baza si sase compozitii noi.

lenti chiriac