BestMusic.ro » Sergiu Celibidache » Sergiu Celibidache, omagiat de Google

Sergiu Celibidache, omagiat de Google

Sergiu Celibidache, omagiat de Google

Cu ocazia implinirii a o suta de ani de la nasterea compozitorului si dirijorului roman Sergiu Celibidache, motorul de cautare Google il celebreaza printr-un doodle. Sergiu Celibidache s-a nascut pe 28 iunie 1912 in Roman si a decedat pe 14 august 1996 in Franta.

Dirijorul a studiat, incepand cu anul 1936, la Academia de Muzica din Berlin, iar in 1945, la putin timp dupa absolvire, este numit dirijor pro tempore al Orchestrei Filarmonice din Berlin. Pana in 1952 dirijeaza peste 400 de concerte.

In 1979 primeste functia de director muzical general al orasului München si de dirijor permanent al orchestrei filarmonice din acest oras. Sub conducerea sa, Filarmonica din München devine una din cele mai bune orchestre simfonice din lume.

Printre alte compozitii, Sergiu Celibidache este autorul unui impresionant Requiem, a patru simfonii si al unui Concert pentru pian si orchestra, ramase in cea mai mare parte inedite.

Pentru activitatea sa artistica, Sergiu Celibidache a primit diverse distinctii, printre care se numara si:

1953: Premiul Berlinez de Arta pentru Muzica
1954: Crucea de Merit a Republicii Federale Germane
1955: Premiul Uniunii Criticilor Germani
1970: Cavaler al Ordinului Vasa Suedia
1970: Premiul danez de muzica Leonie-Sonning
1987: Moneda Aurita de Onoare a orasului Munchen
1987: Nettuno d'oro in Bologna
1987: Acul Aurit de Onoare al orasului Milano
1991: Titlul de profesor emerit la Berlin
1992: Cetatean de onoare al orasului Munchen
1992: Membru de onoare al Academiei Romane
1993: Marele Ordin German de Arta "Maximilian"
1994: Cetatean de onoare si "doctor honoris causa" al Academiei de Arta din Iasi
1995: Comandor al Artelor si Literelor de catre guvernul francez

Cu ocazia implinirii unui secol de la nasterea sa, Unesco a declarat 2012 Anul Sergiu Celibidache, iar compozitorul roman va fi celebrat in mai multe tari, inclusiv Romania. In tara, Fundatia Sergiu Celibidache organizeaza prima editie a festivalului Sergiu Celibidache 100, ce are loc in perioada 3 mai - 7 iulie.

In cadrul festivalului va avea loc premiera mondiala a compozitiei "Haz de necaz". Dintre tarile care vor celebra, prin festivaluri, cei 100 de ani de la nasterea Maestrului, Romania este singura care beneficiaza de acest eveniment unic, dezvaluirea laturii de compozitor al celui mai mare dirjor al lumii.

"Unesco a declarat 2012 An Sergiu Celibidache, insa eu doresc sa declar 2012 anul muzicii. In acest an pornim o traditie pentru Romania, pentru ca tara noastra, dupa cum imi spunea tatal meu, este o tara cu extrem de mult talent, dar cu sanse reduse de afirmare si de exploatare a lui. Muzica ar trebui sa fie
parte din educatia noastra si de aceea noi avem un program bogat de masterclass-uri, cu intrare libera, tocmai pentru a incuraja tinerii sa se intoarca la muzica, sa se intoarca la valori. Prin oamenii care predau, veti descoperi abordarea unica muzicala numita fenomenologie muzicala, implementata de catre tatal meu. Sunt foarte mandru sa pot sa aduc o serie de concerte cu artisti din toata lumea care au fost apropiati tatalui meu si in special premiera mondiala a compozitiei "Haz de necaz”. "Sunt roman si voi muri roman” repeta tata, astfel incat mi se pare un pas firesc ca latura sa, necunoscuta pana in prezent, de compozitor sa fie dezvaluita in Bucuresti, Romania”, a declarat Serge Ioan Celibidache, Presedintele Fundatiei Sergiu Celibidache.

Rapsodia Romana de George Enescu, dirijata de Sergiu Celibidache
Mai multe stiri despre: comemorari  omagieri 
Publicat pe 28 Iunie 2012 , de Ioana Turcu

Adauga un comentariu