BestMusic.ro » Stiri »   300 de chitaristi din toata tara au celebrat mostenirile muzicii rock si folk, la Sibiu Guitar Meeting 2020

  300 de chitaristi din toata tara au celebrat mostenirile muzicii rock si folk, la Sibiu Guitar Meeting 2020

  300 de chitaristi din toata tara au celebrat mostenirile muzicii rock si folk, la Sibiu Guitar Meeting 2020

Sambata, 19 septembrie, Sibiul a devenit din nou polul de intalnire al chitaristilor romani la festivalul dedicat lor, Sibiu Guitar Meeting. Concertul Manifest, dar si restul activitatilor din program, au reusit sa reuneasca sute de persoane din diferite generatii in jurul pasiunii lor comune - cantatul la chitara.

Concertul colectiv al celor 300 de chitaristi veniti la Sibiu din toate colturile tarii a fost cel mai spectaculos si de impact moment din intregul festival. Desi publicul a fost restrans in locatie, datorita conditiilor actuale, evenimentul a fost transmis pentru prima data online, integral. Pana in acest moment, inregistrarea concertului a adunat aproape 50.000 de vizualizari.

O serie de artisti mari, autori ai pieselor din playlist, au urcat pe scena de-a lungul serii si au acompaniat sutele de chitaristi cu vocea. Adrian Despot de la Vita de Vie a interpretat cunoscutul cantec "Praf de stele”, Mircea Vintila ne-a incantat cu doua piese etalon - "Vinovatii fara vina” si "Adio, deci pe curand” de Pasarea Colibri, Emeric Imre a participat pentru prima data la eveniment si a cantat "Nebun de alb”, fratii Dinca de la formatia Trooper au urcat pe scena, unde au interpretat piesa "Trec anii (Zi dupa zi)”, Paul Radu de la Antract a cantat "Trebuie sa crezi” si "Iubirea”, iar Florin Grigoras de la Riff a pregatit cantecul "In loc de bun ramas”. Alaturi de ei, o serie de artisti cunoscuti si iubiti pe plan local si nu numai, au preluat microfonul si instrumentele de-a lungul serii: Maria Cojocaru, Sofia Murarus, Diana Toader, Moldovan Adrian, Marius Borcoman si altii.

Manole, chitaristul trupei Antract si mentor al programului "Pune Mana pe Chitara”, este artistul care a pus in scena intregul show si totodata profesorul care, prin intermediul tutorialelor video online, a ajutat chitaristii din toata tara sa invete toate cele 20 de cantece folk si rock incluse in playlist.

Tema editiei 2020 a Sibiu Guitar Meeting a fost "Legacy”, ce a invitat la o celebrare a mostenirii lasata de mai marii artisti ai muzicii rock, romani si internationali; mostenirea fiind un cadou al trecutului, care ajuta la crearea unui viitor mai bun.

Activitati conexe pentru chitaristi si publicul larg

Sibiu Guitar Meeting este un proiect complex, care reuseste an de an sa contureze un program de interes pentru comunitatea de chitaristi si nu numai. O serie de proiecte unice s-au desfasurat si la aceasta editie, de-a lungul celor 3 zile de festival.

Sibiu Acoustic Nights a adus publicului consumator de muzica buna o serie de 4 concerte acustice desfasurate in aer liber. Vineri, Adrian Despot si Cezar Popescu de la Vita de Vie au pregatit o selectie de piese cunoscute din cariera lor de aproape 25 de ani, pe care le-au interpreta la chitara si voce. Sambata, membrii formatiei Trooper au incantat publicul cu un show energic, iar duminica, artistii folk Mircea Vintila si Emeric Imre au sustinut fiecare cate un concert in Piata Habermann, in fata sutelor de persoane din public.

Guitar After Life Expo este finalitatea unui proiect de colectare a chitarelor vechi si de reconditionare a acestora. O parte dintre instrumente au fost pictate in cadrul actiunii Painted Sounds de catre elevi ai Liceului de Arta din Sibiu, in timpul Concertului Manifest, pe baza sunetelor ascultate. Restul instrumentelor au fost reconditionate in cadrul proiectului Guitar Art Craft, astfel fiind transformate in noi obiecte decorative, pe principiul do-it-yourself: veioze, cuiere, noptiere, rafturi si accesorii pentru pereti. In final, toate creatiile au fost expuse timp de 2 zile in Piata Habermann si au fost admirate puternic de catre publicul larg.

Anul acesta, cantarile de strada din seria Street Guitar au pus intr-o alta lumina 3 zone cheie din Sibiu. O serie de grupuri de chitaristi din Craiova, Fagaras si Sibiu au pregatit momente muzicale unice, pe care le-au pus in scena in Piata Mica, Piata Schiller si strada Centumvirilor, reusind sa opreasca zeci de trecatori pentru un moment de deconectare totala.

De asemenea, pentru al treilea an consecutiv, Cezar Popescu si Cosmin Lupu au revenit la Sibiu pentru a sustine workshop-ul de creatie si productie muzicala "Chitarist 2.0.”. Atelierul s-a desfasurat duminica, 20 septembrie si a implicat nu doar explicatii teoretice, cat mai ales exercitii practice. Finalitatea masterclass-ului este o piesa la care toti participantii si-au adus aportul muzical.

In final, proiectul Young Revolution este o continuare fireasca a activitatilor organizate sub acelasi nume in cadrul ultimelor editii ale festivalului. In timp ce anii trecuti trupele tinere din toata tara erau invitate la Sibiu, unde cantau in prima seara de eveniment, anul acesta tinerii artisti sunt promovati intens, prin diferite canale de comunicare. Sibiu Guitar Meeting a lansat deja CD-ul Young Revolution, o compilatie muzicala ce reuneste piese originale ale unor trupe tinere din toata tara. Fiind un produs cultural unic, acesta a fost vandut in cele 3 zile de festival, dar va fi distribuit si in alte locatii partenere din toata tara. Banii incasati vor ajunge in contul Fondului Pune Mana pe Chitara si vor fi folositi pentru a sustine educatia muzicala a copiilor, prin proiectele demarate de Asociatia Culturala Play.

Sibiu Guitar Meeting este un eveniment co-finantat de Primaria Municipiului Sibiu, Consiliul Judetean Sibiu si AFCN.

Parteneri: GLS, Unimat, Marquardt, Metropolis, Ballan Sportswear, Habermann Markt, Thomas Haus.
Publicat pe 21 Septembrie 2020 , de BestMusic.ro

Adauga un comentariu