BestMusic.ro » Stiri » Anotimpuri cu timbre la Muzeul Satului, vineri, 20 mai, ora 13.00

Anotimpuri cu timbre la Muzeul Satului, vineri, 20 mai, ora 13.00

Anotimpuri cu timbre la Muzeul Satului, vineri, 20 mai, ora 13.00

Romfilatelia va invita intr-o calatorie in mijlocul capitalei Romaniei, intr-un "sat” adevarat ce pastreaza caracterul timpului de altadata si mirosul copilariei pe ale sale ulite, un loc care nu spune vizitatorilor sai o simpla poveste, ci este intru totul una.

Este vorba despre Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti”, care reprezinta tematica celui mai recent proiect marca Romfilatelia si pe care timbrele il onoreaza la sarbatorirea a 80 de ani de la infiintare, intr-o frumoasa si ingenioasa interpretare. Anotimpuri la Muzeul Satului este emisiunea aniversara dedicata "satului din inima orasului” si poate fi achizitionata incepand de vineri,

20 mai a.c., de la magazinele Romfilatelia din Bucuresti, Bacau, Brasov, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara.

Marcile postale ale emisiunii reproduc monumente din cadrul muzeului, din secolele XVIII si XIX, fiecare constructie fiind prezentata intr-un anotimp diferit si fiind completata de o poveste vizuala. Cromatica timbrelor subliniaza intregul concept grafic, fiecarui anotimp fiindu-i atribuite nuante si tonuri specifice, precum si cate un element reprezentativ, astfel: primavara este sugerata prin culoarea verde si florile de cais, vara prin culoarea galben si floarea soarelui, toamna prin frunzele aramii si culoarea omonima, iarna prin culorile albastru si alb, dar si prin crenguta de brad acoperita cu omat.

Timbrul cu valoarea nominala de 2,00 lei reproduce imaginea Bisericii "Sfintii Voievozi” din satul Rapciuni, comuna Hangu – judetul Neamt, construita in anul 1773 si intrata in colectia Muzeului National al Satului "Dimitrie Gusti” in 1958. Valoarea artistica a monumentului este intregita de ansamblul picturii murale, biserica fiind locul unde erau consemnate toate intamplarile importante din viata satului.

Pe timbrul cu valoarea nominala de 2,40 lei este reprodusa imaginea Gospodariei din Chiojdu-Mic, judetul Buzau, secolul al XVIII-lea, caracterizata prin casa ce adaposteste pivnita si incaperea cu unelte, acoperisul in patru ape si elementele decorative, realizate prin cioplire si crestare.

Gospodaria Jurilovca, din judetul Tulcea, 1898 se regaseste pe timbrul cu valoarea nominala de

8,00 lei, fiind un ansamblu cu specific lipovenesc. Casa, cu toate anexele gospodaresti, a fost adusa in muzeu in anul 1963. Stilul constructiv, elementele decorative si prezenta masiva a uneltelor de pescuit fac din gospodaria Jurilovca un document valoros de viata si munca a unei populatii care si-a gasit in Romania a doua patrie.

Timbrul cu valoarea nominala de 15,00 lei reproduce imaginea Gospodariei surdesti, Maramures, secolul al XVIII-lea, constructie ce provine din tara Lapusului si a fost transferata in muzeu in anul 1967. Datorita modului de asezare – sura cu grajd aflata la intrarea in gospodarie, spre ulita, si casa, plasata in a doua parte a curtii – structura gospodariei se inscrie in tipul de "curte dubla”, specifica satelor cu economie pastoral - agricola.

Trei viniete regasite pe minicoli intregesc conceptul proiectului filatelic: prima il prezinta pe prof. Dimitrie Gusti, din initiativa caruia a fost creat Muzeul Satului, fiind unul dintre primele muzee etnografice din lume, cea de-a doua ilustreaza sigla aniversara prin care sunt celebrate cele 8 decenii de la infiintare, iar in ultima vinieta se afla Regele Carol al II-lea, in prezenta caruia a fost inaugurat oficial muzeul, la data de 10 mai 1936, deschiderea pentru public avand loc o saptamana mai tarziu.

Cele patru timbre ale emisiunii sunt completate de un set de doua plicuri prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre, minicoala de 6 timbre + 3 viniete si blocul de 4 timbre.

Lansarea oficiala a emisiunii va avea loc vineri, 20 mai a.c., in incinta Muzeului National al Satului "Dimitrie Gusti”, la Scena Dumitra, momentul fiind si o incununare a parteneriatului traditional dintre Romfilatelia si "Satul de la sosea”, unde istoria se traieste "pe viu”.

Romfilatelia multumeste Muzeului National al Satului "Dimitrie Gusti” pentru sprijinul documentar acordat in realizarea acestei emisiuni de marci postale.

Un timbru innobileaza prin sine comunicarea; impartaseste emotii, comprima distante si creaza legaturi; aduna pe suprafata sa miniaturala povesti "uriase” despre valori umane si materiale, pe care le include cu succes in mostenirea romaneasca; Un timbru se transforma in timp si isi redefineste rolul in functie de actualitatea societatii: de la sustinator al cauzelor nobile si prieten al personalitatilor romanesti de valoare la mesager de prim rang al celor mai importante evenimente sau, pur si simplu, veritabil ambasador al tarii si poporului roman. Nu uita sa cauti si sa descoperi emotia unei lumi adunate pe timbrele romanesti!

Mai multe stiri despre: timbre  going out 
Publicat pe 19 Mai 2016 , de BestMusic.ro

Adauga un comentariu