BestMusic.ro » Liste » Cantece de stea

Cantece de stea

 
Cantece de stea

Cantecele de stea sunt colindele crestine care relateaza momentul nasterii Domnului. Acestea sunt cantate de din Ajunul Craciunului pana la Sfantul Vasile si chiar Boboteaza si reproduc momentul sosirii Magilor de la Rasarit la Betleem ghidati de steaua mantuitorului. De aici si obiceiul numit "mersul cu steaua", ce se pastreaza inca in anumite zone din Romania.

Mersul cu steaua incepe in seara datei de 24 decembrie si consta intr-un grup de colindatori, de obicei copii, numiti "stelari", ce pornesc la colindat tinand in mana un bat in varful caruia se afla o stea. Acestia merg din casa in casa pentru a da vestea nasterii Mantuitorului si sunt rasplatiti de obicei cu covigi, nuci si cozonac.

Evident, acest obicei a inceput sa dispara in marile orase, cantecele de stea fiind din ce in ce mai des inlocuite de cantece generice de iarna, care sunt confundate cu cantecele de stea, dar si din cauza faptului ca spiritul sarbatorilor a inceput sa capete alte intelesuri pentru oameni: consumerism, mese imbelsugate sau vacante scumpe.

 Publicat pe 18 Decembrie 2012 , de Ioana Turcu

Adauga un comentariu