BestMusic.ro » Stiri » Dans stravechi indian adus in contemporaneitate de artisti timisoreni  

Dans stravechi indian adus in contemporaneitate de artisti timisoreni
 

Dans stravechi indian adus in contemporaneitate de artisti timisoreni
 

Odissi este o forma de dans spiritual indian, veche de peste 2200 de ani. Textele antice indiene pastreaza informatii despre tehnica acestui dans, caracterizat printr-o bogatie de miscari si posturi ale corpului, precum si prin ornamente si costum. La mijlocul secolului XX, traditia Odissi a renascut in India. In cateva decenii, faima dansului si practica lui s-au raspandit in toata lumea.

Timisoreanca Antonia Rasovan studiaza de mai multa vreme Odissi, sub indrumarea dansatoarei profesioniste din India, Reela Hota. Ascultand piesa Mountain And Cloud a trupei Thy Veils, Antonia a intrezarit o poveste pe care a simtit ca o poate transmite prin gesturile si miscarile dansului Odissi.

"Piesa este extrem de suava si de feminina, emanand simultan blandete si putere. Povestea transmisa de mine este cea a fortei creatoare feminine care lucreaza constant la crearea si mentinerea Universului” spune Antonia Rasovan, dansatoarea si scenarista videoclipului.

Coregrafia proiectului a fost supervizata din New Delhi de Reela Hota. Alaturi de profesoara sa din India, Antonia Rasovan a adaptat rigorile dansului traditional la muzica. Potrivirea a fost naturala intre miscarile de dans Odissi si curgerea structurata si progresiva a piesei Thy Veils.

"Muzica lui Daniel Dorobantu reflecta cautarea fortei creative a vietii. In India ne rugam la aceasta forta, sub diferite nume de zei si zeite. Proiectul de fata este intruparea perfecta a dansului nostru clasic, care in India este dedicat unei forte supreme. Ca spectator, vei retrai aceasta scanteie a divinitatii evocata de dansatoare si muzicieni. Sper sa mai colaborez cu acesti artisti si in viitor” a declarat Reela, o artista cu multe colaborari atat in India cat si peste hotare.

Piesa Mountain And Cloud - compusa de Daniel Dorobanu alaturi de Anuka Kondritze i Ciprian Costache (Thy Veils) - este inspirata de vorbele maestrului zen Tozan: "Muntele albastru este tatal norului alb. Norul alb este fiul muntelui albastru. Ei depind toata ziua unul de altul, fara sa fie dependeni unul de celalalt. Norul alb este mereu norul alb. Muntele albastru e mereu muntele albastru."

Thy Veils este un ansamblu de arta sincretica, fondat in 1995 de Daniel Dorobanu i care a facut pionierat in muzica ambientala. Este singura trupa din Timioara invitata la Festivalul Sziget, atat in 2014 cat i 2015. Thy Veils produce multe lucrari vizuale pentru propriile spectacole, ulterior distribuite online sau preluate de televiziuni. Numai in 2015, Thy Veils a produs peste 3 ore de material video nou.
Mai multe stiri despre: dans  chilipirul-zilei.ro/
Publicat pe 09 Februarie 2016 de BestMusic.ro
chilipirul-zilei.ro/