BestMusic.ro » Liste » Eroi din benzi desenate cu care am crescut

Eroi din benzi desenate cu care am crescut

 
Eroi din benzi desenate cu care am crescut

Benzile desenate au o mare traditie in afara, unde revistele au inceput sa fie colectionate constant, inca din anii ‘50. Primii eroi de benzi desenate sunt insa mai vechi, cu cel putin doua decenii. Romania a dezvoltat, si ea, o cultura destul de solida a benzilor desenate. Existente inca de la inceputul anilor 1900 sub diverse forme in revistele vremii, benzile desenate episodice insotesc intreaga perioada interbelica si iau avant serios in perioada comunista, in prima faza diversificat, in a doua tot mai impregnate de mesajele comuniste.

Ne gandim la Haplea (1927) – un fel de Pacala, la Soldatul Neata (interbelic) sau la Minitehnicus (perioada comunista). Mai greu au aparut la noi reviste de benzi desenate de sine statatoare, ca in Occident. Productia, desi efervescenta, se regasea in alte reviste (almanahuri tehnice, SF, destinate pionierilor, colectii de povesti istorice, colectii de proza fantastica etc). Fie ca erau eroi istorici (ca episoadele ilustrate ale lui Al. Mitru) sau imaginari, protagonistii benzilor desenate autohtone au inceput sa fie concurate de cei straini, care veneau in formate de sine statatoare.

Pentru cei care isi traiau copilaria si adolescenta in perioada comunista, exista cativa eroi desenati care ne-au insotit si de care ne amintim mai toti. Romani sau straini, acestia erau asteptati cu sufletul la gura la chioscurile de ziare sau cautati in almanahurile perioadei.

Noi am ales trei astfel de eroi ai copilariei, arhicunoscuti soimilor patriei si pionierilor perioadei. Tu la cine te mai gandesti?

 Publicat pe 12 Aprilie 2013 , de Chaos

Adauga un comentariu