BestMusic.ro » Stiri »   Guitar Meeting, la final: 475 de chitaristi din 28 de orase au cantat la Concertul Manifest din Muzeul Astra alaturi de mari artisti rock

  Guitar Meeting, la final: 475 de chitaristi din 28 de orase au cantat la Concertul Manifest din Muzeul Astra alaturi de mari artisti rock

  Guitar Meeting, la final: 475 de chitaristi din 28 de orase au cantat la Concertul Manifest din Muzeul Astra alaturi de mari artisti rock

In weekend s-a desfasurat la Muzeul Astra din Sibiu cea mai mare intalnire a chitaristilor romani - Guitar Meeting, editia a VII-a. In cadrul Concertului Manifest, care a avut loc sambata, 18 septembrie, au cantat in zona scenei de pe lac 475 de chitaristi veniti la Sibiu din 28 de orase din Romania, special pentru acest moment unic.

3 zile cu un program cultural bogat, in spiritul rock

In acest an, prin tema editiei "Experience”, organizatorii au incurajat chitaristii sa iasa din multime si sa se faca auziti prin sunetele de chitara, in cadrul Concertului Manifest - cel mai spectaculos si emotionant moment al intregului festival, atat pentru participanti, cat si pentru publicul larg. Evenimentul a adus la un loc tineri chitaristi din toata tara, care s-au pregatit timp de un an intreg pentru a canta impreuna cu artistii lor preferati 17 piese folk-rock, romanesti si internationale.

Pentru prima data la Guitar Meeting, membrii trupei Bucovina au urcat pe scena pentru a canta bine-cunoscutele piese "Straja” si "Spune tu vant” alaturi de participanti, iar trupa Cargo a dat tonul unor momente muzicale cu adevarat speciale, dedicate pieselor "Romanie te strig” si "Zi de Zi”. Membrii de la Trooper, foarte iubiti de publicul rock din Sibiu, cunoscutul artist folk Mircea Vintila, dar si Paul Radu, solistul trupei Antract, au fost si ei impresionati de talentul si daruirea tinerilor chitaristi, alaturi de care si-au cantat propriile piese.

Guitar Meeting a adus in atentie si o serie de trupe tinere, care astfel au avut sansa de a prezenta publicului sibian show-urile lor. Seara Young Revolution a debutat cu momentul chitaristului Alex Petrenchi, cu trupele Dark Rose, Transilvanian Frost, Flaming Skies si s-a incheiat cu show-ul sibienilor de la Revolver, care si-au lansat, cu aceasta ocazie, albumul de debut - "Revolter”.

Sibienii prezenti in cele 3 zile de festival la Muzeul Astra s-au putut bucura si de o serie de concerte sustinute de mari artisti romani: Bucovina ne-au adus sound-ul lor unic in stil folk metal cu influente traditionale, Mircea Vintila si-a cantat cele mai cunoscute cantece folk in cadrul unui concert in plina zi, iar trupa Cargo a fost primita cu mare entuziasm de sibieni, dupa multi ani de la ultimul lor concert aici.

O premiera a editiei a fost Flashmob-ul de chitara organizat la Promenada Sibiu, in cadrul caruia Grupul de chitaristi "Generatia Folk” din Craiova, format din 45 de membrii, a cantat o serie de piese folk in doua zone ale centrului comercial: una la intrarea de la parter si cealalta in zona food court. Momentele au fost gandite special pentru a surprinde placut persoanele aflate la cumparaturi si au adus in atentie o serie de cantece romanesti folk, cantate cu vocea si chitara timp de peste o jumatate de ora.

Un alt proiect care a adus sibienii mai aproape de chitaristi este seria de concerte Street Guitar, prin care grupurile de chitaristi din toata tara au avut ocazia de a sustine mini-concerte in spatiul public, in plin centru istoric al Sibiului. Localnicii si turistii i-au putut intalni, timp de 3 zile, in Piata Huet, pe strada Mitropoliei, in zona parcarii de la Teatrul Gong, dar si in autobuzele electrice de pe Linia Verde de transport public. Toate aceste concerte au fost incluse si in programul Saptamanii Europene a Mobilitatii, organizata de Primaria Municipiului Sibiu.

Dincolo de momentele de muzica, experienta culturala oferita la festival a fost una extrem de complexa. Asociatia Culturala Play, organizatorul proiectului, a pregatit un program dens de care s-a bucurat nu doar comunitatea de chitaristi, cat si publicul larg din Sibiu si imprejurimi.

In toate cele trei zile ale festivalului s-au putut vizita doua expozitii inedite. Guitar Heroes Expo este un repertoriu vizual, care surprinde trairile intense ale chitaristilor de la editiile trecute, prin intermediul unei selectii de fotografii de mare impact. Guitar Afterlife Expo reuneste o serie de chitare vechi, reconditionate, care au fost transformate in adevarate obiecte decorative, in cadrul celor 2 proiecte conexe: Painted Sounds (tineri artisti care au pictat in timpul concertelor, lasandu-se inspirati de sunete) si Guitar Art Craft (chitarele vechi care primesc o noua viata, devenind functionale sau de decor).

Tot in weekend a avut loc lansarea cartii "The Final Lockdown" semnata Cristi I. Popescu, de interes pentru comunitatea rock si nu numai. Volumul a fost prezentat publicului in prezenta autorului si a invitatilor speciali: Alin Dinca (Trooper), Cristian Hrubaru (RockFm), Florin Tibu (Bucovina), iar evenimentul a fost moderat de Dragos Varga. Cartea prezinta o culegere de interviuri cu artistii, din perioada in care rock-ul a fost si el in stare de urgenta, dar si o serie de recenzii facute de autor albumelor noi ale celor invitati la discutii, dand astfel un context mai larg muncii lor.

Programul a mai inclus proiectia unui film in cadrul proiectului Rock the Screen, ateliere tematice pentru familii si copii, realizate impreuna cu Muzeul Astra, cat si o zona de ateliere de muzica - Born to Play, in parteneriat cu Music Hub.

In cadrul festivalului au avut loc si o serie de masterclass-uri de chitara si voce dedicate artistilor. Cele 3 workshop-uri din agenda evenimentului au fost sustinute de artistul Florin "Crivat" Tibu, membru al trupei Bucovina, chitaristul si producatorul strain Waqas si MeeRah, antrenor vocal cu experienta.

Guitar Meeting este un eveniment organizat de Asociatia Culturala Play si co-finantat de Primaria Municipiului Sibiu, Consiliul Judetean Sibiu si AFCN.

Gazduit de Muzeul Astra.

Partener principal: GLS.

Parteneri: Marquardt, Unimat, Promenada Sibiu, Ursus, Easy Industry, Tinero, Thomas Haus, Lanco, Simpa, Rock FM.
Publicat pe 20 Septembrie 2021 , de BestMusic.ro

Adauga un comentariu