BestMusic.ro » Stiri »  MEMORIU AROC privind modificarea unor masuri propuse care fac referire la normele de organizare a evenimentelor si activitatilor culturale in 2021

 MEMORIU AROC privind modificarea unor masuri propuse care fac referire la normele de organizare a evenimentelor si activitatilor culturale in 2021

 MEMORIU AROC privind modificarea unor masuri propuse care fac referire la normele de organizare a evenimentelor si activitatilor culturale in 2021

Ne bucura de faptul ca, dupa o perioada lunga de asteptare, Guvernul Romaniei a demarat primele actiuni pentru reglementarea redeschiderii sectorului cultural si apreciem bunele intentii ce credem ca stau la baza acestor initiative.

Consideram insa ca aceste demersuri pot fi imbunatatite pana in punctul in care organizatorii de evenimente si ceilalti operatori culturali angrenati in aceasta industrie sa aiba in mod real la dispozitie un cadru legal clar, cu reglementari lipsite de ambiguitate si norme concrete, care sa permita intr-adevar relansarea activitatii in conditii de siguranta, si sa-i ofere predictibilitate acestui sector grav afectat, macar pe termenul scurt al perioadei de vara.

In acest sens, va rugam sa luati in calcul faptul ca reluarea activitatii sectorului de organizare de evenimente nu se limiteaza la festivalurile mari, care au loc o data pe an. Exista peste 10,000 de agenti economici ce activeaza sub CAEN-urile 9001, 9002, 9003, 9004, 9321, 9329, 4791 (limitat la vanzarea de bilete), precum si numeroase organizatii nonguvernamentale, care nu isi pot derula efectiv activitatea, in lipsa unui cadru normativ coerent si predictibil.

Prin prezentul memoriu dorim sa va reasiguram inca o data de disponibilitatea membrilor AROC de a contribui la realizarea unui cat mai bun si mai sigur regulament de redeschidere a domeniului. De asemenea, va readucem aminte de scenariile pentru redeschidere agreate in cadrul grupului de lucru de reprezentantii sectorului privat, ai Ministerului Sanatatii, INSP si Ministerului Culturii, precum si de memoriul AROC adresat CNSU si Prim-Ministrului Florin Citu cu privire la masurile propuse in Hotararea 29/14.05.2021. Prin urmare, vom incerca sa reluam mai jos problemele si solutiile comunicate si argumentate anterior, si sa semnalam noi aspecte care consideram ca ar putea imbunatati reglementarile pentru sector, cu speranta ca de data aceasta ele vor fi analizate si adoptate intr-un cadru normativ adecvat contextului si realitatii domeniului, cu scopul de a asigura o reala repornire a sectorului, desigur fara sa zadarniceasca eforturile de combatere a pandemiei de Covid-19:

Nevoia de predictibilitate. Reglementarea din timp a lunilor Iulie, August, Septembrie este mai mult decat necesara la acest moment. Un eveniment are nevoie de mult mai mult de cateva saptamani pentru organizare si nu se poate face de pe o luna pe alta. Contextul actual in continuare nu ofera predictibilitatea de care acest sector are atata nevoie, memoriul anterior adresat de AROC catre CNSU si Prim-Ministrul Florin Citu detaliind aspectele care ar putea contribui la rectificarea acestei situatii.

Sprijinirea organizatorilor de evenimente cu public restrans sau cu buget limitat. Solicitam permiterea organizarii de evenimente in aer liber si in interior, cu capacitatile propuse in Hotararea CNSU 29/14.05.2021, accesul fiind permis cu verificarea temperaturii la intrare, publicul fiind asezat la concert, distantat la 1m (exceptand familiile si grupurile de 4 persoane) si cu obligativitatea purtarii mastii in incinta evenimentului. Evenimentele mici, care de regula sunt cu artisti romani, se pot desfasura si in aceste conditii, asa cum s-a intamplat si anul trecut, prin adaptarea unui set de norme pentru aer liber si interior, cu o limita de capacitate care ar creste lunar.

Permiterea organizarii de evenimente in locatii HoReCa conform reglementarilor HoReCa. Solicitam permiterea organizarii de evenimente in locatii HoReCa conform normelor de functionare HoReCa. Dinamica unui eveniment intr-o locatie HoReCa nu mareste cu nimic riscul pentru publicul participant, motiv pentru care consideram inoportuna si discriminatorie schimbarea regulilor de functionare in cazul in care un local gazduieste un eveniment. De asemenea, redeschiderea la interior a cluburilor cu 50% capacitate nu ar trebui sa excluda posibilitatea organizarii de concerte in aceleasi conditii, neexistand diferente din punct de vedere epidemiologic intre un eveniment la care un DJ pune muzica si unul in care o trupa canta live, pe scena.

Includerea pe lista de spatii eligibile pentru organizarea de evenimente in interior si a spatiilor neconventionale, nu doar a unitatilor/institutiilor de cultura. Solicitam specificarea clara a faptului ca in cazul evenimentelor in interior ca este permisa folosirea oricarui spatiu alternativ, inclusiv a cluburilor, salilor de sport / polivalente si spatiilor de evenimente private. Institutiile de cultura recunoscute oficial de autoritati in Romania sunt cladirile ce sunt in subordinea Ministerului Culturii, ori acestea sunt greu accesibile pentru organizatorii privati si insuficiente pentru a deservi nevoia reala din Romania. Intr-adevar, Hotararea CNSU este mai clara in acest sens, aceasta precizand "ca activitatile culturale, artistice si de divertisment sa poata fi organizate si desfasurate in spatii inchise cu participarea publicului pana la 70% din capacitatea maxim", fara sa limiteze categoria spatiilor inchise la unitati/institutii de cultura, asa cum face Hotararea de Guvern, dar consideram ca o clarificare ar fi binevenita.

Permiterea desfasurarii evenimentelor pana la ore tarzii. Solicitam permiterea desfasurarii programului cu publicul a operatorilor economici care desfasoara activitati de organizare de evenimente, precum si celor de tipul cluburilor sau discotecilor, atat in aer liber cat si in interiorul cladirilor, in intervalul orar 06:00-03:00. In evenimente, este foarte importanta ambianta creata de lasarea intunericului, pentru proiectii video sau de lumini, motiv pentru care ele au nevoie sa poata avea loc la ore mai tarzii decat permit regulile de functionare din prezent.

Asigurarea suprafetei minime in cazul evenimentelor organizate in aer liber. Consideram necesara reducerea graduala a suprafetei minime care trebuie asigurata publicului, de la 2mp, la 1 mp in luna Iulie, si nicio limita de la 1 August. De asemenea, in cazul evenimentelor derulate in aer liber, dar cu public asezat pe scaune, propunem ca stabilirea capacitatii maxime a evenimentului in cauza sa se faca in baza Articolului 10 din Hotararea 29/14.05.2021, raportandu-ne la capacitatea maxima pe care putem aviza spatiul la ISU. Masurile actuale pentru distantare in aer liber sunt mult mai drastice decat regulamentul evenimentelor in interior, in ciuda faptului ca evenimentele in aer liber sunt mai sigure.

Reglementarea unui protocol oficial pentru verificarea certificatelor medicale (test, anticorpi sau vaccin). Solicitam clarificarea obligatiei si responsabilitatii organizatorului de a "asigura verificarea dovezilor medicale prezentate de catre fiecare participant” si stabilirea unui protocol oficial in acest sens, fie prin acordarea de acces la modalitati de verificare a datelor personale ale participantilor, fie prin asigurarea asistentei autoritatilor publice in vederea efectuarii accesului si verificarilor. Atata timp cat participarea la evenimente a publicului este conditionata de verificarea unui certificat medical - vaccin, testare rapida, sau test de anticorpi, acest lucru ar trebui sa poata fi efectiv realizat. Cheltuielile generate de implementarea unui sistem de verificare a vaccinarii sau testarea rapida a participantilor ar trebui subventionate de catre autoritati.

Renuntarea la obligativitatea purtarii mastii in cadrul evenimentelor in aer liber, unde accesul publicului este permis in baza unui certificat medical. Solicitam eliminarea obligativitatii purtarii mastii in cazul evenimentelor care se desfasoara in aer liber si unde accesul este permis doar persoanelor care sunt vaccinate, au un test negativ de COVID-19 sau au trecut prin boala.

Crearea unui regulament pentru campare. Consideram oportuna realizarea unui set de norme si pentru evenimentele care au loc in afara oraselor si au nevoie de a facilita cazare pentru publicul participant, prin structuri cu functiuni de cazare de tip camping (corturi sau rulote), cu spatii sanitare si/sau de servire a mesei.

Renuntarea la discriminare si la utilizarea redeschiderii sectorului evenimentelor culturale ca "stimulent” pentru vaccinare. Nu consideram oportuna abordarea pe care in acest moment Guvernul o are cu privire la accesul in evenimentele culturale. Toate propunerile facute in ultimele 16 luni de catre reprezentantii industriei de evenimente au tinut cont nu doar de nevoile si de interesele organizatorilor si operatorilor culturali, dar in primul rand de siguranta participantilor si de metode de implementare sigure, menite sa minimizeze orice risc si sa ofere un cadru predictibil tuturor celor care activeaza in acest domeniu. Majoritatea sectorului cultural din Romania a fost inca de la inceputul pandemiei un promotor al respectarii regulilor si a campaniei de vaccinare. Totusi, suntem singurul sector caruia Statul ii "limiteaza” clientela. Va reamintim in acest sens dublul standard practicat in permiterea unor evenimente religioase sau sportive cu mult mai multi participanti, precum si reglementarile mult mai lejere pentru spatiile aglomerate de tip mall, supermarket, transport in comun, si continua limitare a evenimentelor culturale si conditionarea acestora de certificari medicale.

De la prima ordonanta militara din starea de urgenta, ce a interzis activitatile culturale si evenimentele, pana astazi, 16 luni mai tarziu, peste 10,000 de agenti economici, alaturi de numeroase alte organizatii private si independente, organizatori de evenimente, operatori culturali, companii de productie, sceno-tehnica si lucratori in industria de spectacole privesc cu aprehensiune spre ceea ce pare a fi distrugerea sistematica a antreprenoriatului din acest domeniu. Promisiunile "marii relaxari” si ”revenirii la normalitate” pentru aceasta industrie par a fi traduse doar intr-un regulament strict, dificil sau chiar imposibil de implementat, ambiguu si care nu asigura predictibilitatea pe care o cerem de aproape un an de zile. Tot in acest sens, dorim sa va readucem aminte ca sectorul cultural in continuare nu a beneficiat de niciun fel de schema de compensare sau ajutor de stat, in ciuda faptului ca a fost cel mai restrictionat sector, inca de la inceputul pandemiei, si va fi ultimul care-si va reveni la normal.

Nu in ultimul rand, reiteram faptul ca AROC va sta la dispozitie Dumneavoastra si tuturor autoritatilor cu consultanta si sprijin pentru elaborarea unui regulament pentru organizarea de evenimente care sa permita intr-adevar acest lucru. Va recomandam sa ne implicati in procesul de elaborare a normelor pentru acest sector, intrucat noi vom fi cei care urmeaza sa implementeze aceste reguli.

Cu deosebita consideratie,

AROC - Asociatia Romana a Organizatorilor de Concerte si Evenimente Culturale
Publicat pe 04 Iunie 2021 , de BestMusic.ro

Adauga un comentariu