BestMusic.ro » Parazitii » Mesaje politice in muzica romaneasca

Mesaje politice in muzica romaneasca

 
Mesaje politice in muzica romaneasca

Fiind unul dintre principalele subiecte abordate de muzicienii grei din afara, politica nu a facut istorie in muzica romaneasca. In mare, si pentru ca artistii romani compun, in general, fara mesaj. Exemplele de trupe care au abordat mesaje cu impact politic sunt putine, iar mesajul propriu zis, destul de diluat, fata de ce se poate auzi in strainatate, inca din anii ‘60.

Este adevarat si ca Romania a cunoscut un sistem opresiv cum Occidentul nu a trait, fapt care face ca versurile anti-sistem sa echivaleze cu o condamnare a artistului.

Chiar daca romanii nu au avut un Bob Dylan, un Doors (‘Five to one’), sau o trupa de calibrul Rage Against the Machine, au existat si aici cateva forme de manifestare anti-sistem, prezentate mai curand ca rabufniri fata de starea sociala a tarii. De ce le consideram diluate? Pentru ca sunt singulare pana si in cariera artistilor respectivi; apar pe anumite albume sau, in cel mai bun caz, pe mai multe albume, dar ca piese singulare. Ai in lista din dreapta artistii romani a caror muzica a venit cu mesaj politic / social.

 Publicat pe 10 Aprilie 2013 , de Ioana Turcu

Adauga un comentariu