BestMusic.ro » Stiri » Sarbatoarea nationala de la Tebea, in direct la TVR

Sarbatoarea nationala de la Tebea, in direct la TVR

Sarbatoarea nationala de la Tebea, in direct la TVR

Duminica, de la 14.30, trei ore de spectacol folcloric la TVR 1 si TVR International.

Mare spectacol mare, duminica la TVR! Pe 9 septembrie 2012, pe dealurile tebei vor rasuna din nou cantecele romanilor care au insotit istoria neamului nostru. In direct la TVR 1 si TVR International, de la ora 14.30, Iuliana Tudor prezinta spectacolul folcloric de la tebea, din cadrul Serbarilor Nationale tebea 2012, inchinate memoriei lui Avram Iancu.

"La celebrul gorun* se organizeaza anual o mare sarbatoare. Mii de oameni se aduna la tebea pentru a-l omagia pe marele nostru erou national, iar anul acesta sarbatoarea va fi una foarte mare, implinindu-se 140 de ani de la moartea lui Avram Iancu”, spune Elise Stan, producatoarea transmisiunii directe de la TVR 1 si TVR International.

Organizat de Consiliul Judehean Hunedoara si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Hunedoara, spectacolul se transmite in direct la TVR 1 si TVR International, intre orele 14.30 si 18.00, avand pe afis nume de seama ale folclorului romanesc: Nicolae Furdui Iancu, Ioan Bocsa, Veta Biris, Sava Negrean Brudascu, Mariana Deac, Mariana Anghel, Dinu Iancu Salajanu, Ionut Fulea, Alexandru Pugna, Pera Bulz, Eugen Mihaila si tinerii Ciprian Roman, Cristian Fodor, Ovidiu Homorodean, Ovidiu Olari, Bogdan Toma, precum si grupuri celebre: Corul taranesc din Finteusu Mare, Grupul "Iza”, Grupul "Crai Nou” si Grupul de fluierasi din Petrila. Acompaniamentul orchestral va fi asigurat de Orchestra de muzica populara condusa de Ionel Coza.

Gorunul* lui Horea este un stejar de deal, vechi de circa 400 de ani, cu circumferinta de 9 metri, aflat in locul numit "Panteonul Motilor” din satul tebea (judetul Hunedoara). Sub acest copac, in anul 1784, Horea i-a chemat la lupta pe motii adunati, indemnandu-i la rascoala. In apropierea gorunului (aflat in cimitirul satului), la circa 30 metri mai la nord, este ingropat Avram Iancu (decedat in septembrie 1872)
Publicat pe 07 Septembrie 2012 , de Chaos

Adauga un comentariu