BestMusic.ro » Teodora Enache » Biografie Teodora Enache

Biografie Teodora Enache

Teodora Enache

Teodora Enache s-a nascut in 30 septembrie 1967, la Onesti si este licentiata in matematica la 'Universitatea Alexandru Ioan Cuza' din Iasi. A urmat cursuri de canto cu domnul profesor Dan Priscornic si studii de canto, improvizatie si armonie cu Johnny Raducanu si Edmond Deda, dar si cursurile 'Rhythm And Bongos' cu Maurice de Martin.

Debutul ei are loc in anul 1993, odata cu 'Festivalul de Jazz' de la Sibiu, incununat cu premiul pentru debut. Au urmat apoi Festivalurile de Jazz de la Bucuresti, Brasov, Iasi, Timisoara. In 1995, canta la Constanta cu pianistul american de origine romana Iancsy Korossy.

Intre 1995 si 2000 participa la Moscova la 'Jazz Festival', dar si la 'Contemporary Music Festival' in Bucuresti si Brasov, ca apoi sa plece in Germania unde apare live la 'Frankfurt Palais Jalta' si 'Leipziger Buchmesse'.Seria de concerte de peste hotare continua cu Italia unde, la 'Jazz Festival' din Milano, cinta cu Guido Manusardi - pian, Lucio Canetti - bass si Luigi Bonafe - tobe, iar in 1999 la 'Jazz Festival' din Valtelina este acompaniata de Johnny Raducanu - pian, Alin Constantiu - clarinet, Jean Stoian - chitara si Tuddy Zaharescu - tobe.

Revine in tara pentru un concert, la Ateneul Roman, cu pianistul american Valentin Radu ('Bridge Over Troubled Water' - simfonic jazz) si cateva concerte de club (Laptaria lui Enache, Art Jazz Club si Green Hours Club), in formula Johnny Raducanu & Friends, ca apoi suita de turnee internationale sa continue.

In 2000, urmeaza 'Roof Garden Recital' la Roma cu Johnny Raducanu la pian, iar in Franta, 'Jazz In Marciac Festival', acompaniata de Eric Legnini - pian, Oliver Temime - saxofon, Fabien Marcoz - bass si Jacques Pierre Arnaud - tobe.Tot in 2000, dar de data aceasta in Germania, cinta la 'Menden a la Carte Festival', cu Lucian Maxim - tobe si Marius Mihalache la tambal, iar la Roma, la 'Villa Celimontane', cu Johnny Raducanu la pian.
Onoreaza si 'Züricher Jazz Festival', din Zürich, unde cinta impreuna cu Johnny Raducanu la pian, iar la 'Menden Jazz Festival' din Germania, face ethno jazz cu Pedro Negrescu - bass si Lucian Maxim la tobe. Urmeaza 'Szolnok Jazz Festival', in Ungaria in duo cu Jean Stoian la chitara.In aceasta perioada apar si cateva materiale discografice: ‘Ballad Of The Sensitive Plant’, ‘Jazz Behind The Carpathians: Johnny Raducanu Meets Teodora Enache’ si ‘Meaning Of Blue’.

In decembrie 2001 este invitata cu Johnny Raducanu in USA pentru o suita de concerte (Biscuits & Blues Jazz Club, San Francisco; Astor Club, Las Vegas; Tufts University’s Goddard Chapel, Boston; Pulse Club si Romanian Cultural Centre din New York).

In 2002, cu ocazia Festivalului de Jazz din Bucuresti, apare alaturi de Johnny Raducanu iar apoi are loc o noua serie de concerte in SUA (Corcoran Gallery of Art, Washington cu Johnny Raducanu si Blues Alley, Washington ca invitata speciala a lui Curtis Fuller) dar si la Caveau de la Huchette in Paris cu Philippe Duchemin Quartet si la Menden Jazz festival din Germania in postura de invitata a lui Al Copley.

Dupa aparitia din festivalul de la Marciac si concertele de la Caveau de la Huchette, revista franceza 'Jazz Hot' publica o elogioasa cronica la aparitia albumului sau 'Meaning Of Blue' si un articol special dedicat personalitatii muzicale a Teodorei Enache, in numarul din februarie 2002.

In perioada 2002 - 2007 ii apar albumele 'On The Sunny Side Of The Street', 'Jazz Made in Romania - Live in San Francisco', 'Radacini vol 1 - Omagiu Mariei Tanase. Doina' si ‘Radacini vol. 2 – Shorashim’ cu muzica evreiasca si “Live at Bisquits and Blues” inregistrat la San Francisco in duet cu Johnny Raducanu. Alte proiecte muzicale ale perioadei au mai fost si 'Etno- Jazz Maria Tanase' dar si primul DVD de Jazz din Romania: “Two Icons of Jazz”, produs de MEDIAROUND din SUA si premiat pentru cel mai bun film de scurt metraj de pe coasta de vest la Poppy Jasper Film Festival. 

Tot acum Teodora are parte de aparitii numeroase in festivaluri si concerte internationale: Iridium Club in New York (USA) ca invitata a lui Les Paul, Nouveau Jazz Club din San Francisco (USA), impreuna cu Ricardo Scale, Montreux Jazz Festival (Elvetia), cu Stanley Jorda, Cormons Jazz & Wine Festival din Italia, Porgy & Bess in Viena (Austria) si la The Ventury Club in New York (USA) – intr-un concert de caritate organizat de Alex Funds.
Urmeaza Django Reinhard Memorial Festival din Berlin, un important turneu european de promovare a muzicii jazz romanesti, respectiv a albumului “Radacini”, organizat de Minsterul Culturii in colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe care se intinde din Ungaria si pana in Norvegia la care se adauga concertul de la Palatul Natiunilor Unite din Geneva.Urmeaza un al doilea turneu, avand aceiasi organizatori si promovand acelasi album, de data asta in SUA: Library of Congress Gala in Washington DC, la International House of Columbia University din New York, Kuumbwa Jazz Center din Santa Cruz, Arts Museum – Legion of Honor in San Francisco si Cal Tech University – Los Angeles. Acest turneu culmineaza cu participarea la Panama International Festival for Grand Opening of the Panama Canal. In aceste turnee este insotita de Marius Mihalache, Ovidiu Lipan Tandarica si Lucian Maxim.

Spre finalul perioadei activitatea pe plan intern si international a Teodorei se intensifica semnificativ, inregistrand aparitii la Vienna Jazz Festival, Strasbourg Jazz Festival, Kiev Jazz Festival, Stockholm Jazz Festival, Warsaw Summer Jazz Days, Santiago de Compostela, Transylvania Jazz Festival – Cluj Napoca, unde este invitata lui Billy Cobham, Sevilla, Menden (Germany), cu Decebal Badila, Montreal Eurofest (Canada), cu Theodosii Spassov, Ambasada Romaniei din Washington, Presedintia Romaniei, alaturi de Johnny Raducanu, ICR Budapesta tot cu Johnny Raducanu, Garana Jazz Festival cu Stanley Jordan, Festivalul de Jazz si Blues de la Ruse cu Theodosii Spassov.

In aceasta perioada activitatea Teodorei este rasplatita de catre Societatea Romana de Radiodifuziune cu Premiul de Excelenta pentru cea mai importanta contributie internationala a unui muzician de jazz dar si cu Premiul pentru CD-ul de Jazz al anului 2007. In aceasta perioada apare de 3 ori in Top 100 Femei de Succes publicat de revista CAPITAL.

Primeste Premiul Raifeissen pentru discul cu muzica lui Johnny Raducanu - Jazz Poems alaturi de Ion Baciu  Tuntu, finalizat cu un album intitulat ‘Jazz Poems’ si un turneu in tara cu Ion Baciu jr.
Mai are cateva aparitii la Sala ArCuB din Bucuresti cu Theodosii Spassov Orchestra feat. Burton Greene sau la Music Academy / Cluj Napoca. Participa la concertele de lansare ale CD-ului ‘A Child Is Born’ organizate in Bucuresti (Teatrul Godot) si Ploiesti (Teatrul Toma Caragiu) – cu István Gyárfás si Balázs Berkes si la Jazzmozdony @ Kultea Club din Budapest si Grand Café & Cinema Club Szeged alaturi de aceiasi István Gyárfás & Balázs Berkes.
Intre 2011 si 2012 cariera Teodorei Enache trece printr-o perioada de introspectie si vindecare, in urma careia artista incepe sa compuna si sa aiba o viziune cinematica asupra muzicii. Aceasta perioada devine un important punct de reper pentru toate proiectele sale ulterioare.

Isi face aparitia la The Music Village / Bruxelles, cu Burton Greene & Liviu Butoi dar si la Opera Maghiara din Cluj Napoca, acompaniata de Darius Brubeck Quartet.

In 2013 are loc in Hymns For Voice & Fingers Tour, un mini-turneu alaturi de Stanley Jordan – in Germania (la Ingolstadt Jazztage) si Romania (Ateneul Roman Bucuresti, Filarmonica din Cluj Napoca si Sala Thalia Sibiu).
Incepand cu 2014 revine in forta si participa cu Stanley Jordan la Lugano Jazz festival, are un mini-turneu in Romania alaturi de Benny Rietveld Quintet (Benny Rietveld a cantat alaturi de Miles Davis si este in prezent bassistul si directorul muzical al lui Carlos Santana), este invitata la Sofia Jazz Festival alaturi de Daniele di Bonaventura si da nastere unui nou proiect: Impressions From Pangea impreuna cu Lars Danielsson.

In 2015 inregistreaza cele mai importante proiecte la care a lucrat in ultimii ani – ‘Incantations – Homage To Bela Bartok’ (cu Theodosii Spassov) si ‘Transfigurations’ cu Benny Rietveld Quintet. Ultimele doua proiecte sunt lansate pe CD in prima jumatate a anului 2016, Transfiguration beneficiind si de un turneu de lansare in Romania cu concerte la Bucuresti, Cluj Napoca si Sibiu.