BestMusic.ro » The Cranberries » Biografie The Cranberries

Biografie The Cranberries

The Cranberries
Combinand stilul jungle cu sunete pop si secvente trance din anii 80, Cranberries a devenit una din cele mai vestite trupe britanice de indie-pop. In frunte cu solista Dolores O’Riordan, a carui voce puternica confera elementul distinctiv sunetului formatiei, Cranberries nu s-a impus inca de la inceput. „Linger” a devenit hit in America abia in 1993 si a atras atentia si celor din Marea Britanie. Dupa acest succes trupa a devenit cunoscuta international. Albumul din 1993, „Everybody Else Is Doing It, So Why Can’t We” si cel din 1996, „To The Faithful Departed”, au demonstrat o preocupare mai mare pentru sunetele de chitara.

Original, Cranberries s-a numit Cranberry Saw Us. Era constituita din fratii Noel si Mike Hogan (chitara si bas) si a luat fiinta in Limerick, Irlanda, prin cooptarea lui Fergal Lawler. Dupa plecarea celui care a initiat formatia, Niall, cei trei baieti au organizat un concurs pentru a selecta o solista. Dolores O’Riordan a participat la auditii cu cateva piese prelucrate de pe repertoriul lor. Cand a prezentat propria varianta „Linger”, formatia a angajat-o imediat. Imediat dupa aceea, grupul a inregistrat un demo pe care l-au vandut in Irlanda. Dupa vanzarea a 300 de exemplare, formatia si-a schimbat numele in The Cranberries si a trimis piesele unor case de discuri. Studioul Xeric in frunte cu Pearse Gilmore a fost de acord sa le produca primul album.

Colectia a atras atentia presei britanice si casele de discuri au pornit o lupta acerba. Intr-un final, Cranberries a incheiat un contract cu Island Records. Trupa a intrat in studio pentru a inregistra „Uncertain”. Melodia a primit putine aprecieri si a dus la cresterea tensiunilor dintre cantareti si Gilmore. Inainte sa isi programeze inregistrarea pentru albumul de debut, grupul a descoperit ca producatorul incheiase un acord secret cu Island. A hotarat astfel sa rupa orice relatie cu el si l-au ales pe Geoff Travis de la Rough Trade ca manager, angajandu-l deopotriva si pe Stephen Street.

Albumul „Everybody Else Is Doing It, So Why Can’t We” a fost lansat in 1993, urmat de melodia „Dreams”. Nici albumul, nici piesa nu au atras atentia; „Linger” era in aceeasi situatie. In vara lui 1993, grupul a plecat in turneu prin SUA si a fost primit cu incantare de ascultatori. Concertele live au determinat difuzarea piesei „Linger” pe canalul MTV. Pana la sfarsitul anului, melodia avea sa devina hit, atingand locul 8 in topul american si castigand doua discuri de platina.

O’Riordan s-a maritat cu managerul trupei, Don Burton, in iulie 1994. Casatoria si videoclipurile au atras atentia presei asupra solistei. Pozitia ei in trupa a continuat sa se imbunatateasca odata cu lansarea albumului „No Need to Argue”. Colectia, produsa de Stephen Street, a debutat pe locul 6 in topul american si s-a vandut in mai multe exemplare decat anteriorul. In decurs de un an a castigat de trei ori platina prin piesele „Zombie” si „Ode to My Family”.

In timpul turneului pentru promovarea lui „No Need to Argue”, aparusera zvonuri ca O’Riordan vrea sa plece din formatie pentru a urma o cariera solo, insa trupa a negat vehement. Cranberries au intrat in studio pentru un al treilea album realizat in colaborare cu producatorul Bruce Fairbairn, care lucrase anterior cu cei de la Aerosmith. „To the Faithful Departed” se orienta mai mult spre genul rock. Dupa lansarea din 1996, albumul a intrat in topuri pe locul 6 dar melodia „Salvation” nu a castigat prea multa admiratie. Spre deosebire de performantele anterioare aceasta colectie a primit doar un disc de platina. In 1996, grupul a anulat turneul din Australia si Europa, determinand reaparitia zvonurilor legate de plecarea lui O’Riordan. In 1999, formatia a lansat „Bury the Hatchet”.
 
Trei ani mai tarziu, in 1999, The Cranberries isi lanseaza cel de-al patrulea album de studio `Bury the Hatchet`, continand hituri precum `Promises`, "Animal Instinct", "Just My Imagination" si "You & Me".
Incep un turneu modial care dureaza pana in vara anului 2000, de departe cel mai mare si mai rasunator turneu din cariera trupei. Anul 2000 este anul in care apare un album greatest hits - Stars - The Best of 1992- 2002.

Doi ani mai tarziu, The Cranberries ies din nou intr-un scurt turneu european, iar in 2003 canta in deschiderea mai multor concerte ale greilor de la Rolling Stones.

In septembrie 2003, membrii trupei anunta ca vor lua o pauza de pentru a se concentra pe proiecte solo. De-atunci, solista Dolores O'Riordan a colaborat la numeroase proiecte muzicale si a scos doua albume, Noel Hogan a inceput un nou proiect intitulat Mono Band, urmat de formarea trupei Arkitekt alaturi de Richard Walters, iar Fergal Lawler a colaborat cu The Low Network, Walter Mitty si The Realists, The Last Days Of Death Country, atat ca muzician, cat si ca producator.
 
Pe 20 iulie 2010, trupa Cranberries sustine un concert in Romania.