BestMusic.ro » Travka » Discografie Travka » Vreau sa simt Praga

Album Travka Vreau sa simt Praga

Travka Vreau sa simt Praga
Lansat pe: 26 Octombrie 2007
Casa de discuri: Independent
Asculta muzica: Indie  
Voteaza acest album:
  • Rate
5.00 /  5 din 1 voturi

Pus in pozitia de a face recenzie ultimului produs Travka, ma regasesc in postura celui caruia ii este greu sa vorbeasca despre ceva ce ii este foarte aproape de suflet.

Pentru ca Travka este aproape de sufletul meu. Au fost de cand i-am descoperit, cam in acelasi timp in care descopeream tara aceasta cu ajutorul mizerului CFR, dintr-un oras in altul, incercand sa transmitem oamenilor ceva, prin muzica si vers. Asa ca voi incerca sa fiu cat de obiectiv pot; daca nu voi reusi, sa-mi fie cu iertare, iar daca da, cu atat mai bine...

Travka este reprezentarea sufletului muzical balcanic, mai precis, a ceea ce este frumos si bun, calitativ, in el. Regasim aici melancolia specifica acestui spatiu in care oamenii s-au obisnuit de prea mult timp sa fie tristi si atat. Regasim furia surda, fara obiect, regasim betiile albastre cu vin, regasim singuratatea si zambetul amar al celor ce nu mai asteapta nimic de la nimeni.

Nici Travka n-a mai asteptat nimic de la casele de discuri romanesti si au dat drumul pe net acestui album. E un gest normal, pe de o parte, caci acest material tot trebuia sa apara de prin mai, deci baietii au ajuns, probabil, la limita rabdarii; e anormal, pe de alta parte, caci suntem in tara in care, inca, publicul stramba din nas cand aude de bilet la concert. Sa-i dai un album pe gratis – asta nu poate decat sa incurajeze o mentalitate potrivit caruia artistul e un tip menit sa se hraneasca cu aer si sa umple, pe moca, sufletele si noptile "consumatorilor".

"Vreau sa simt Praga" este o certa maturizare, in plan muzical, a trupei. Productia reprezinta, la randul ei, un plus. "Intr-un fel" deschide albumul, piesa cu nerv, dinamica, dar care nu pierde nici un strop din muzicalitatea si melancolia specifica acestei formatii.

"Urban violent" merge, cumva, pe linia primului mare hit al trupei, "Corabia nebunilor". E una din acele piese in care poti sa retii versurile, dincolo de muzica, de ritm si de armonii. Iar versurile lui George Gadei sunt, fara discutie, profunde, frumoase, mai mult poezie decat simplu text.

"Nimic nou de pe frontul de est 2" mentine pulsul ridicat al primelor doua track-uri, iar linia de chitara sustine, in mod esential, dinamica piesei. De altfel, suspectez ca Alexei Turcan – chitarist si...acordeonist – este responsabil pentru multe momente speciale din muzica Travka.

"90" izbucneste agresiv, poate cea mai dura piesa a albumului, si scoate in evidenta prezenta unui tobar de urmarit in concerte. "Cum te simti" aminteste de "Heroin", o piesa Velvet Underground, preluata, mai apoi, si de Doors. Insa piesa Travka e mai infipta, mai decisa si, in afara de asta, are un solo de saxofon marca Iordache (cine stie cunoaste...).

"Venus" este un moment instrumental de exceptie, un electro-rock ce beneficiaza de prezenta tonica a unui acordeon. Nu m-ar deranja sa mai intalnesc, in viitor, astfel de momente din partea trupei Travka.

"Ceva mi s-a rupt" e o piesa destul de slaba; aici, repetitivitatea liniei de voce nu mai duce la atmosfera psihedelica din alte piese, iar tonul de clapa pare, cumva, scos din context.

"Apartamentul 77" are un vag iz de new-wave; mi-a amintit de Kino, o trupa ruseasca pe care foarte putini dintre voi o cunosc (dar care a dat lumii "Videli Noci", azi in interpretarea Zdob si Zdub...). E o piesa ce curge frumos, visatoare, oarecum, cu vocea lui George iesind in evidenta. Cred ca e piesa mea favorita de pe album.

"Sunt un erou" merge in acelasi stil, insa aici refrenul e mai agresiv, din nou cu o linie de voce foarte frumoasa. "Vreau sa simt Praga" incepe ca un blues singuratic si se termina ca un indie rock nebun; totul, aici, se bazeaza exclusiv pe crescendo, executat cu nerv si energie, ca si cum s-ar incerca atingerea de noi limite.

Materialul se incheie cu "Relaxati-va", un alt moment electro, dar care, spre deosebire de "Venus", e mai inchis, mai grav. Insa, daca "Venus" se incadra in stilul general al trupei, acest track e destul de departe de acesta si ramane interesant doar prin mix-ul de franturi de dialog pe care vocalistul le-a purtat, in concerte, cu publicul.

In concluzie, Travka isi continua calatoria pe "Corabia nebunilor", cotind-o, fundamental, spre Praga si spre un sound mai matur. Noi elemente vin sa intregeasca un stil impregnat de influente frumoase, gen Doors, Heroes Del Silencio sau Noir Desir.

Versurile, ca intotdeauna, raman un atu al formatiei. Sa speram ca, pe viitor, aceasta trupa va gasi un management care sa ii ajute in asa fel incat sa nu mai recurga la asemenea gesturi virtuale. Pana una alta, insa, intrati pe www.travka.ro si calatoriti cu Travka, spre Praga...

Auditie placuta!

cronica de Mihnea Blidariu 

 

Piese album

Albume Travka

Comentarii