BestMusic.ro » Trooper » Biografie Trooper

Biografie Trooper

Trooper

IESIREA

Povestea Trooper a inceput in 25 oct '95 cand fratii Alin si Aurelian Dinca mpreuna cu Ionut "Oscar" Radulescu, inspirati de trupe ca Maiden sau Priest, decid sa investeasca tot ce aveau in ceva scule pe care sa poata cat de cat sa-si imite idolii.

Grupul s-a numit Megarock, apoi White Wolf odata cu cooptarea lui Ionut 'Negative' Fleancu, grupul isi schimba numele in Trooper.

Inceputurile au fost foarte grele cei patru facand eforturi considerabile pentru a repeta cu niste amplificatoare si tobe improvizate.

In '96 reusesc sa obtina un spatiu real de repetitie in sala mai batranilor colegi de la Chrom Dioxid.

Primul concert are loc in 25 oct '96. Urmeaza alte cateva concerte in formula de 4 dar incepe sa se simta nevoia unei a doua chitare. Astfel in ian '97 este cooptat Ispas Gabriel, chitarist 'concediat' dupa nici jumatate de an.

In '97 apare primul demo intitulat 'Trooper's demo' , discul continea piesele: Down you go , Trooper's Prayer si Remember Adi Popa. Piesa Remember ajunge nr. 1 in topurile radiourilor locale. Imediat dupa inregistrarea discului in trupa este adus Radu 'Schija' Pites. In aceasta formula au loc multe concerte alaturi de trupe ca Chrom Dioxid, Anguish, The States, culminand in 9 mai '98 cu un concert in deschidere la Iris.

In ian '99 Negative paraseste trupa dupa 3 ani extraordinari petrecuti impreuna. Plecarea tobosarului a fost o lovitura grea, dar nu exista timp de pierdut, asa ca in acceasi seara cand Negative anunta retragerea este cooptat Ionut "John" Covalciuc.

Anul '99 este un an mort din punct de vedere concertistic, in schimb grupul repeta intens, pregatind in paralel piese proprii cat si coveruri din repertoriul Maiden, Priest, Manowar si Deep Purple. Impreuna cu grupul Cerulean Gates (mai tarziu Symbolic) Trooper organizeaza cateva gale rock in Targoviste. La ultima, din data de 4 nov 2000 Lenti Chiriac reuseste sa ajute trupa in vederea unui concert in Bucuresti. Playlist-ul grupului a ajuns la un numar de aproximativ 70 de piese.

Dupa o perioada excelenta, era normal ca ceva rau sa se intample in tabara 'soldatilor', Radu Pites parasind grupul din cauza unor probleme personale. Locul sau este preluat de Laurentiu Popa, la vremea accea chitarist in Symbolic. Lucrul merge foarte repede si doar in cateva saptamani 'soldatii' sunt iarasi gata de atac. In mai 2001 este inregistrat albumul demo "Trooper 2001", discul contine piesele: No tomorrow, Majesty, Life and death, Horizons (varianta romana + engleza), Lacrima si Possessed. Din acest moment, avand si ajutorul unui material mai complet, incepe o noua serie de concerte care propulseaza grupul alaturi de alte trupe underground: Zamolxis Metalfest Pitesti (alaturi de Taine, God, Indian Fall…), Fest Harley Davidson (cu Iris, Quartz, Interitus Dei, Negura Bunget etc.), concert Dialog (cu Quartz, Voltaj), Metal Heart 1-3. In scurt timp piesa "Orizonturi" va avea parte de un clip filmat de TVR2.

STRIGAT

In 2002, HMM.ro decide sa incerce promovarea grupului Trooper la un nivel serios, astfel apare un prim EP TROOPER, care va contine un element total nou: toate versurile sunt in romana. Inregistrarile au loc in studioul Diesel din Bucuresti, discul continand patru piese: Strigat, Inca O Lupta, Nori de Hirtie (cover dupa o piesa Voltaj din '82-'83) si Totul e fals. Urmeaza concerte in Cluj, Buzau, Sibiu, Bucuresti, Targoviste…, alaturi de trupe ca Iris, Vama Veche, Quartz, etc.

In data de 17 octombrie 2002 e lansat primul disc Trooper, intitulat simplu, "I". Lansarea depaseste orice asteptare a trupetilor sau a casei de discuri HMM.ro. La lansare sunt prezenti multi dintre ce care au promovat grupul in timp: Lenti Chiriac (MTV, Radio I-III), Doru Ionescu (TVR), FSU (Radio III), Radio Da-Da, Radio Orion, Antena 1, Radio D, Geni Ghenciulescu, Petre Magdin, Pepino (Parlament) etc. Inca trei piese de pe acest disc devin "standard" pentru baieti: Tari Ca Muntii, Cum Vreau Eu si Dorinta.

Sfirsitul anului 2002 ii prinde "pe val", prezenta la SUPER METAL LIVE in Bucuresti pe data de 6 decembrie fiind deopotriva asteptata si apreciata de cei 500 spectatori prezenti. Publicul metalic underground le ofera laurii, in 3 sondaje la nivel national ocupind prima pozitie la Cel mai bun album si Cea mai buna trupa metal pe 2002. Ici-colo a mai fost cistigat locul 1 si la alte categorii.

2003 a inceput cu o invitatie la emisiunea lui Calinescu de la Tele7 si citeva concerte de prima mina: Metalheart 4, Top T, Studio Rock Open Air, Sepultura si Celelalte Cuvinte dar si o mare tzeapa primita de la niste rusi care au invitat Trooper alaturi de Blind Guardian pentru ca in final sa se anuleze totul fara nici o explicatie.

Partea a doua a anului a fost destul de naspa: dupa un"sezon" bun, cu citeva concerte destul de mari (ultimul fiind chiar in Vama Veche), erau ceva promisiuni ca vor face deschiderea la turneul de promovare IRIS - 4Motion in vreo 8 orase, finalizat cu un concert tare in Bucuresti si, in plus, o aparitie in cardrul concertului Kreator. Incet-incet, planurile s-au restrins: doar Coiot si Balaurul au "prestat" alaturi de Iris-i, iar la Kreator n-am mai fost timp sa cinte si ei, asa ca au renuntat sa pacalesca publicul cu o imitatie de concert Trooper. Acest moment trist a fost urmat, la inceputul anului 2004, si de citeva atacuri in media. Formatia si-a exprimat punctul de vedere prin care demonta toate acuzatiile si demonstra dezinteresul si nepriceperea organizatorilor care au anuntat scurtarea recitalului (sub amenintarea taierii curentului) chiar in momentul in care formatia urca pe scena. Totodata, prin acesta, Trooper au declarat tot "scandalul" inchis. Din pacate, showul ar fi trebuie sa fie inregistrart video si audio in conditii cit se poate de bune in vederea includerii cel putin partiale a acestui material pe un viiitor produs discografic. Data fiind situatia, scoaterea unui nou album (partial inregistrart live), un nou clip, etc au fost date peste cap si aminate sine die.

2004 a inceput cu o mare pauza si cu multe cautari de studio. In ianuarie au fost inregistrate 12 piese proprii si citeva coveruri, in incercarea de a cauta noi formule de exprimare si de a testa materialul pentru un viitor disc. Era vizat si un producator strain pentru acest al doilea album. Lipsa unor posibilitati de testare a unor noi instrumente, dificultatea de a gasi noi sounduri in numai citeva zile au facut ca o singura piesa din acesta sesiune sa ajunga in forma finala, mixata si masterizata: Un Singur Drum. Totusi, acest moment de studio a condus la editarea (in regim autoprodus si distribuit numai la propriile concerte) a unui EP cu 7 piese noi, 2 piese de pe primul demo, 4 piese de pe primul album, o piesa inedita si "secreta", 2 clipuri si un intreg site. Raspunsul fanilor este incurajator: citeva sute de exemplare vindute in citeva saptamini.

Formatia isi continua cautarile si sustine numeroase concerte incepind din luna martie. Se cauta si un impresar care sa sporeasca numarul de prezente scenice, se fac multe planuri pentru partea a doua a anului, cind Trooper intentioneaza sa ofere prietenilor lor un nou produs de studio. Totodata, se concretizeaza conceptul de concerte rock "Supertrooper", care se intentioneaza a fi cvasi-permanent. Din pacate, dupa numai doua editii acesta este abandonat, din cauza unor serioase pierderi financiare.

Cel mai imporant moment al anului a fost prezenta la STUFSTOCK 2, cind Trooper au cintat live in direct la TVR2. A fost o sansa extraordinara oferita de organizatori, pentru care formatia s-a pregatit mai bine de o luna. Tot atunci incepe colaborarea cu impresarul Richard Constantinidi; din pacate, diferentele de planuri, de ritm, viziune si de obligatii fac ca aceasta relatie sa se destrame prematur, spre sfirsitul anului. Totusi, colaborarea continua punctual.

ZORII UNEI ZILE NOI

Toamna anului 2004 este dedicata unor concerte de club in care este prezentata o noua "fata" a formatiei si un repertoriu aproape complet nou: unplugged. Una din piesele-etalon ale acestui moment, "Zorii Unei Zile Noi" este filmata pentru ceea ce va deveni al treilea clip Trooper. Se finalizeaza numeroase compozitii in vederea inceperii inregistrarilor celui de-al doilea album. Formatia intra la Diesel Studio pe 29 noiembrie 2005 planificindu-si sa inregistreze 28 de piese in numai trei saptamini.

2004 a fost cel mai dificil din cariera Trooper: izolare mediatica, disparitia unor festivaluri "metal", munca multa, compozitii, un EP autoprodus, organizare de concerte, incercari de tot felul, dificultati, refuzuri,... dar - totusi - formatia a marcat un mare succes: a fost anul (pina la acea data) cu cele mai multe concerte din cariera Trooper.

Si, pe cit de rau incepuse, pe atit de bine parea ca se va sfirsi; piesa Zorii Unei Zile Noi exprima exact acest moment. Coiot: "in afara de prietenii nostri apropiati, de familiile noastre, nu ne-au fost alaturi decit cei care au venit la concerte. Pentru ei promitem sa continuam"

In fine, spre sfirsitul anului s-a luat o decizie pe care formatia si-o dorea de mai multa vreme: vor intra in studio pentru a inregistra un nou album. Intrucit nu a fost de la inceput clar sub ce forma va iesi acest disc (dublu album, album simplu cu o anumita schema prin care cumparatorii primeau cite un disc bonus, etc) au fost trase 28 de piese, in trei saptamini din luna decembrie. Data lansarii a fost stabilita pentru 28 martie 2005 si totodata s-a decis ca sa fie un singur CD dra care sa contina cit mai multe piese. Alte variante au cazut deoarece - desi erau atractive - s-au dovedit a fi prea complicate, costisitoare si ar fi condus la o crestere a pretului de vinzare care ar fi limitat numarul de exemplare vindute.

Cum o nenorocire nu vine niciodata singura, intreg materialul inregistrat si aproape finalzat a fost pierdut din cauza defectarii harddisk-ului pe care erau stocate toate proiectele. In ciuda eforturilor de recuperare a datelor, nimic nu a fost posibil. Ca urmare, pentru a nu amina inca o data aparitia materialul, formatia a decis sa mai inregistreze piesele inca o data si sa-l prezinte pe propriul site, gratis la descarcare. Dupa o munca intensa de trei saptamini, in cele din urma, luni 28 martie (la un an si cinci luni de la lansarea primului lor album) Trooper s-au tinut de cuvint si au oferit primele cinci piese din albumul "Desant". In cele din urma, in data de 7 aprilie 2005 toate piesele au fost gata si au fost "urcate" pe net. Mai mult, vazind efectul pozitiv al oferirii unuii intreg material nou gratsi penru download, trupa se hotarsate sa isi ofere in acest mod tot materialul existent, video si audio.

site oficial trooper 

Comentarii Trooper