BestMusic.ro » Uriah Heep » Biografie Uriah Heep

Biografie Uriah Heep

Uriah Heep

O istorie zbuciumata in care s-au perindat aproape 30 de muzicieni, istoria trupei Uriah Heep porneste in 1967 cu tanarul de 20 de ani  Mick Box care, indragostit de muzica, intemeiaza o trupa locala. Curand i se alatura solistul David Byron, si intre cei doi se creaza o relatie stransa de prietenie si de aspiratii comune.

Acestea ii conduc la transformarea in trupa profesionista, pentru care il recruteaza, in baza unui anunt de mica publicitate, pe bateristul Alex Napier, iar ulterior pe basistul Paul Newton pe care il preiau de la trupa The Gods.

Cel care ii ‘descopera’ si le propune primul contract de inregistrare, Gerry Bron, preia managementul trupei si la sugereaza adaugarea unui clapar si schimbarea numelui in URIAH HEEP [dupa celebrul personaj negativ al lui Dickens a carui aniversare se sarbatorea in acel an].

Claparul de studio este schimbat cu Ken Hensley, fost coleg cu Paul Newton la The Gods, care pe langa calitatile de pianist are si capacitatea de a compune.

Mick Box si David Byron, compun majoritatea pieselor de pe primul album si o noua schimbare intervine, Alex Napier fiind inlocuit la baterie de Nigel ‘Ollie’ Olson, la recomandarea lui Elton John.

In aceasta componenta apare primul [si poate cel mai renumit] album “Uriah Heep – Very ‘eavy... Very ‘umble”, care are parte de critici amestecate, fiind comparat cu un Jethro Tull slab si fara personalitate si fiind denigrat de renumita revista Rolling Stone care publica “Daca trupa asta are succes, ma sinucid”

Urmeaza Salisbury, album la care Nigel Olsen ii paraseste fiind inlocuit cu Keith Baker si care la care jumatate din piese sunt compuse de Ken Hensley.

Nici acest album nu are parte de presa pozitiva, dar trupa merge inainte, fara Keith Baker dar cu sumedenie de idei creatoare generate si de intelegerea si atmosfera create intre Box, Byron si Hensley.

Primul turneu in Statele Unite este un succes, iar al treilea album semnat Uriah Heep – Look At Yourself, este in sfarsit aclamat de presa si publicul european.

In 1971 este adus la baterie Lee Kerkslake, iar la chitara bas Gary Thain, primul album pe care canta cei doi fiind “Demons And Wizards”.

Avand o serioasa problema cu drogurile, Gary Thain este exclus din trupa in 1972, ca ulterior sa fie gasit decedat in locuinta sa in urma unei supradoze. Moartea lui ii afecteaza pe membrii trupei, in special pe Ken Hensley care il considera un bun muzician.

Urmeaza o serie de albume de studio dar si Live, precum si o serie de concerte care aduc si evenimente speciale: in cadrul unui concert in Luisville, Kentucky, Mick Box cade de pe scena si isi fractureaza bratul drept; el continua totusi turneul in care trupa era angajata, contrar sfaturilor medicilor si tratandu-se cu 3 injectii calmante in fiecare seara de concert.

In cadrul unui alt concert, la Philadelphia, David Byron care bause foarte mult intra in scena si se loveste cu microfonul peste fata; interpretand reactia publicului ca negativa, Byron le striga ‘You can go and fuck off if you don't like it.'. Aceasta reactie le displace colegilor sai de trupa, acesta fiind si inceputul problemelor lor cu David Byron, pe care il acuza ca bea prea mult si nu mai pune cariera mzuicala si interesele trupei pe rpimul plan. Finalul, in 1976, dupa terminarea unui turneu de concerte in Spania, David Byron este dat afara din trupa Uriah Heep.

Cariera lui David Byron continua in muzica cu diverse proiecte, toate lipsite de succes, ca in 1985, la 38 de ani, David sa moara in urma unui atac de cord.

Dupa plecarea lui Byron si a basistului John Wetton care il inlocuise pe Gary Thain, trupa trece prin momente grele dar continua. La bass cu Trevor Bolder, la voce cu John Lawton.

Nu, desigur ca nu a ramas nici aceasta componenta, de-a lungul anilor de cariera schimbandu-se inca multi vocali, basisti, bateristi, singurul lucru care a continuat a fost muzica.

Ultimul album de studio lansat de formatie a fost “Sonic Origami” lansat in 1998, iar cel mai recent material live a fost lansat in 2005 si se intituleaza Between Two Worlds"


Comentarii Uriah Heep