BestMusic.ro » Valeriu Sterian » Biografie Valeriu Sterian

Biografie Valeriu Sterian

Valeriu Sterian

Cantand la tobe de la o varsta frageda, dar studiind muzica si in mod organizat, Valeriu Sterian si-a format primul grup "mai serios" pe cand se afla in clasa a X-a, facandu-si aparitia pe la diferite evenimente alaturi de trei prieteni de-o seama printre care si Carmen Marin. Formatia se numea Copiii Florilor.

In urma faptului ca, la un concurs din Buzau, a cantat o piesa din repertoriul international, Vali Sterian a fost exmatriculat doua saptamani, cu putin inaintea incheierii clasei a XII-a.

In 1972 s-a mutat la Bucuresti , ca student la Universitate in cadrul Facultatii de Psihologie. In duet cu un vechi coleg de liceu, a castigat sub titulatura Vali Si Carmen Premiul Pentru Cel mai bun cantec (Nopti) in anul ce a a urmat, la a doua editie a Festivalului Primavara Baladelor.

A cantat alaturi de diferiti colegi de generatie celebri, facand parte si din Cenaclul Flacara.

Primul sau disc Single a aparut in 1975 (Cu iubirea de mosie/Cantec de oameni).

In 1979 a infiintat grupul Compania De Sunet prin care au trecut de-a lungul anilor o multime de instrumentisti, fiecare aparte in felul sau. In acelasi an a aparut si primul album, intitulat  "Antirazboinica".

4 ani mai tarziu,  a aparut albumul "Veac XX" (in formula  Vali Sterian-voce,chitara acustica; Dan Badulescu-chitara electrica, Ioan Ranga-bas, Iulian Constantinescu-percutie), care s-a bucurat de foarte mare succes in randul tinerilor.

Permanent talonat de cenzori, Valeriu Sterian a scris cantece si  texte uluitoare pentru acele vremuri,  pline de metafore si de intelesuri, cu trimitere directa catre regimul infernal din Romania acelor ani dar totodata scrise atat de inteligent incat "aparatorii lui nea Nicu " sa nu se prinda.

Dupa doi ani in care prin COMPANIA DE SUNET a trecut, printre altii, si chitaristul Adrian Ilie, in 1988 componenta grupului s-a schimbat complet datorita dorintei lui Sterian de a avea un sound pur rock. La tobe a aparut Marius Keseri (actualul tobosar al Directiei 5), la chitara a cantat Cristian Luca, pe post de basist a urcat pe scena Laurentiu Cristea, si  in premiera pentru Compania de Sunet au aparut in peisaj si clapele, segment acoperit cu brio de doua persoane: Lucian Blaga si Radu Bacalu.  

In aceasta formula a aparut cel mai de succes album realizat de Vali Sterian inainte de revolutie, "Nimic Fara Oameni". Piese precum "Sunt vinovat", "Fericire", "Zbor in amintiri", "Axioma copiilor" sau "Zori de zi" au devenit imediat hituri in randul intelectualilor.

Un an mai tarziu a venit Revolutia, iar Vali a fost pe baricade, ca si in Piata Universitatii, ca unul dintre animatorii fenomenului din 1990. Piesa "Nopti" a capatat  o noua forma si  a devenit  "Vino, Doamne"  in constiinta publicului , dand si titlul albumului aparut in 1991. Din acest moment, Valeriu Sterian a devenit pentru multi un lider de opinie, albumele "Vino Doamne"(1991), "S-a Votat Codul Penal" (1992) si "Evenimentul zilei si altele" (1994) fiind canalizate pe lupta impotriva regimului Iliescu.

In acceasta perioada Compania De Sunet si-a mai schimbat componenta. Albumul "Vino, Doamne" a fost inregistrat alaturi de Dan Cimpoeru –chitara, Dan Incrosnatu-tobe, Cristian Paunescu-claviaturi. Din formula de pe "Nimic fara oameni " nu a mai ramas pentru acest disc decat basistul Laurentiu Cristea.  

Pe langa piesa titlu (cel mai mare hit al lui Valeriu Sterian ), au aparut cantece foarte bune din care reiese curajul fantastic pe care il avea autorul :"Ieri noapte te-am visat", "Rock destabilizator", "Exercitiu", "Dorinta", dar si un cantec care aduce cu liniile melodice folosite pe albumul precedent si este remarcabil prin realitatea dureroasa pe care o exprima: "Anxietate".

In 1992, Cristea, Paunescu si Incrosnatu au parasit grupul. La chitara bas a fost adus Mihai Petrescu,iar la tobe Radu Gheorghe. Cateva luni mai tarziu a aparut albumul "S-a votat codul penal". Piese precum "Vom fi ce-am fost dar nu mai mult decat atat", "Colivia vietii", "Escu" sau "Educatie prin cantec I si II" au ajuns foarte repede in inimile fanilor si ai familiilor neindreptatite de regim.

In 1994, in aceeasi formula dar cu un membru in plus ( Lucian Bucataru-claviaturi), a aparut albumul "Evenimentul zilei si altele". Discul contine  printre altele si piesa "Amintire cu haiduci", pe care Vali Sterian a avut curajul sa o compuna si sa o interpreteze inca din anii 80, dar care nu a putut fi inregistrata in acea perioada. Fanii au fost incantati de piese ca "Reportaj", "In al noualea cer", "Ploaia" sau "In loc de horoscop".

Incepand cu 1996 , Sterian a participat , impreuna cu folkistul Mircea Bodolan, la cresterea Casei Eliad, club de folk care in prezent ii poarta numele. In 1997 a realizat pentru Televiziunea Romana, impreuna cu Victor Socaciu, emisiunea saptamanala "Vanare de vant".

In 1998, intr-o formula noua (Vali Sterian-voce, chitara, muzicuta, pian; Mihai Nenita-vioara, pian; Dan Pirici-chitara bas, Oliver Sterian-percutie, Fredy Onofrei-chitara, Gaby Joitoiu-violoncel, Sorin Minghiat-flaut, Mircea Bodolan si Doru Stanculescu-backing vocals) a aparut albumul "Ruga", care avea sa fie  din pacate si ultimul. Soundul rock nu mai este prezent, albumul fiind in mod clar orientat spre folk. Discul a fost foarte apreciat, Valeriu Sterian continuand pe aceeasi linie a folkului protestatar cu texte filozofice.

In 1999,in urma unui accident de masina, a fost trimis la inchisoare. Cazul nu a fost nici pana astazi elucidat. In septembrie 2000 a incetat din viata, din cauza unui cancer galopant, Romania pierzand astfel unul dintre cei mai  valorosi artisti pe care i-a avut.

In acelasi an a  aparut albumul "The Very Best Of Valeriu Sterian", iar doi ani mai tarziu Fundatia Phoenix a scos  pe piata albumul "Din Darul Magilor", pe care ascultatorii pot regasi piese celebre ale lui Valeriu Sterian, reorchestrate si interpretate de artisti precum Mircea Baniciu, Alexandru Andries,Cristian Paturca, Narcisa Suciu, Marcela Buruian, Mircea Bodolan, Bambi.

Comentarii Valeriu Sterian