BestMusic.ro » Muzica artisti celebri » DEEP SOUND OF MARAMURES: arhitectura sunetelor stravechi intr-un univers 4D 

DEEP SOUND OF MARAMURES: arhitectura sunetelor stravechi intr-un univers 4D 


The Deep Sound of Maramures propune o premiera muzicala si stiintifica in Romania: instalatia lansata in 2016 la Amsterdam Fashion Week va fi prezentata, in premiera absoluta, la Club Control

Proiectul The Deep Sound of Maramures, initiat de Peter Gate, prezinta in premiera in Romania conceptul de 4D Imersive Interactiv Sound, dezvoltat in colaborare cu architectul taiwanez Jia-Rey Chang. Arhitectul taiwanez Jia-Ray Chang, expert in arhitectura parametrica interactiva si in codificare creativa, design, realitate virtuala sau augumentata, va da cea de-a patra dimensiune prezentarii The Deep Sound of Maramures gazduita, pe 10 mai, de la ora 21.00, la Club Control din Bucuresti.

Transmisia din Club Control va putea fi urmarita live la adresa:

https://livestream.com/Romania-Live-Events/TheDeepSound

Arhitectul taiwanez Jia-Ray Chang, expert in arhitectura parametrica interactiva si in codificare creativa, design, realitate virtuala sau augumentata, va da cea de-a patra dimensiune prezentarii The Deep Sound of Maramures gazduita, pe 10 mai, de la ora 21.00, la Club Control din Bucuresti. in premiera absoluta pentru Romania, instalatia creata de Jia-Ray Chang genereaza un spatiu 4D imersiv interactiv, urmarind sunetele stravechi ale Maramuresului, restructurate electronic de antropologul experimentalist Peter Gate. Varianta initiala a soft-ului care va fi folosit pentru spectacolul de la Bucuresti a fost lansata anul trecut, la Amsterdam Fashion Week, in cadrul unui performance pentru care Jia-Ray Chang a colaborat cu designerul David Laport. "Spatiul este o creatura vie” – spune Jia-Ray Chang, care se alatura miscarii The Deep Sound of Maramures, un proiect care integreaza, in structuri artistice contemporane, cercetari antropologice din aria acustica traditionala.

Doua concepte de cercetare, traduse intr-un limbaj estetic contemporan, doi cercetatori care exploreaza noi limbaje de expresie, intr-un performance care va fi prezentat in premiera la Bucuresti miercuri, 10 mai, incepand de la ora 21.00, in Club Control. Va asteptam miercuri, 10 mai, de la ora 21.00, in Club Control din Bucuresti. Strada Constantin Mille, numarul 4. La Universitate.

Intrarea este libera!

Cei care doresc sa stie mai multe despre structura academica si de cercetare a proiectului "The Deep Sound of Maramures” sunt asteptati marti, 9 mai, incepand de la ora 17.00, de ARCUB, la Hanul Gabroveni, Sala Cafenea. Proiectul va fi prezentat in cadrul unei conferinte la care vor participa: antropologul Petru Pap - initiatorul proiectului Deep Sound of Maramures, Jia-Rey (Gary) Chang – doctor in arhitectura si design urban, dr. Anuta Pop – coordonatorul Ansamblului Maramuresul si Andreea Ciortea, manager cultural - initiator al proiectului IA Sibiu.

"Miscarile care insotesc muzica Deep Sound nu sunt forme fixe. Ele sunt forme vii! Pentru ca audienta sa aiba o calatorie unica, voi crea elemente vizuale vii, care vor urmari, deopotriva, emotia muzicii si a spatiului, imbinate. Nu este vorba despre un efect vizual obisnuit, care sa fie parte a unui concert, ci mai degraba de un set de imagini care interactioneaza in timp real cu performanta muzicii live Deep Sound”, spune Jia-Ray Chang.

Jia-Rey (Gary) Chang. Nascut in Taiwan, a studiat designul urban la UCLA, indrumat de faimosul architect american Neil Denari, inainte de a-si urma fascinatia pentru arhitectura interactiva si parametrica sau pentru cercetarile privind asa numita "HyperCell" - o componenta arhitecturala de inspiratie biologica. A cercetat capacitatile de auto-asamblare si auto-adaptare bazate pe dezvoltarea biologica evolutiva sau principiile comportamentale ale roiului, mediile interactive in relatie cu miscarile corpului sau diverse tipuri de programare digitala de inspiratie biologica. Extrem de interesat de teme transdisciplinare dezvoltate in colaborare cu comunitatile artistice, in special cu zona de design sau moda, Jia-Rey Chang a dezvoltat in Europa proiecte privind codificarea creativa, vizualizare 2D sau 3D, design interactiv, realitate virtuala sau augumentata si a pus la punct diverse tehnologii de urmarire a miscarii.

Peter Gate. Licentiat in antropologie psihologica la sectia de etnologie a Universitatii de Litere si stiinte din Baia Mare, Petru Pap – care evolueaza sub titulatura artistic Peter Gate - , este masterand in antropologie arhitecturala a aceleiasi facultati. Regizor si scenarist de teatru, Peter Gate este fondatorul Asociatiei pentru Cultura si Civilizatie, initiatorul proiectului The Deep Sound of Maramures, un performance multidisciplinar lansat la Paris in anul 2015. Prezentat la Haga, apreciat la Paris si, la finalul anului trecut, intr-o transmisie duplex intre Baia Mare si Sociology State University din New York, proiectul The Deep Sound of Maramures este, in egala masura, o provocare pentru lumea muzicala, adaugand legende si o reinterpretare inedita celui mai pur stil electro contemporan. A asigurat regia si coloana sonora a filmului documentar "Tsapinarii - Tribul Muntelui” - film cu sase selectii oficiale si doua premii: FIFE 2015 Premiul pentru cea mai buna coloana sonora a unui film romanesc si Premiul special al juriului pentru imagine la Filmul de Piatra, in 2015.

The Deep Sound of Maramures – curs universitar la New York. Antropologia sunetului, un proiect amplu de cercetare condus de Petru Pap, a fost lansat in urma cu cinci ani si, intre timp, a atras atentia lumii academice, atat celei romanesti, cat si celei internationale. Cercetarea a pornit de la studiul sunetului in general, in forma cea mai evoluata a plajei auditive, o bataie intr-un lemn, o crenguta care se rupe si alte structuri acustice considerate identitare, in masura in care devin mentale daca o comunitate este expusa la ele intr-un interval considerabil de timp. Acest proiect de cercetare academica are nevoie si de un vehicul de popularizare, o zona care sa se numeasca muzica si sa fie accesibil unui public larg, spune Petru Pap, prin urmare conferintele care prezinta partea academica a proiectului sunt urmate de concerte. Ideea a fost suficient de apreciata incat sa atraga atentia comunitatii stiintifice internationale. Printre cei care s-au implicat in cercetarile lui Petru Pap se numara profesorul Lee Blackstone, de la catedra de antropologie a Sociology State University din New York, care a inclus aceste cercetari in propriul studiu tematic si, totodata, a lansat un curs cu acest nume, The Deep Sound of Maramures, la Universitatea din New York.

"Scriu despre munca lui Petru Pap, care este in egala masura antropolog si muzician experimentalist. L-am contactat pentru proiectul meu academic, intitulat "Viitorul trecutului este azi: O examinare sociologica a muzicii si a identitatii romanesti”, iar Petru mi-a oferit o perspectiva unica asupra muzicii contemporane romanesti. Proiectul The Deep Sound of Maramures mi-a atras atentia initial prin prezentarile video disponibile online, care combina o estetica actuala, plina de geometrii neobisnuite generate pe calculator, cu secvente ale ruralului maramuresean. Misterul acestora a fost accentuat de muzica: atmosfera audio creata de Petru este insufletita in ritmuri pulsante si calme in acelasi timp, elementele electronice se avanta in spatiu si in afara lui. Pianul acustic si vocile din mediul rural maramuresean innobileaza o muzica menita sa evoce un spirit particular: acela al legendarei regiuni a Maramuresului."

Prof. Lee Blackstone,

Sociology State University New York

Parteneri : Institutul Cultural Roman, Arcub, Universitatea de stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, Primaria Municipiului Bucuresti, IA - La Blouse Roumaine, IA SIBIU, Quick Mobile, Zetea Transilvania, Helios si Club Control.

Partener media principal: Agerpres

Parteneri media: Radio Guerilla, Modernism, Radio Romania Cultural, Ziarul Metropolis, IQAds, Market Watch, ArtOut, Webcultura, Arts United, Zile si Nopti, BestMusic, IConcert, Iabilet.ro, Metalhead, Hyperlitaratura, Graiul Maramuresului.




Publicat pe 08 Mai 2017 de BestMusic.ro

Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul BestMusic și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: BestMusic Newsletter

Ne gasesti si pe Instagram