BestMusic.ro » Vasile Seicaru » Biografie Vasile Seicaru

Biografie Vasile Seicaru

Vasile Seicaru

Vasile Seicaru este unul dintre cei mai apreciati cantautori, nume de rezonanta pentru muzica folk romaneasca. S-a nascut la 10 iulie 1951, in comuna Oancea , Judetul Galati.

Vasile Seicaru isi prezinta biografia pe pagina personala seicaru.ro:

"Am un frate Aurel , antrenor de inot la Constanta.

Mama a cantat cand era eleva la Liceul Industrial Casnic, la muzicuta .

Am terminat Liceul nr:4 , din Galati (Liceu cu program de educatie fizica). Am facut sport de performanta ( 800-1500m),  Fita Lovin (campioana europeana la 800m ,si mondiala la cros), fiindu-mi colega  de clasa  . Dupa liceu , am absolvit Facultatea de Ed. fizica  din cadrul Universitatii din Galati, terminand cu specializarea - inot . Am fost profesor de ed. fizica timp de 7 ani , in Galati la Scoala Gen. 22, dar si in comuna Oancea , Jud. Galati . Pentru scurt timp am predat si la Scoala nr. 11 din Galati . Am facut timp de doi ani naveta de la Galati la Oancea .

Am "invatat" sa cant la chitara la Casa Pionierilor din Galati , unde de fapt n-am invatat nimic . Am fost autodidact . Invatam cantece de la radio , din filme si de pe discuri . Prin clasa a 7-a, am avut prima chitara ( de fapt parintii voiau sa-mi cumpere acordeon ).

Pe la 16 ani am avut si primele trupe de rock ( "Atletic" si "Group 17" ). Cantam piese din Beatles si din repertoriul altor trupe la moda pe atunci .

Din 1968 am intrat ca solist vocal la formatia " Cristal" , condusa de Puiu Cretu . Din 1970 am castigat toate Festivalurile Artei Studentesti . Incepand cu 1970 , am inceput sa cantam la mare . Din 1972 pana in 1980  am cantat la Costinesti la "Disco Ring" , si la Restaurantul "Forum" . Formatia "Cristal" a fost locul unde am invatat sa cant in mod organizat , iar Puiu Cretu mi-a fost cel dintai , cel mai bun si cel mai competent profesor de muzica .

In 1978 am intrat in Cenaclul Flacara , unde am stat pana in 1984 . Aici am devenit cu adevarat popular , cunoscut ca interpret si compozitor de muzica folk . In Cenaclu am compus cele mai apreciate de public, dar si cele mai valoroase cantece din relertoriul meu. Intr-un mare procent,  pe vremea aceea cantam cantece scrise pe versurile lui Adrian Paunescu.

Primul cantec , l-am compus in 1968 ( "Padurea" -- versuri si muzica , proprii) , apoi "O clipa de aur" , cu care am luat mai multe premii la Festivalurile Artei Studentesti , ca solist al formatiei "Cristal" .

Compun si pe versurile mele , dar cele mai cunoscute piese din perioada de inceput , ii au ca autori de versuri pe : Adrian Paunescu , George Tarnea , Dan Verona , Mala Barbulescu , Doina Salajan . Datorita lui Adrian Paunescu am devenit ceea ce sunt azi...cantaretul de folk : Seicaru !

Am colaborat cu multi artisti de mare valoare : Adrian Ordean , Eugen Mihaescu , Mircea Dragan , Victor Socaciu , Mircea Baniciu , Mircea Vintila, Vlady Cnejevici , Stefan Hrusca , Zoia Alecu, Mugurel Vrabete ,Raul Cusak (Vama), Nicu Patoi, Sorin "Pupe" Tanase ( Vita de Vie), A.G.Weinberger , Cezar Zavate , Cristian Alivej (chitara clasica) ...etc.  Dupa lansarea LP-ului "Nu trantiti usa", care i-au avut ca autori pe Vintila si pe Fl. Pittis, am fost membru fondator al trupei care mai tarziu avea sa se numeasca "Pasarea Colibri " ! Am facut multe turnee impreuna...cu salile pline ! Formula era : Baniciu, Vintila, Seicaru, Pittis, Cnejevici !...din pacate colegii mei au uitat, si uita sa spuna acest lucru, de asta multi nu stiu !...cu toate astea, am ramas si suntem in continuare prieteni, si deseori cantam impreuna !

Am compus cateva piese pentru Mirabela Dauer si Loredana Groza.

Am nenumarate imprimari la Radio si Tv .

Am inregistrat de-a lungul anilor un numar de 10 albume de autor. Cel mai recent se intituleaza  "In orasul cu floare de tei" !

Am compus de-a lungul carierei mai multe sute de piese , dar ca slagare absolute as aminti doar : Aruncarea in valuri , La adio , Antiprimavara , Actorul, Iancu la Tebea, ( toate pe versuri de Adrian Paunescu ) , Dragostea  destin stravechi , Citeste numai la final , Tango retoric , Imbratisarea marii , Domnule maior , Viata-i viata  banu-i ban , Din prea mult  sau prea putin , Lume soro lume , ce pacat , Copilul de pripas, In orasul cu floare de tei, Un inger pereche, Grafitti, Lumea pentru toti,...dar sunt mai multe !

Premii , participari , recunoasteri :

In perioada " Cristal ', am castigat cu titlul de "Laureat", aproape toate Festivalurile Studentesti ale vremii. In 1970, am luat locul 1 la solisti vocali, la Festivalul Artei Studentesti ( Timisoara ), iar "Cristal" , locul 2 la trupe .
In 1978 , am fost cu "Cristal" , la Havana ( Cuba ) , la Festiv. Mond. al Tineretului si Studentilor, iar in 1985 am participat la festivalul cu acelasi nume de la Moscova ! In 1987 am sustinut spectacole impreuna cu Socaciu si cu Hrusca in China si in Coreea de Nord ! Am mai cantat in Irlanda, Grecia, Bulgaria, Italia, USA, Canada, Franta, Belgia, Germania, (foarte mult in Basarabia), etc...

In Cenaclul Flacara , am primit Marele Premiu al Cenaclului Flacara, si de doua ori Premiul pentru Creatie ( pentru cantecele "La adio" , si "Aruncarea in valuri" ) .

In 1986 si 1987 , am participat la Festivalul de muzica Folk si Rock "Rote Lider" (Berlin) .
In 1988 la Festivalul de muzica pop de la Soci ( fosta URSS) , impreuna cu Stefan Hrusca, unde am castigat Premiul Special al Presei , cu piesa "Lumina" . Premiul (un samovar) , mi-a fost inmanat de marea actrita Ludmila Gurcenko (a jucat in filmul "Gara pentru doi ").
In tara am castigat mai multe premii (Radio Romania Actualitati si Televiziunea Romana)...ca solist vocal si ca autor de muzica !

Am un fiu , Mihnea Valentin, care este student in Germania , la Hannover ( Sociologie ). De curand , a inceput acolo , o afacere !

Sotia mea Gabriela , a absolvit in anul 1979, facultatea de Limbi Straine, cu specializarea germana-engleza . A fost profesoara de limba germana la Scoala nr. 2 din Galati, apoi redactor de cultura la cotidianul "Curierul national" . Timp de cativa ani, pana in 1989, a tradus si publicat, impreuna cu Andrei Partos , mai multe articole legate de viata si activitatea trupei Beatles , serial cunoscut pe vremea aceea sub numele de "Beatles , intre legenda si adevar". In ziua de 6 ianuarie 2006, Gabi a plecat din lumea asta ! N-o va inlocui nimeni, pentru ca nu se poate, si ca nu vreau eu acest lucru !

In anul 2006 , am fost decorat cu : "Ordinul Cultural in Grad de Cavaler " , oferit de Presedintele Romaniei !

In 28 noiembrie 2009, am fost facut Cetatean de Onoare al municipiului Galati !

Pe data de 14 martie 2010, la "Premiile Radio Romania", am obtinut doua mari premii : "Premiul pentru cel mai bun album folk--In orasul cu floare de tei" ; si  "Premiul Omul cu chitara" (sau "Cel mai bun cantaret folk al anului 2009"). Premiile mi-au fost inmanate pe scena  Salii Radio, de colegii si prietenii mei Mircea Baniciu si Victor Socaciu.

Pasiuni in afara de muzica : sport , pescuit , condus masina , calatorii , satelit, ascult multa muzica ( mult rock , mult blues , jazz-rock , folk , pop , country , cantece vechi lautaresti . Ador trupa "Dream Theater" , dar imi plac si Stevie Ray Vaughan, Bob Dylan, Joan Baez, Sting, Gianna Nannini, Don Mc. Lean, Beatles, Rolling Stones, Nora Jones, Maroon 5, Taxi, Luminita Anghel, Andra, Mandinga...etc

Desfasor un program foarte bogat de concerte, spectacole de autor, turnee, pe care le sustin in tara si in strainatate, la romanii din Diaspora .

Nu am ambitii politice , nu fac parte din nici un partid, nu m-a prins mirajul imbogatirii, dar nici nu ma plang cum ca mi-ar lipsi ceva pentru a putea trai civilizat si demn ! Am prieteni, (cei mai multi si mai buni in Galati), dar am si dusmani carora le doresc sa fie sanatosi si sa aiba parte de tot ce-i mai bun si mai frumos in lumea asta !

Il iubesc pe Dumnezeu , si nu privesc niciodata cu ura spre cer !"

 

Comentarii Vasile Seicaru