BestMusic.ro » Veta Biris » Biografie Veta Biris

Biografie Veta Biris

Veta Biris

Veta Biris este o interpreta de muzica populara si patriotica din Romania.

Originara din comuna Veseus, judetul Alba, Veta Biris s-a nascut pe data de 11 august 1949.

Cu radacinile in Veseus, judetul Alba, la 17 ani Veta Biris s-a statornicit la Capalna, ramanand, astfel, „acasa, langa ai sai”.

Interpreta s-a nascut intr-o familie numeroasa, are sapte frati si dintre toti numai ea a avut ambitia si curajul sa mearga pana in panzele albe ca sa-si indeplineasca visul.

A vrut sa duca ceva din lumea ei pe marile scene ale lumii si a reusit.

A calatorit peste mari si tari, pe muzica ei romanii se iubesc, se bucura sau se intristeaza. Pentru ca Veta Biris canta despre sufletul nostru, al romanilor.

Prin glasul vesnic stindard, si-a daruit cantecul ca rasplata pentru lacrimile istoriei, o istorie scrisa la Blaj, pe Campia Libertatii, cu sufletul tuturor romanilor.

Cine nu s-a bucurat ascultand "Badita de pe Tarnava", "Mandre-s nuntile-n Tauni", "Mama mi-o facut gura" s.a. sau cine n-a fost strabatut de fiorul istoric al cantecelor "Sus, sus, sus la munte, sus", "Asa-i romanul", "Noi suntem romani", "Hai sa-ntindem hora mare", aduse pe scena folclorica, pentru prima oara, de glasul Vetei Biris?

Veta Biris a debutat in anul 1967, in cadrul concursului `Dialoguri la distanta`, unde primeste nota 10 ca reprezentant al Regiunii Autonome Maghiare Mures.

Melodia cu care a impresionat publicul la Palatul Culturii din Targu Mures se numeste `Badita de pe Tarnava`.

Primele inregistrari audio le realizeaza in acelasi oras, la Radio Targu Mures.

Consacrarea Vetei Biris are loc dupa ce participa la concursul Floarea din Gradina.

Artista s-a casatorit la frageda varsta de 17 ani, iar la 19 ani a nascut si primul ei copil.

Invitata in emisiunea Dincolo de aparente de la Antena 2, din 29.03.2009, cantareata de muzica populara Veta Biris a povestit cum s-a maritat de la varsta de 17 ani, cu baiatul de care se indragostise la hora:

`Pe atunci trebuia sa vina sa ma ceara de la parinti, era pe cerute. Noi ne-am pregatit... si cand a venit, am asteptat o ora, doua, trei si nimic. Era mai rusinos si nu avea curajul sa ma ceara... si daca nu a zis el, am zis eu!`

Munteanca mai are o mare pasiune, pe langa muzica: portul popular. Este o dragoste pe care o stie de la bunica, s-a transmis din mosi-stramosi.

Veta detine o colectie impresionanta de straie populare, de care este foarte mandra.

De altfel, sentimentul patriotismului este foarte viu in sufletul artistei.

Intr-un interviu acordat site-ului zi-de-zi.ro, artista a declarat:

`Eu iubesc Romania cum imi iubesc copii si cum il iubesc pe Dumnezeu asa imi iubesc tara. Multi nu inteleg ce inseamna sa fii patriot. Cel care isi iubeste tara, istoria, limba, traditiile se poate numi patriot la fel si cel ce este mandru de originile lui si poate sa sacrifice multe pentru ea este patriot. `

Discografie

Asa-i romanul (1995)
La aniversare (1999)
Oi canta cu drag in lume (2001)
E vremea colindelor (impreuna cu Ionut Fulea)
Sub falnic Gorun

Adelina Dobrin