BestMusic.ro » Virginia Zeani » Biografie Virginia Zeani

Biografie Virginia Zeani

Virginia Zeani

Virginia Zeani, numele la nastere, Virginia Zehan (n. 21 octombrie 1925 in Solovastru, jud. Mures), este o cantareata de opera, una din cele mai prestigioase soprane lirice din anii '50 si '60 ai secolului XX, timp de 25 de ani "prima donna assoluta" a teatrului de Opera din Roma, cantand impreuna cu cei mai renumiti tenori, de la Beniamino Gigli si Ferruccio Tagliavini pana la Luciano Pavarotti si Placido Domingo. Virginia Zeani este numele sau artistic italienizat.
 
Dupa ce incepuse sa studieze literatura si filozofia la Universitatea din Bucuresti, ia lectii de canto cu Lucia Anghel, continuand apoi cu celebra soprana si pedagoga Lydia Lipkowska. La 19 ani isi termina studiile formale in Italia cu tenorul Aureliano Pertile, solistul preferat al lui Arturo Toscanini. Gratie acestei baze excelente de educatie muzicala si tehnicei vocale superioare, Virginia Zeani a reusit sa mentina un standard de prim rang de-a lungul celor 30 de ani de cariera internationala, interpretand peste 60 de roluri diferite. Debutul sau a avut loc in 1948 cu un rasunator succes pe scena Teatrului Comunal de Opera din Bologna in rolul Violettei din opera "La Traviata" de Giuseppe Verdi, rol cu care urma sa se afirme pe marile scene ale lumii, inclusiv Metropolitan Opera din New York, Teatrul Bolsoi din Moscova sau Covent Garden din Londra. Printre alte roluri din prima perioada a carierei sale se numara si Mimi din Boema de Giacomo Puccini, Margareta din Faust de Charles Gounod si rolul titular din Manon de Jules Massenet, pe care l-a cantat alaturi de celebrul Beniamino Gigli. Opere de Gioacchino Rossini, Vincenzo Bellini si Gaetano Donizetti (Lucia di Lammermoor, L'Elisir d'Amore, I Puritani), arii si opere celebre in care a cantat prin toata Europa i-au stabilit o reputatie de necontestat in repertoriul de "Bel Canto".
 
in 1955, Virginia Zeani debuteaza la Opera din Roma unde apare in numeroase roluri, fiind apreciata in termenii cei mai inalti. Doua productii importante au fost montate acolo special pentru ea: Alzira de Verdi si "Otello" de Rossini, opere care nu fusesera inca reluate in secolul XX. Unul din marile sale triumfuri a fost interpretarea rolului Desdemonei, triumf repetat cand, impreuna cu ansamblul Operei din Roma, apare pe scena Operei din Berlin si la Metropolitan Opera House din New York.
 
In 1956 este invitata la Teatro alla Scala din Milano, unde apare intr-o productie noua a operei "Giulio Cesare" de Haendel, alaturi de basul Nicola Rossi-Lemeni, cu care se va casatori un an mai tarziu, mezzosoprana Giulietta Simionato si tenorul Franco Corelli. in anul urmator canta rolul "Blanche de la Force", creat special pentru ea de compozitorul Francis Poulenc in premiera mondiala a operei "Dialogues des Carmélites".
Datorita maturitatii si excelentei calitati a tehnicii sale vocale, Virginia Zeani a evoluat de la soprana de coloratura, la soprana lirica si la soprana dramatica, ceea ce i-a permis sa-si largeasca treptat repertoriul cu rolurile de baza din operele "Don Carlos" si "Otello" de Verdi, rolul Tatianei din "Eugen Oneghin" de Ceaikowski si chia doua roluri wagneriene, Senta din "Olandezul zburator" si Elsa din "Lohengrin".
 
De-a lungul intregii sale cariere, Virginia Zeani a fost calduros omagiata pentru calitatile sale exceptionale de dinamism teatral, vitalitate si sensibilitate. Vocea sa demonstreaza o mare flexibilitate, emisa cu o remarcabila competenta tehnica, extinsa de la notele calde din piept pana la inaltele acute. Zeani canta cu o impecabila frazare, cu intensitate si convingere dramatica.
 
Virginia Zeani a inregistrat pe discuri mai multe albume selective si versiuni complete ale operelor "La Traviata" de Verdi si "Tosca" de Puccini. Multe din performantele sale au ramas gravate pe "Legendary Recordings". Virginia Zeani este din 1991 profesoara de canto (Distinguished Professor) la Indiana University, School of Music, din Bloomington, Indiana. Una din cele mai bune eleve ale ei este soprana Angela Brown, care - in anul 2004 - a debutat cu mult succes pe scena Operei Metropolitan din New York in rolul titular din opera "Aida" de Verdi. in 1991, Virginia Zeani si-a pierdut sotul, celebrul bas Nicola Rossi-Lemeni, dupa 34 de ani de fericita casatorie.
 
Este Doctor Honoris Causa al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti.
 
sursa: Wikipedia.org

Comentarii Virginia Zeani