BestMusic.ro » Voltaj » Biografie Voltaj

Biografie Voltaj

Voltaj

Formatia a luat fiinta in 1982 si, avind o personalitate prea puternica pentru regimul comunist, a reprezentat pentru unii un pericol social.

Insa vremurile s-au schimbat, ca si componenta trupei (de nenumarate ori). Prima piesa, NORI DE HIRTIE, a constituit capul de afis al primului concert, tinut la Casa de Cultura MIHAI EMINESCU din Bucuresti.

Urmatoarele aparitii scenice au avut in repertoriu piese de succes ca ACEASTA-IINTREBAREA , plus hituri AC/DC. Gasca initiala (Horatiu Rad - bass, Nikki Dinescu - tobe, Gabi Nacu - chitara, Cristi Minculescu - voce, Adrian Ilie - chitara) se sparge, insa jocul reincepe in octombrie 1986, cu aparitia lui Cristi Ilie - solist, Adrian Ilie - chitara, Amedeo Bolohoi - chitara, Dan Mateescu - bass, Doru Istudor M.S.- tobe.

Formula se schimba iar in '88, etalindu-i pe: Gabi Constantin - chitara, Valeriu Ionescu - bass, Cristi Ilie - vocal, Doru Istudor M.S. - tobe si Cristi Luca - chitara.

Prima aparitie discografica are loc nemeritat de tirziu, in 1995, cu NORI DE HIRTIE si LUMINA pe compilatia Unplugged Romania (cu Tavi Colen - solist). Un an mai tirziu, in decembrie, este lansat primul album, PERICOL DE MOARTE (cu Adrian Sirbu in locul lui Luca), la Roton.

Albumul i-a electrizat pe fani si specialisti, fiind in fapt o colectie de hituri ale trupei: LUMINA, NORI DEHIRTIE, ARMA TA, CENUSA SI DIAMANT, OCHII TAI s.a. Lansarea a fost nonconformista si in acelasi stil au urmat numeroase concerte in majoritatea oraselor tarii.

In iulie '98 are loc o schimbare esentiala in componenta: apare Calin "Pictorul" Goia ca vocalist, fost elev meritoriu al Scolii Vedetelor, de chitara se ocupa in continuare Gabi "Porkus" Constantin, la bass presteaza Vali "Prunus" Ionescu iar Paul "Pampon" Neacsu se manifesta sadic asupra tobelor. Prima lor miscare de trupe: aducerea in actualitate a unui hit Queen - We Will Rock You.

In februarie 99 VOLTAJ lanseaza primul maxi-single din istoria formatiei "ASTA-I VIATA", urmat in 12 iulie de lansarea albumului "RISK MAXIM 2".

Urmeaza numeroase concerte in tara, in sali si in aer liber, turnee pe litoral si festivaluri. In decembrie 99 VOLTAJ castiga trofeul "MICROFONUL DE AUR" pentru cel mai bun album rock.

Intre timp trupa a mai lansat albumul "Bungee" (2000) de pe care se remarca hit-ul "Albinuta" si apoi "3D" (2001) care a adus in atentia publicului piese precum "20 de ani" sau "3D", si in aceasta perioada este cooptat in trupa si Bobby Stoica care canta la clape.

In anul 2002 are loc si ultima schimbare de componenta in trupa Voltaj: pentru ca Pampon se pregateste sa plece in strainatate, locul lui la tobe este luat de Oliver Sterian, (fiul regretatului folkist Vali Sterian), care a fost tobosar la trupa Bere Gratis.

In 2002 a fost lansat discul 424. Cifra reprezinta zilele trecute de la lansarea albumului 3D. Videoclipul single-ului "De maine" reprezinta o alta reusita regizorala a lui Petre Nastase. Locatia videoclipului este si ea speciala - o imensa platforma petroliera.

Pentru ca munca la videoclip a insemnat un efort colectiv sustinut, trupa Voltaj a dorit sa impartaseasca aceasta experienta cu fanii si au inclus pe albumul 424 videoclipul si making of-ul acestuia.

Urmeaza Scrisoare in acelasi an si "Noapte Buna" in 2003. Tot in 2003 le apare si primul "Best of" in actuala componenta, pentru ca anul urmator sa apara albumul "Povestea oricui", reeditat in 2005 pe DVD.

Tot in 2005 au scos pe piata Cartea Voltaj si Integrala Voltaj, un album cu cele mai bune piese din 1998 pana in 2005.

Trupa a castigat `Best Romanian Act` la MTV Europe Music Awards 2005.

Cel mai nou disc al lor este "Revelator". Noutatile albumului constau intr-un sound cu accente electro si o simbolistica puternica si atent definita in jurul careia se regrupeaza toate elementele discului, incepand de la titlu, mesaje si terminand cu grafica copertii.

Site oficial