BestMusic.ro » Tom Waits » Biografie Tom Waits

Biografie Tom Waits

Tom Waits

Tom Waits s-a nascut in Pomona, California. Tatal sau, Frank, era de origine irlandeza, in timp ce  mama sa avea descendenti in Norvegia. Tom muncea ca portar, la clubul Heritage, din San Diego.

Fiind un fan infocat a unor artisti precum Frank Sinatra, Bob Dylan, Lord Buckley, Marty Robbins sau Raymond Chandler, Waits a inceput sa isi creeze un stil muzical propiu, combinand muzica cu monologul.

Primele prestatii au fost date in clubul The Troubadour, situat in Los Angeles. La scurt timp, in 1971, Waits a reusit sa obtina un contract cu Asylum Records, mai exact cu Herb Cohen, managerul lui Frank Zappa. Waits avea doar 21 de ani.

In 1973 a aparut primul album, intitulat Closing Time. Stilul era o imbinare de elemente jazz cu folk. Desi a primit cateva cronici pozitive, artistul nu a reusit sa atraga prea mult atentia.

Au urmat turnee alaturi de Charlie Minch, Martha and the Vandellas si Frank Zappa. Waits a avut rolul de opening act. La scurt timp a aparut si al doilea album, The Heart of Saturday Night, ce include clasicul Looking For the Heart of Saturday Night, ce pune in evidenta stilul unic a lui Waits.

Nighthawks at the Dinner (1975) a fost inregistrat cu public, pentru a capta ambianta unui show live. Albumul a introdus si noile elemente vocale ale cantaretului.

Small Change (1976) l-a avut drept invitat pe faimosul tobar Shelly Manne, incluzand puternice influente de jazz. Piese precum The Piano Has Been Drinking si Bad Liver and a Broken Heart, i-au consolidat reputatia lui Waits, drept unul din cei mai inovativi artisti ai anilor 70.

Au urmat Foreign Affairs (1977) si Blue Valentine(1978) albume ce se bazau foarte mult pe stilul impus de artisti precum Louis Amrstrong, Charles Bukowski sau Raymond Chandler.

Heartattack and Vine a fost lansat in 1980, bazandu-se in special pe ritmuri rhythm and blues. Waits a abordat un nou stil pe acest album, ceea ce a influentat si viitoarele sale materiale. In acelasi an, Tom a inceput un parteneriat alaturi de Francis Ford Coppola. Acesta i-a cerut artistului sa produca coloana sonora pentru filmul One from the Heart. Waits a dorit sa colaboreze cu Bette Midler, insa aceasta nu a putut onora invitatia. In locul ei, a fost aleasa Crystal Gayle.

Tom si-a inceput cariera de actor, in filmul Paradise Alley, realizat de Sylvester Stallone (1978).

In august 1980, actorul s-a casatorit cu Kathleen Brennan, acestia intalnindu-se prima oara pe platourile de filmare a lui One from the Heart. Brennan este recunoscuta drept co-protagonista multor cantece de pe viitoarele albume semnate Tom Waits.

Dupa ce a parasit Asylum Records, artistul a semnat cu Island Records, iar primul material lansat a fost Swordfishtrombones (1983), album care i-a oferit un succes uimitor, facand din Tom unul din cei mai mari artisti mondiali. Au urmat doua albume la fel de monumentale, Rain Dogs (1985) si Franks Wild Years (1987).

Waits canta inclusiv la pian, insa s-a plictisit repede de acest instrument spunand: "Your hands are like dogs, going to the same places they've been. You have to be careful when playing is no longer in the mind but in the fingers, going to happy places. You have to break them of their habits or you don't explore, you only play what is confident and pleasing. I'm learning to break those habits by playing instruments I know absolutely nothing about, like a bassoon or a waterphone."

Instrumentatia si orchestratia de pe viitoare albume, aveau sa fie eclectice. Waits s-a autodescris in Junkyard Orchestra, incluzand instrumente non-conventionale. O data cu schimbarea de stil, a aparut si o abordare diferita a vocii, departandu-se de anii 70 si indreptandu-se spre moda anilor 90. Aceeasi schimbare s-a manifestat si la capitolul versuri, devenind mult mai abstracta si imbratisand o varietate de stiluri ignorate de catre muzica pop.

In 1990 Waits a colaborat cu fotograful Sylvia Plachy. Cartea sa, Sylvia Plachy Unguided Tour include un album Tom Waits.

Artistul a aparut in 1991 pe albumul celor de la Primus, Sailing the Seas of Cheese, unde a interpretat vocea lui Tommy the Cat. Pentru Tom, aceasta aparitie a insemnat o expunere foarte mare pentru scena alternative rock.

Au mai existat o serie de colaborari. Les Claypool (vocalul Primus) a aparut pe mai multe lansari ale lui Waits. De asemenea, Tom a scris si produs muzica filmului Night on Earth (1991), produs de catre Jim Jarmusch.

Bone Machine a fost lansat in 1992. Albumul prezenta o cantitate foarte mare de percutie, prezentand inca o noua fatada a muzicii Tom Waits. Criticul Steve Huey l-a numit drept cel mai consistent album al artistului...morbid, sinistru, un adevarat experiment. Bone Machine a primit un Grammy pentru cel mai bun album alternativ.

The Black Rider, lansat in 1993 a fost un rezultat in urma colaborarii lui Tom cu Robert Wilson si William S. Burroughs.

Mule Variations a fost lansat in 1999, castigand inca un Grammy, chiar daca s-a pornit de la ideea ca muzica lui Waits este imposibil de catalogat. Artistul a primit o nominalizare pentru Best Contemporary Fok Album precum si Best Male Rock Vocal Performance. A fost prima lansare a lui Waits sub egida Anti Records. Albumul a intrat in topul US, ajungand pe locul 30.

Waits apare in 2001, pe Wicked Grin, albumul lui John P. Hammond. Fiind un album de covere, Waits a interpretat majoritatea pieselor. In 2002, artistul a lansat Alice si Blood Money. Amandoua au fost bazate pe colaborarea alaturi de Robert Wilson.

Real Gone a fost lansat in 2004. Ceva mai rafinat decat Bone Machine si poate mai comercial decat Alice, albumul de fata este mult mai experimental si este singurul ce nu contine partituri de pian.

In 2006 a fost lansat Orphans: Brawlers, Bawlers & Bastards,un set de 3 cd-uri ce contin 54 de piese, majoritatea lor fiind raritati sau compozitii unreleased. Tot in 2006, cantaretula aparut la The Daily Show, alaturi de Jon Steward. Albumele Orphans: Brawlers, Bawlers si Blood Money ay fost incluse in Top 200: Best- Reviewed Albums. Topul este realizat de metalcritic.com.

Pe 4 mai 2007, Waits a aparut in show-ul Late Night with Conan O'Brien, unde artistul a cantat piesele Lucinda si Aint Goin' Down to the Well. A existat si un scurt interviu dupa prestatia acestuia.

Discografie:

  • 1973     Closing Time
  • 1974     The Heart of Saturday Night     
  • 1975     Nighthawks at the Diner
  • 1976     Small Change     
  • 1977     Foreign Affairs     
  • 1978     Blue Valentine     
  • 1980     Heartattack and Vine     
  • 1982     One from the Heart     
  • 1983     Swordfishtrombones         
  • 1985     Rain Dogs     
  • 1987     Franks Wild Years     
  • 1988     Big Time     
  • 1992     Night on Earth     
  • 1992     Bone Machine     
  • 1993     The Black Rider     
  • 1999     Mule Variations     
  • 2002     Blood Money     
  • 2002     Alice
  • 2004     Real Gone     
  • 2006     Orphans: Brawlers, Bawlers & Bastards

Comentarii Tom Waits