BestMusic.ro » X Factor » Biografie X Factor

Biografie X Factor

X Factor

X Factor este un concurs televizat de talente conceput in Marea Britanie, inlocuitor pentru show-ul cu acelasi specific numit  Pop Idol.

X Factor este o competitie muzicala care a fost preluata treptat de mai multe tari, reprezentand o oportunitate de afirmare pentru cei care aspira la notorietate pe piata muzicala internationala.

Concurentii show-ului X Factor sunt alesi in urma unor preselectii publice, jurizate de personalitati consacrate din domeniul divertismentului.

Programul este produs de Simon Cowell si compania sa, Syco TV.

Denumirea show-ului se refera la acel factor nedefinit si abstract “X”, care transforma oamenii talentati din punct de vedere vocal in adevarate staruri.

Premiul cel mare al concursului este in general incheierea unui contract cu o casa de discuri, acest lucru venind in completarea publicitatii dobandite prin aparitiile TV, de care beneficiaza nu doar marele castigator, ci si concurentii calificati in semifinale si finala.

Creatorul formatului X Factor, Simon Cowell, este totodata mentorul si unul din membrii juriului variantei britanice a concursului.

Emisiunea din Marea Britanie poarta meritul lansarii cantaretei Leona Lewis, care se bucura momentan de un succes international remarcabil.

Din luna decembrie 2010, X Factor a scos 47 de castigatori in lumea intreaga.

Posturile de televiziune din multe tari, in special cele scandinave, si-au exprimat interesul pentru difuzarea versiunii britanice, reusesc cu mare dificultate sa obtina drepturile necesare pentru a transmite emisiunea.
X Factor are pana in prezent sapte sezoane la activ.

Formatul emisiunii este diferit de cel al competitorilor precum American Idol: prestatiile concurentilor nu sunt doar evaluate de juriu, ci finalistii sunt indrumati de cate un membru al juriului, care au responsabilitatea de a consilia aspirantii in alegerea melodiilor si aparitiile scenice ale acestora.

Au existat si diverse dispute privind formatul show-ului X Factor.

Creatorul concursului Pop Idol, Simon Fuller, a pretins ca ideea spectacolului a fost furata de Simon Cowell din propriul sau show, motiv pentru care a actionat in instanta producatorii FremantleMedia, Simon Cowell  si Syco.

Pana la urma, procesul s-a incheiat printr-o intelegere intre cele doua parti.

In Danemarca, versiunea nationala a show-ului a fost criticata de membrul Asociatiei Muzicale Daneze, Mikael Hojris, intrucat acesta considera ca prevederile contractului de participare la competite sunt abuzive si nedrepte (de pilda, o clauza interzice participarea la oricare alt eveniment muzical timp de trei luni de la depunerea candidaturii, indiferent daca aspirantul trece sau nu de preselectii).

O alta problema ridicata de Mikael Hojris este aceea ca participantii sunt nevoiti sa suporte singuri cheltuielile de deplasare, cazare si masa pentru a lua parte la show, acest lucru putand sa insemne “exploare ieftina” a oamenilor de catre producatori si postul de televiziune.