BestMusic.ro » X Factor » Talente avem... cariere cand?

Talente avem... cariere cand?

Talente avem... cariere cand?

Romania cauta talente! In muzica, in bucatarie, in fotbal... in orice. Ai senzatia ca cineva ne-a sedat vreo 200 de ani si, cand ne-am trezit brusc, am realizat ca avem nevoie de ceva nou. Talent-show-urile nu sunt o noutate pentru media autohtona - ele au mai existat si anii trecuti - Scoala vedetelor fiind primul produs de acest gen care a dat ceva rezultate inca din anii 90 - Calin Goia e doar unul dintre exemple.

Au urmat alte show-uri, formate internationale, in urma carora ne-am "pricopsit" cu nume ca Alex Velea sau Catalin Josan. Ei bine, acum ne putem lauda cu show-uri cu staif, avem topul topurilor - The Voice si X Factor. Culmea e ca inca intarzie sa apara produsele ce pot aspira la o cariera muzicala.

Ca sa fiu sincer, primii doi castigatori nu m-au convins. Nici Leonte si nici Stan. Pe primul nu-l vad deloc in show-bizz, iar al doilea are locul lui in zona de cover. Dupa inca un sezon, datele s-au schimbat putin. Tudor Turcu si Julie Mayaya au dat dovada de talent - nimeni nu poate constesta asta. Ramane de vazut daca vor reusi sau nu sa se impuna. Drumul e lung si presarat cu o gramada de obstacole...

Sa ma explic - 1. Tudor Turcu bate spre zona rock - deci iese din zona comerciala a FM-ului romanesc, ceea ce inseamna ca din start isi reduce sansele (posturile de radio comerciale fug de rock ca dracul de tamaie); iar Julie are un stil black destul de greu de digerat de urechile usor "orientalizate" ale romanilor. Pana sa ajunga sus, Tudor Turcu are nevoie de o trupa, un repertoriu care se construieste in ani buni de zile si de un PR bun; iar Julie Mayaya de un repertoriu extrem de bine gandit si de sustinere de trust. Spre deosebire de alte zone, in Romania poti avea vocea Arethei Franklin si sa putrezesti intr-o carciuma pentru simplul motiv ca nu-i placi cine stie carei directoare de programe care, fie vorba intre noi, stie muzica asa cum ma pricep eu la balet. Si atunci pa! Daca nu placi directorilor de programe esti mort! Talentul nu conteaza in aceasta ecuatie, ci doar cine te impinge spre urechiusele extrem de fine ale anumitor persoane care decid ce intra si ce nu pe post. Asta e si motivul pentru care tratez cu maximum scepticism acest gen de show-uri.

Pe mine ma intereseaza mai putin competitia televizata in sine si mai mult ce se va intampla dupa cu finalistii. Ori daca ne uitam la primele doua sezoane, "dupa" inseamna o lumina chioara venita parca dintr-un opait murdar. Eu sper din tot sufletul ca acesti tineri sa reuseasca sa se impuna si astfel sa aduca un suflu proaspat in piata. Mi-e teama insa ca nu au toate parghiile pentru a realiza acest lucru. Voi ce credeti?

Autor: Andrei Vulpescu
Publicat pe 07 Ianuarie 2013 , de Ioana Turcu

Adauga un comentariu