BestMusic.ro » Zdob Si Zdub » Biografie Zdob Si Zdub

Biografie Zdob Si Zdub

Zdob Si Zdub

Formatia "Zdob si Zdub" a fost infiintata in 1994 in Republica Moldova. Pana atunci, Roman Iagupov (solist vocal), Mihai Gancu (chitara-bas) si Anatol Pugaci (toba) frecventau impreuna scoala intr-un mic orasel din suburbia Chisinaului, numit Straseni.

In timpul studiilor sale la Colegiul de Sport din Chisinau, ei au intalnit muzicieni care, ulterior au completat formatia. Miezul trupei era intr-o continua schimbare: uneori formatia avea doi interpreti vocali, iar uneori - doi chitaristi. In final, unul din chitaristi a devenit solist vocal, clarnetistul - tobosar, iar tobosarul a inceput sa cante la chitara-bas.

In primavara anului 1994, Roman Iagupov l-a intalnit pe viitorul sau producator Igor Dinga, solistul celei mai in voga trupe chisinauene "Cuibul". In iunie, cantand in deschiderea concertului formatiei "Cuibul", trupa a atras atentia cercului muzical din Chisinau.

In noiembrie 1994, la un studiou profesionist, a fost inregistrata prima versiune demo a 4 piese in limba engleza. Dintre acestea piesa "Lost World" a fost selectata pentru Festivalul "Learn to Swim I" din Moscova, unde formatia si-a facut aparitia pe scena pentru prima data cu denumirea de "Zdob si Zdub".

Trupa imediat a reusit sa capteze atentia si simpatiile tineretului alternativ din Moscova si sa se imprieteneasca cu formatiile alternative locale, in special cu "IFK", care au acceptat invitatia "Zdob si Zdub" de a participa la actiunea "Cernobil. 10 ani" la Chisinau.

In iulie 1996, Zdubii au participat la cel de-al doilea festival "Learn to Swim", unde au cantat in deschidere la concertul formatiei alternative de talie mondiala "Rage Against The Machine".

Pentru compilatia "Learn to Swim II" au fost imprimate doua piese: "In My House" in limba rusa si "Hardcore Moldovenesc" in romana. Cea de-a doua piesa a devenit un adevarat hit, fiind difuzata de toate posturile de radio din Moldova, si adoptata ca "imn" al tineretului alternativ din Moldova. Piesa a devenit "cartea de vizita" a formatiei. Acelas cantec a fost inclus in compilatia "Romanian Underground" (Romania).

La sfirsitul anului 1996, in urma semnarii contractului cu casa de discuri "FeeLee Records" din Rusia, "Zdob si Zdub" au inregistrat albumul-debut "Hardcore Moldovenesc". Albumul contine 12 piese si este in limba rusa , cu exceptia piesei din titlu.

In ianuarie 1997, "Zdob si Zdub" la Moscova au deschis concertele trupelor "Biohazard" si "Rollins Band".

In martie 1997, Zdubii au intreprins impreuna cu formatia rusa "Tequilajazz" un turneu la Moscova, St. Peterburg si Chisinau.

In august 1997, "Zdob si Zdub" au evoluat in Crimeea la Festivalul Kazantip in fata mai multor mii de oameni.

In octombrie 1997, formatia a imprimat 10 piese ale albumului "Hardcore Moldovenesc" in limba romana pentru distribuire in Romania.

In Decembrie 1997, "Zdob si Zdub" au initiat Festivalul "Learn to Swim" din Chisinau si au invitat formatiile "Kirpitchi" din St. Peterburg si "Neurotica" din Timisoara.

Anul 1998 a fost marcat de o activitate concertistica intensa, iar la sfarsitul anului Zdubii au avut un turneu de doua saptamani in Germania. Dupa aceasta, "Zdob si Zdub" au inceput sa lucreze asupra unui nou album, departandu-se de conceptul hardcore-ului american, utilizand instrumentele populare, dar cu o abordare la fel de dura. Formatia si-a modificat imaginea si a capatat o expresie cu totul noua - mai melodioasa si lirica. Toate piesele noi au fost scrise in limba romana.

Incepe o etapa noua: pregatirea pentru imprimarea unui nou album cu denumirea "Tabara Noastra". Albumul "Tabara Noastra" a fost imprimat cu ajutorul muzicienilor de renume din Moldova: Anatol Stefanet din "Trigon" (vioara alt), Valeriu Cascaval din ansamblul folcloric "Barbu Lautaru" (tambal) si Eugen Didic din "Cuibul" (trompeta).

Albumul consta din 12 cantece, dintre care trei sunt si in limba rusa, iar celelalte - in romana. Trei piese sunt mixate si prezentate pentru promovare: "Draga Otee" - un hit al vestitului muzicant moldovean Iurie Sadovnic, balada "Maria Blues" si "Zdubii Bateti Tare" in stil hardcore moldovenesc.

Dupa concertul de debut al ZSZ din mai 1999 la celebrul club "Laptaria lui Enache" din Bucuresti postul musical romanesc "Atomic TV" a inviat trupa sa filmeze un videoclip pentru pisea "Zdubii bateti tare".

In mai 1999, "FeeLee" a lansat pe piata ruseasca versiunea rusa a albumului "Zdubii bateti tare" cu titlul "Tabara Noastra".

Lansarile noului album "Tabara Noastra" au avut loc pe data de 26 mai 1999 la St. Peterburg si 21-28 mai la Moscova, unde "Zdob si Zdub" au deschis concerte trupei "Soulfly" (Max Cavaliera, ex-"Sepultura").

La 14 august 1999, "Zdob si Zdub" au fost invitati la un show de neuitat la Moscova - festivitatea "MTV Party’a" organizata de MTV-Rusia, desfasurata in Piata Rosie. Impreuna cu formatiile rusesti "Gorky Park" si "IFK", ei au deschis concertul celor de la "Red Hot Chili Peppers". Circa 150.000 de oameni au vizionat acest show live. Acest concert grandios a fost difuzat in direct de MTV Russia.

In ajunul Craciunului 2000, impreuna cu taraful lautarilor din Clejani si Marsa "Iagalo" trupa a cantat la "Laptaria lui Enache" din Bucuresti. La acest concert Zdubii pentru prima oara se intalnesc cu lautari tigani si folclorul autentic romanesc.

Roman Iagupov si Mihai Gincu au devenit pasionati de muzica lautareasca si ulterior influienta acestei pasiuni s-a resimtit in albumul "Agroromantica".

In ianuarie 2000, formatia a fost invitata la Festivalul EuroSonic din Groningen (Olanda). Concertul a fost difuzat in direct la 14 posturi de radio europene. Tot acolo producatorul Zdubilor face cunostinta cu unul din directorii celui mai mare festival de muzica din Europa centrala "Sziget" Dan Panaitescu.

In august 2000, "Zdob si Zdub" au luat cu asalt Festivalul "Pepsi-Sziget" care a avut loc la Budapesta, evoluand pe aceeasi scena cu astfel de staruri ai muzicii europene si americane ca Suzanne Vega, "Guano Apes", "Lou Reed", "Apollo 440", " Bloodhound Gang ", "Therapy?", "Oasis".

Tot in August 2000, "Zdob si Zdub" au cantat la Festivalul de muzica rock "Nashestvie", care a avut loc in Ramenskoe, Rusia.

In septembrie 2000, "Zdob si Zdub" au participat la Festivalul "Slaviansky Bazar" din Kiev, Ucraina, impreuna cu formatiile "Ivan Kupala", "Lyapis Trubetskoi" si "Vopli Vidoplyasova".

In octombrie 2000, "Zdob si Zdub" au imprimat versiunea-cover a piesei "Videli Noci", ca omagiu adus legendarei formatiei "Kino" (Victor Tzoi) din St. Peterburg. Aceasta piesa a devenit un adevarat hit si a castigat primele locuri in top-urile din tarile CSI in decurs de jumatate de an. Au fost vandute circa 1.5 milioane de albume "Tribute Kino" continand aceasta piesa. "Zdob si Zdub" a devenit o formatie cu cel mai mare numar de turnee si a primit premiul revistei muzicale "Fuzz" din St. Peterburg pentru cea mai buna formatie live a anului 2000 in Rusia.

La 31 ianuarie 2001, la Moscova, "Zdob si Zdub" au evoluat pe scena impreuna cu muzicantul si regizorul Emir Kusturica si formatia sa "The No Smoking Orchestra".

La 9 mai 2001, "Zdob si Zdub" au participat la concertul dedicat Zilei Victoriei la Moscova, interpretand versiunea-cover a unei piese celebre in timpul celui II Razboi Mondial - "Smugleanka-moldavanka". Piesa a fost inregistrata si a iesit pe o compilatie cu un tiraj de 1 mln de albume.

La 19 mai 2001, "Zdob si Zdub" pentru a doua oara au participat la unul din cele mai prestigioase festivaluri de muzica rock din Rusia - "Maxidrom".

Cu toate ca graficul concertistic al trupei era incarcat, din Septembrie 2000 pana in mai 2001, formatia a lucrat asupra noului sau album "Agroromantica", care a fost imprimat si mixat la Studioul "FM Division" din Moscova. Din spusele Zdubilor, acest album este o sinteza a romanticii rurale, ritmurilor infocate ale tiganilori din Balcani, folclorului moldovenesc si elementelor hardcore.

La 7 septembrie 2001, a avut loc lansarea albumuluii "Agroromantica" in Moldova, urmata de un turneu extraordinar prin republica, avand denumirea "Temporomantica" (7-21 septembrie 2001). Formatia a dat 9 concerte gratuite in cele mai mari orase ale Moldovei.

Lansarea albumului "Agroromantica" la Moscova a avut loc la 12 octombrie 2001 in clubul "B-2".

La 1 martie 2002, a avut loc lansarea albumului "Agroromantica" in Romania, care a avut loc in curtea celebrului local "Hanul lui Manuc".

In 2001, formatia a participat la cateva festivaluri internationale:

5 iulie - "MUF+VOBAN 2001", Zrenjanin, Serbia;
19 iulie - "Tavriiskie Igri", N. Cahovka, Ukraina;
7 august - "PEPSI SZIGET 2001", Budapesta, Ungaria;
18 august - "ROCK’N’TOUL", Saint-George, Italia;
5 octombrie - "Prosto Rock", Kiev, Ukraina.
Pe parcursul anului 2001, formatia a avut peste 110 de concerte; geografia lor cuprinde 34 de orase si 7 tari. In acelasi an, trupa a filmat doua video clipuri pentru piesele "Buna dimineata!" si "Tiganul si OZN". In acest an trupa a primit cateva premii notorii:
"Formatia anului 2001 in Rusia" - premiul ziarului "Komsomolskaia pravda", Rusia.
Premiul "HIT 100%" pentru piesa "Videli Noci", oferit de unul dintre cele mai populare posturi de radio din Rusia "HIT FM".

5 februarie 2002 -urmand Decizia Presedintelui Republicii Moldova membrii formatiei "Zdob si Zdub" au fost decorati cu medaliile "Meritul Civic" pentru succese in creatie, maiestrie interpretativa si activitate concertistica prodigioasa.

15 iunie 2002 - participarea la deschiderea MTV Romania pe stadionul "Lia Manoliu", Bucuresti, Romania.

6 august 2002 - participarea la festivalul de muzica rock "Krilya", aerodromul Tushino, Moscova, Rusia.

25 august 2002 - participarea la festivalul "Slavianskii bazar", Minsk, Bielorusia.

In octombrie 2002 trupa a realizat un clip pentru balada "Doina Haiducului", care a fost primul clip filmat pe pelicula de 35 mm.

In octombrie 2002 ZSZ au invitat la Chisinau taraful "Iagalo" din Romania cu care au intregistrat 3 piese: "450 de oi", "Everybody in the Casa Mare", "Cuculetul". Ulterior aceste piese au intrat in albumul "450 de OI". Pe langa acestea , tot cu "Iagalo" , a fost facuta si o versiune cover a piesei "Paint it black" a trupei "Rolling Stones".

14 noiembrie 2002 participarea la ceremonia la Barcelona. Zdob si Zdub au fost nominalizati la categoria "Best Romanian Act".

In noiembrie 2002 ZSZ au filmat clipul "Everybody in the casa mare", cu participarea solistului vocal al tarafului "Iagalo" Vasile Dinu (poreclit de Zdubi "MC Vasile"), iar in ianuarie 2003 a fost filmata versiunea rusa a acestei piese cu Garik Sukaciov. Ulterior clipul cu MC Vasile a ocupat locul 1 in topul postului slovac "Musicbox TV".

19 decembrie 2002 - ZSZ au primit premiul "VIP" la categoria "Cea mai buna trupa rock din Moldova".

La sfarsitul anului 2002 tobosarul Andrei Cebotari a parasit trupa si Mihai Gincu a fost nevoit sa-i ocupe locul la tobe. Iar in calitate de bas chitarist in trupa ZSZ a fost invitat moscovitul Vadim Eremeev (formatia "Nebo Zdesi").

In februarie 2003 casa de discuri independenta din Germania TRIKONT a scos compilatia "Russion Disko Hits", care a devenit un bestseller. In aceasta compilatie a intrat si piesa "Tiganul si OZN".

5 iunie 2003 - a doua participare a Zdubilor la MTV Romania Music Awards, unde trupa a castigat trofeul "Best Video" pentru clipul "Doina Haiducului".

23 august 2003 - festivalul Hodokvas, Slovacia. Aici incep tratativele cu Warner Music Austria in vederea editarii albumului "450 de OI" pe teritoriul Europei.

5 iunie 2003 - festivalul "Krilya", aerodromul Tushino, Moscova. Participarea Zdubilor si a altor trupe era sa fie suspendata, fiindca la intrarea aerodromului au avut loc 2 explozii teroriste. Insa primarul Moscovei a hotarat ca festivalul va continua, deoarece evacuarea a 70 de mii de spectatori era imposibila. Zdubii totusi au iesit in scena si au cantat 3 piese printre care si "Everybody in the casa mare" in premiera cu Garik Sukaciov.

20 septembrie 2003 - NOKIA TOTALBOARD Festival, Kiev , Ucraina. 50 de mii de spectatori.

Pe 24 noiembrie 2003 a fost lansat albumul "450 de OI". Prima editie a fost scoasa in Europa de Warner Music Austria. Campania de lansare a albumului a avut loc mai intai in Slovacia, unde trupa a sustinut un turneu in 5 orase ale acestei tari central-europene.

Conform "Slovak Album Chart" albumul "450 de OI" devine primul pe lista celor mai bine vandute albume a artstilor straini in perioada de Craciun 2003.

18 decembrie 2003 "450 de OI" s-au lansat la Bcuuresti. Show-ul a fost transmis in direct de TVR1 si in reteaua internet.

12 februarie 2004 albumul "450 de OI" a fost lansat la clubul "Moscova" din Chisinau. La intrare spectatorii au fost intalniti cu vin si branza de oi. Spectacolul teatralizat si sala arhiplina au fost filmate de Televiziunea Nationala a Moldovei.

In martie 2004 dupa 5 ani de absenta in turpa se intoarce tobosarul Anatol Pugaci, iar Mihai Gincu isi reia in maini chitara bas.

In martie 2004 ZSZ filmeaza clipul "DJ Vasile". La filmari participa deja indispensabilul tigan MC Vasile (taraful "Iagalo") si surorile Osoianu (ansamblul folcloric "Talancuta", Chisinau). Vocile surorilor Osoianu pot fi auzite in partitiile backvocal din pisea "DJ Vasile".

22 aprilie 2004 - ceremonia MTV Roamnian Music Awards. ZSZ castiga nominalizarea "Best Ethno" cu piesa "Everybody in the casa mare".

La sfrarsitul lui martie 2004, cu participarea echipei de filmare de la MTV Romania, ZSZ mai realizeaza un nou clip - pentru piesa "Nunta extremala".

In iunie 2004 albumul "450 de OI" urca pe locul 12 in topul World Music Chart Europe www.wmce.de . Piesele din acest album sunt incluse in playlist-urile a 20 de posturi de radio europene.

9 iulie 2004 albumul "450 de OI" e lansat in Ucraina la Moon Records, iar pe 27 iulie e lansat si in Rusia la CD Land Records.

10 -15 august 2004 turneu prin 5 orase ale Moldovei in sustinerea albumului "450 de OI" in cadrul proiectului cultural-istoric "Pe urmele dacilor".

Octombrie 2004 - trupa lucreaza in studiou la albumul dedicat jubileului de 10 ani al formatiei. In album vor intra 10 cele mai bune cantece ZSZ si 5 piese noi.

Site oficial: www.zdob-si-zdub.com